Evde Temel Yoga Hareketleri

Evde Temel Yoga Hareketleri

Pandemide yoganın faydaları yeniden keşfedildi. Spor salonları ve yoga stüdyolarının  kapalı olduğu onca zaman, evde yapılabilecek yoga hareketlerinin ayrıca listelenme gereğini de beraberinde getirdi. En iyi yoga hareketleri ve pozlarını evinde de yapabilir, yogadan beklediğin verimi evde yapacağın egzersizle alabilirsin. Bedenini ve zihnini rahatlatacak hareketlerle, günün stresini omuzlarından atabilirsin. 

Yogayı bir görev veya yoğun tempolu bir egzersiz gibi değil, iyi hissetmen için bir fırsat olarak görmelisin. Henüz ilk yoga deneyiminin ardından bile bedeninin nasıl gevşediğini, zihninin yatıştığını ve her gün yoga yapmak için arzu duyduğunu fark edebilirsin. Eğer şimdilik motivasyon yoksunluğu çekiyor ve nereden başlayacağını bilmiyorsan önerilerimizi dikkate alarak denemeyi başarabilirsin. Sonrasında yogayı hayatının rutini haline getireceğinden eminiz.

Evde Yoga Yapılabilir Mi? 

Daha önce herhangi bir yoga tecrüben olmasa bile basit hareketlerle evde yoga yapmaya başlayabilirsin. Günde 15 dakika kadar zaman ayırarak bedeninin zaman içinde nasıl geliştiğini keşfedebilirsin. Ancak evde yoga yaparken bedeni dinlemeyi ihmal etmemek gerekiyor. Bedenin zorlandığı yerleri fark ettiğinde ona saygı duymalı ve kendini zorlamamalısın. Küçük adımlarla yapılan başlangıçları küçümsememeli ve adım adım, acele etmeden ilerleyeceğini aklında tutmalısın. Ayrıca evde yoga yapmak için ihtiyacın olan tek şey bir mat. Dilersen yoga videoları açarak hareketleri takip edebilir veya kendi kendine hareketleri gerçekleştirerek yogada tecrübe edinebilirsin. Yoğun bir hazırlık süreci gerekmediğini bilmek yoga motivasyonunu artırabiliyor. 

Evde Yoga Yapılabilir Mi? 
Evde Yoga Yapılabilir Mi?

Yoga Yapmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir? 

  • Evde yoga hareketleri yapmadan hemen önce yemek yememelisin. Yemek yemenin üstünden en az 1 saat geçtikten sonra egzersizlere başlayabilirsin. 
  • Yoga sırasında birçok hareket çıplak ayakla yapılıyor ancak denge sağlanması gereken bazı pozlarda esnek kadın ev ayakkabısı giyerek kolaylıkla istediğin dengeyi sağlayabilirsin. Ayakkabının yanı sıra, altı silikonlu çoraplardan da destek alabilirsin. 
  • Yoga öncesi öğününün sindirimi kolay yiyeceklerden, lifli gıdalardan oluşmasına özen göstermelisin.
  • Yoga yapacağın alanın etrafında engeller olmaması gerekiyor. Hareketini kısıtlayacak  mobilyaları, eşyaları bir kenara çekmeli ve hareket özgürlüğünü yaşamalısın. 
  • Yoga bir yandan bedensel bir aktivite olsa da öte yandan zihnin dinginleştiği, konsantrasyon gerektiren bir süreci işaret ediyor. Ortamın mümkün olduğunca izole ve gürültüsüz olmasına özen göstermelisin. 
  • Yoga yaparken giymek için kendini rahat hissedeceğin, esnek kıyafetleri tercih edebilirsin. Ancak her parçanın yoga sırasında giyilmeyeceğini aklında tutmalısın. Örneğin çok bol veya dar modellerden uzak durmalısın. Kolay sıvanan, bedene tutunamayan tasarımlar, hareket sırasında konforsuz hissettirebiliyor. Yoga yapmak için dolabında regular kalıplarda kadın spor tişört ve kadın spor tayt bulundurabilirsin. 
  • Yoga hareketleri her ne kadar kolay ve ağır görünse de, egzersizler sırasında bedeninin terleyebileceğini aklında tutmalısın. Bu nedenle seans sonrası vücut elektrolit dengesini sağlamak adına su ve maden suyu gibi içecekleri içmeyi ihmal etmemelisin. 
Yoga Yapmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir? 
Yoga Yapmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yoga Hareketleri Ne İşe Yarar?

Yoga hareketleri sırasında günlük yaşamda hareket etmeyen veya sık sık aktif olarak kullanılmayan birçok kas grubu kuvvetleniyor. Eklemler açılıyor, vücuda esneklik kazandırılıyor. Stretching ile bedeni esnetmenin önemini biliyorsundur, yoga hareketlerinin birçoğu esneme işlevini yerine getirmeye yardımcı oluyor. Uzun vadede, düzenli yoga yapmanın şu faydalarını keşfedebilirsin: 

  • Yoga kilo kontrolüne destek veriyor. Çok yüksek kalori yakımı vadetmese de yoga seanslarının bazıları ciddi oranda incelme sağlıyor. Örneğin bikram yoga kilo kontrolü için ilk tercihler arasında yerini alıyor. 
  • Zihinsel ve bedensel rahatlık sunan yoga, günlük yaşamda konsantrasyon becerisinin kuvvetlenmesine yardımcı oluyor. İş başarısından ders verimine kadar birçok ek fayda konsantrasyon artışıyla beraber geliyor. 
  • Yoganın bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olduğu biliniyor. 
  • Günlük yaşamın stresinden kurtulmak yogayla kolaylaşıyor. 
  • Düzenli yoga yapan kişilerin kendilerini daha dinç hissettiği biliniyor. 
  • Terleme fonksiyonunu harekete geçiren hareketler sayesinde, vücut toksinlerden daha kolay bir şekilde arınabiliyor. 
Yoga Hareketleri Ne İşe Yarar?
Yoga Hareketleri Ne İşe Yarar?

Temel Yoga Hareketleri Nelerdir?

Evde yoga yapmak istiyor ancak nereden başlayacağını bilmiyorsan. Evde yoga için temel hareketlerimizi takip edebilirsin. Hareketlerde kalma süren sana bağlı, ancak yoganın doğası gereği hareketleri hızlı hızlı ve aceleyle yapmak yerine yavaşça ve bedenini dinleyerek gerçekleştirmelisin. 

  • Çocuk Pozu: Matın üzerinde diz üstü çökerek poza başlayabilirsin. Ardından yavaşça öne doğru eğilmeli ve kolların dik uzanırken alnını yoga matına dayamalısın. Bu hareket sırasında özellikle omuz, kol ve sırtının esnediğini fark edebilirsin. 
  • Kobra Pozu: Yoganın en ikonik pozlarından biri olan kobra için yüz üstü mat üzerine uzanmalısın. Ayaklar bitişik, alnın yere paralel olmalı. Ardından ellerini omuz hizasında yanlara koyarak, onlardan güç almalı ve derin bir nefesle üst bedenini kaldırmalısın. Omuzların geride, sırt ve boyun kaslarından alınan güçle bedenin yavaşça kalkmalı. Başını mümkün olduğunca geriye atmalı ve pelvisin yerden kalkmamasına özen göstermelisin. Vücudunun yerle açısının ortalama 45 derece olması gerekiyor, pozda kalırken derin nefes alabilir, nefes verirken yeniden başlangıç pozisyonuna dönebilirsin. 
  • Sandalye Pozu: Mat üstünde ayakta durmalısın. Bedenin dik, ayakların hafifçe açık. Kollarını başının üstünden ileri doğru uzatmalı ve altında bir sandalye varmış gibi hafifçe çömelerek oturma pozisyonu almalısın. Üst bacağın yere paralel olmalı. Durabildiğin kadar pozda durduktan sonra nefes verirken yeniden başlangıç pozisyonuna dönebilirsin. 
  • Ağaç pozu: Mat üstünde çıplak ayakla ayakta durmalısın. Denge halinde dururken sol ayağını yere sıkıca basmalı, bu sırada sağ ayağını acele etmeden kaldırmalı ve sol bacağının diz altına yerleştirmelisin. Ayak tabanın diğer bacağının üzerine tam olarak yerleştiği sırada ellerini kalbinin üstünde avuç içlerin birbirine değecek şekilde tutmalısın. Başın ve bedenin dikken mümkün olduğunca uzun süre bu pozda kalmayı denemelisin. Başta dizlerinin titrediğini, dengede duramadığı fark edebilirsin. Pes etmeden denemeli ve bedeninin zaman içinde nasıl geliştiğini görmelisin. 
  • Hareketsiz Poz: Bedenin dinlenmesi için diğer hareketlerin ardından hareketsiz poza geçebilirsin. Sırt üstü uzanmalı, kollarını iki yana serbestçe bırakmalı ve bedeninin ağırlığını tamamen yere teslim etmelisin. Gözlerini kapatarak dilediğin kadar hareketsiz kalabilir, vücudunun yoga hareketlerine verdiği tepkiyi an be an hareketsiz kalarak gözlemleyebilirsin. Artan kan akışı, hafif karıncalanma, ısı artışı gibi hisleri farkındalıkla takip edebilirsin. 

Başlangıç Seviyesinde Kaç Saat Yoga Yapılmalıdır?

İlk kez yoga yapacak kişiler, haftada bir kez yoğun bir program uygulamanın daha doğru olacağı yanılgısına düşebiliyor. Oysa yoga deneyimle kolaylaşan, tekrarla pratikleşen ve faydaları görünür olan bir çalışma. Bu nedenle günde 15 dakika ayırarak, her gün yoga yapmak başlangıç düzeyi için daha uygun görülüyor.  Eğer mümkünse her gün aynı saatte, yeterince konforluysa aynı saatte yoga yaparak dikkatini her geçen gün daha kolay toplayabilir, evde yoga yapmanın faydalarını keşfetmeye başlayabilirsin. 

Skechers ev kıyafeti modelleri, sportif kumaşları ve her an konforlu hissetmene yardımcı olacak kadın babet ve ayakkabı tasarımlarıyla evde yoga yaparken de seninle. Birbirinden şık ve rahat tasarımları Skechers etiketiyle bulabilir, koleksiyonu inceleyerek evde spor yapmaya destek olacak alternatifleri sipariş verebilirsin. 

 

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir