Pandemide Yoganın Faydaları

Pandemide Yoganın Faydaları

Pandemi sebebiyle uzun süre evde vakit geçirmek zorunda kalan kişilerin bir çoğu yoga ile tanıştı. Kısa sürede bir akım haline gelen yoga merakının oluşması ise tesadüf görünmüyor. Stresin, yaşam kaygısının, kapalı alanda olma gerginliğinin yükseldiği günlerde yoga, kişilerin kendilerini iyi hissetmesi için gereken desteği gösteriyor. 

Pandemide Yoganın Faydaları Nelerdir?

Hem moral depolamaya hem de bedene esneklik kazandırmaya yardımcı olduğu bilinen yoganın az bilinen birçok yararı daha bulunuyor. Meditasyon veya sadece hareket yogası yapan birçok kişinin yogayı daha çok sevmesini sağlayacak yararları senin için bir araya getiriyoruz. 

Yoganın Günlük Hayatınıza Katkısı

Uzmanlar yoganın amacının hem zihinsel hem fiziksel güç, farkındalık ve ahenk oluşturmak olduğunu vurguluyor. Birçok türü ve farklı etkinlikleri ile hayatımızda yer alan yoganın temel faydaları arasında fiziksel kazançlarını sayabiliriz. 

  • Dünyanın dört bir yanında birçok uzman, yoganın sağladığı gevşeme sayesinde bel ağrısı, artrit, baş ağrısı, karpal tünel sendromu gibi kronikleşmiş rahatsızlıkların hissinin hafiflediğini vurguluyor. 
  • Artan esneklik ve kas gücüyle beraber kişiler; eklem ve kas rahatsızlıklarına, yaralanmalara karşı koruyucu önlemlerini artırıyor. 
  • Solunum gelişirken kişilerde enerjik ve canlı hissetme oranı yükseliyor. 
  • Metabolizma dengesi daha uzun süre korunabiliyor. 
  • Dolaşım sağlığı destekleniyor. 
  • Atletik performansta artış görülebiliyor. 
Yoganın Günlük Hayatınıza Katkısı
Yoganın Günlük Hayatınıza Katkısı

Yoganın Psikolojik Faydaları

Yoga yapmak bir dizi hareketi sırasıyla uygulamaktan ibaret değil. Hareket esnasında farkındalıkla bedeni gözlemlemek, esnekliği ve ilerleyişi fark etmek yoga yapanların kazançları arasında satılabiliyor. Bu süreç, kişilerin bedenlerinin sınırlarını fark etmesini sağlıyor. Gerginlik nedeniyle kaslarda oluşan katılaşma gevşetilerek rahatlama ve stresten arınma hissi pekiştiriliyor. Ağrı gibi baş edilmesi güç hislerde fayda gösteren yoga, kişilerin bedensel sorunlarla başa çıkabilme kapasitelerini artırdığı için hayata dair olumlu bir bakış açısı sağlamaya yardımcı oluyor. Yoga, bedende günden güne esneklik sağlarken, yoga yapanlar da sabırla her şeyin yeniden şekillenebileceğini bedenleri üzerinden deneyimliyor. Bu tecrübe, kişilere yaşama karşı daha sabırlı, sakin yaklaşabilme becerisi getiriyor. Düzenli yoga; netlik, sakinlik, kronik stres kalıplarında hafifleme, rahatlama, dikkatte artış ve farkındalık kazandırıyor. Ayrıca hareketi dikkatle izleme, fiziksel sorunların erken evrede teşhisine imkan tanıyarak zihinsel faydaların fiziksel kazançlara dönüşmesine yardımcı oluyor. 

Yoga Nasıl Yapılır?

Düzenli yoga pratiği yapmak zaman ve sabır gerektiriyor, ancak birçok kişi ilk denemenin ardından yoganın faydaları ve etkilerini hissetmeye başlıyor ve yoga rutini oluşturuyor. Yoga nasıl yapılır bilmiyorsan adım adım sana yoga yapmanın ipuçlarını verebiliriz. Yoga pratiği için bir mat yetiyor. Açık bir alana, evin antre veya salon kısmına matı sererek çalışmaya başlayabilirsin. Eğer matın yoksa bedenine destek olacak bir havlu veya yumuşak bir halı da kullanabilirsin. Yoganın kapalı alanda yapılması gibi bir şart yok, bahçede, balkonda hatta deniz kenarında bile matını sererek en iyi yoga hareketleri ve pozlarını gerçekleştirebilirsin. Yoga yaparken birçok kişinin mantralar söylediğine, mumlar ve tütsüler yaktığına veya müzikle atmosfer yarattığına tanık olmuş olmalısın. Dilersen bu eklentilerle yoga ritüelini zenginleştirebilirsin ancak tüm bunların ilk aşamada hayati gereklilikler olmadığını aklında tutmalısın. 

Yoganın Psikolojik Faydaları
Yoganın Psikolojik Faydaları

Mat ve yoga alanı hazırlandıktan sonra, yoga aksesuarlarını tamamlamalısın. Kolların bedenine göre kısaysa, bazı hareketlerde destek almak için bloklara ihtiyaç olabiliyor. Eğer yoga bloğun yoksa evdeki kalın kitaplardan destek alabilirsin. Eklemlerinde herhangi bir sorun varsa dizlik gibi koruyucular takmalısın. Rahat spor giyim ürünlerin; yoga için spor tayt, sporcu sütyeni ve spor tişört giysin hazırsa giyerek tarzını tamamlayabilirsin. Yoga yaparken genellikle spor ayakkabı giymek tercih edilmiyor, spor çorap giyerek veya çıplak ayakla egzersize başlayabilirsin. Eğer dış alanda yoga yapacaksan spor şapka takmayı ve rahat ayakkabı giymeyi unutmamalısın. Dilersen spor sırt çantası içinde detoks içeceği ve su taşıyabilirsin. 

Yogaya başlarken öncelikle “vücudumun, zihnimin neye ihtiyacı var” diye kendine sormalısın. Bedenini dinleyerek ihtiyacına uygun bir program seçebilirsin. Yoga eğitmenlerinden online seans alarak veya hazır videolardan faydalanarak yoga yapabilirsin. Hareketler öncelikle ısınma serileriyle başlıyor. Beden hareketlere alıştıkça daha kompleks adımlar beraberinde geliyor. Ağır ve art arda gelen hareketlerden oluşan, dinlenme aralarıyla tamamlanan yoga seansları ortalama yarım saat / bir saat sürüyor. Hareketlerin yavaş olması birçok kişi için kolay olduğu varsayımı oluştursa da, seans sonunda kişilerin terlediği, yorulduğu, kaslarının hareketle karıncalandığı görülüyor. Kalori yakma ve bedene esneklik kazandırma etkisi olan yoga, şekillenmek isteyenler için de fayda sağlıyor. Ancak hedefin kilo vermek, yağ yakmak ve hızla şekillenmekse yogadan başka egzersizlere yönelmelisin. Evde spor nasıl yapılır, zayıflamak için spor hareketleri, etkili basen eritme hareketleri yazılarımıza bakarak egzersize başlayabilirsin. 

Hamilelikte Yoganın Faydaları

Doğum öncesi yapılan yoga, birçok fayda sağlayarak hamileliğe konfor getiriyor. Ancak hamile yogasının her anneye uygun olmadığının altı çiziliyor ve uzman doktorun onayının ardından yogaya başlanması tavsiye ediliyor. Hamile yogası, esneme, odaklanma, nefes düzenleme gibi faydalarıyla doğum öncesinde annelere yardımcı oluyor. Hamilelikte yoga yapan kadınlarda; uykularında iyileşme, kaygıda azalma, doğum için gerekli kaslarda güçlenme, dayanıklılığın artışı, beden ağrılarının hafiflemesi, nefes darlığı gibi etkilerin yatışmasına şahit olunabiliyor. Ayrıca hamileler için açılan sınıflarda yoga yapmak, kadınların diğer gebelerle iletişim kurmasına, sosyalleşmesine, yeni bağlar kurmasına yardımcı oluyor. Yoga ile bedenini ve zihnini yeniden tanıyan kişilerin ebeveynliğe adım atacağı bu keyifli ve zorlu süreçte aradığı fiziksel ve mental destek yoga ile sağlanıyor. Hamilelikte yoga için uzman bir yoga eğitmeni ile beraber program oluşturmak ve onun kontrolünde, ayrıca hekim onayında hareketler gerçekleştirmek gerektiği tekrar tekrar hatırlatılıyor. 

Yoganın Sunduğu Avantajlar
Yoganın Sunduğu Avantajlar

Yoganın Sunduğu Avantajlar

Yoga, temel yoga hareketleri içeren birçok etkinlikten çok daha fazla avantaj sunuyor. Aksesuar gerektirmemesi, her yerde yapılabilmesi, ana enstrümanın beden olması, her yaşta uygulanması, zihinsel ve fiziksel faydaları bir arada sağlaması yogayı ayrıcalıklı kılıyor. Ayrıca yoga temel aldığı felsefeyle kişilerin olgunlaşmasına, yaşam pratiğinde farkındalık kazanmasına yardımcı oluyor. Yoga yapan kişiler eşzamanlı olarak yoganın felsefesi ile ilgili okumalar yaparak, belgesel ve filmler izleyerek aktivitenin temellerine hakim olabiliyor. Hem genel kültür kazandıran hem de bedensel iyi hissetme vadeden yoga, pek çok yönüyle kişilerin uyum sağlamasına yardımcı oluyor. Yogada başarı, başarısızlık, rekabet gibi kalıpların olmaması, onu diğer hareket bazlı aktivitelerden ayırıyor. Herkesin kendine has, özel ve yeterli olduğu anlayışı, kişilerin yargılanma endişesi olmadan, başarısızlık kaygısı hissetmeden egzersiz yapabilmesine imkan tanıyor. 100’den fazla çeşidi, hakkında yazılmış binlerce kitap, yüzlerce yıllık geçmiş, yoganın tamamen öğrenilmesi, uzmanlaşılması çok zor bir alan olduğunu ispat ediyor. Başlı başına uzun bir yolculuk olan yoga serüveni, her an yeni bir şey öğrenme azmi duyanların kendilerini ait hissedecekleri bir alan yaratıyor. Paylaşım, öğrenme, öğretme ve farkında olma aşamaları, kişilerin çıktıkları bu uzun yolculukta kazançlarının yalnızca fiziksel veya zihinsel olmadığını ortaya koyuyor. Yoga, sosyal alanda, toplumsal zeminde de kişilere yeni meziyetler, iletişim kabiliyetleri katıyor. 

Yoga Nasıl Yapılır?
Yoga Nasıl Yapılır?

Sen de zaman kaybetmeden yoga ile tanışarak bedeninin sınırlarını keşfedebilir, sabırla bedenini eğitebilirsin. Zihnini ehlileştirerek hayatında sakinliğe, rahatlığa yer açabilir kendini geliştirebilirsin. Bedensel faydalarının, zihinsel desteklerinin ve iletişim kazanımlarıyla beraber yoga, çok yönlü bir rutin olarak kişilere ödemli bir deneyim vadediyor. Bu deneyimde kendini  rahat hissetmene yardımcı olacak Skechers spor giyim ve ayakkabı ürünlerine yer verebilirsin. Seçeceğin konforlu ve şık Skechers spor ürünleriyle yoganın sana vadettiği faydalara zahmet göstermeden erişebilir, kendin için doğru seçim yapabilirsin. Skechers’ın birbirinden kaliteli ürünlerini inceleyebilir, yeni sezon koleksiyonuna hemen göz atabilirsin. 

You May Also Like

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir?

erkek deniz şort

Soğuk Havalarda Denizde Yüzmenin Faydaları

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir