Badem Sütü Faydaları

Badem Sütü Faydaları

Adının içinde süt olması içinde hayvansal bir katkı olduğunu düşündürse de badem sütü tamamen bitkisel kaynaklı bir gıda. Paketli halde marketlerde bulunabildiği gibi evde de kolaylıkla yapılabiliyor. Ayrıca birçok bakım ürününde de karşılaşılan bir içerik olan badem sütü, kozmetik dünyanın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Badem sütünü daha yakından tanımak, faydalarını öğrenmek istersen, yazımızın devamını okuyabilirsin. 

Badem Sütü Nasıl Yapılır?

Bir su bardağı kadar çiğ badem geceden bir kaba konuluyor, üzerine 2 su bardağı temiz içme suyu eklenerek ortalama 8 saat bekletiliyor. Ardından kabukları soyulan bademler süzülüyor. Süzülen soyulmuş çiğ badem tanelerinin içine 2 su bardağı içme suyu eklenerek blendera alınıyor ve öğütülüyor. Bu sırada karışımın süt görünümü aldığını görebilirsin. Bir tülbent vasıtasıyla karışımı süzerek badem sütünü elde edebilirsin. Tülbentin üstünde kalan posayı badem ezmesi olarak kullanabilir veya kurutup daha ince öğüterek badem unu haline getirebilirsin. Badem sütü yapmak ortalama 10 dakika alıyor. 

İsteyenler badem sütünün içine şeker veya bal ekleyerek tatlandırabiliyor. Buzdolabında bir şişede rahatlıkla saklanacak sütü ortalama 3 gün muhafaza edebilirsin. Badem sütü ile ne yapılır dersen; süt gibi düşünmen gerekiyor. Badem sütünü de direkt içebilir, hamur işlerinde ve yemeklerde kullanabilirsin. Hatta yulaflı bir sporcu kahvaltısı istediğinde, yulaf lapasını badem sütü ile yapabilirsin. 

Badem sütü yaparken dikkat etmen gereken bazı püf noktaları bulunuyor. 

  • Eğer musluk suyu eklenirse içindeki klor, oluşacak süte zarar verebiliyor. Bu nedenle oda sıcaklığında içme suyu kullanmak tavsiye ediliyor. 
  • Badem sütü yaparken kavrulmuş badem kullanmak tadı daha kavruk ve acı bir hale getiriyor.
  • Kavrulmuş bademi soymak çok daha zahmetli oluyor. 
  • Eğer kabukla blenderdan çekilirse, badem sütünün rengi kahverengiye dönüyor ve tadı acılaşıyor. Bu nedenle çiğ badem kullanmak ve blenderda çekmeden önce kabuklarının soyulması büyük önem taşıyor. 

Hazır badem sütlerinin içinde şeker, tatlandırıcı ve koruyucular olabildiği için doğal bir badem sütü bulmak zor görülüyor. Bu nedenle bademin doğal faydasından yararlanmak isteyenler çoğunlukla badem sütlerini evde yapmayı tercih ediyor. 

Badem Sütü Nasıl Yapılır?
Badem Sütü Nasıl Yapılır?

Badem Sütünün Sağlığa Faydaları

Badem sütü birçok faydasıyla her geçen gün daha fazla kişinin beslenme rutininde yer alıyor. 

  • Badem sütünün kilo vermeye yardımcı olduğu biliniyor. Özellikle şekersiz, sade badem sütü, yüksek besleyici değeri ve düşük kalorisi ile kilo vermek için iyi bir ara öğün alternatifi yaratıyor. 
  • Badem sütünün yüksek kolesterolü dengelediği biliniyor. İyi kolesterolü artıran, kötü kolesterolün düşmesine destek olan içecek, kolesterol sorunu olanlar tarafından tercih ediliyor. 
  • İçindeki vitamin ve mineraller sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasına destek veriyor. 
  • Badem sütü, bağırsak sağlığı için uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Bağırsaklardaki şeker ve yağ emilimine imkan veren içecek, kolay sindirilebiliyor. Özellikle laktoz intoleransı olanlar badem sütü ile kendilerini daha rahat hissedebiliyor. Badem, içeriğindeki bolca lif  sayesinde bağırsak florasının ideal hale gelmesini destekliyor. Ayrıca badem sütü, mide sağlığı için koruyuculuk vadediyor. 
  • Az sayıda yiyecekte bulunan potasyum, badem içinde yüksek oranda yer alıyor. 
  • İçinde yer alan E ve B2 vitamini, cildin, saçların ve tırnakların sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Nemlendirici ve besleyici özelliği ile alkış topluyor. 
  • Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir diye soranlar, bağışıklığın normal fonksiyonunun bağırsak işlevleri ve düzenli beslenmeyle yakından ilişkili olduğunu biliyor. Badem sütü, bağırsak sağlığına verdiği lif desteği ve besin değeri ile bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna destek veriyor. 
Badem Sütünün Sağlığa Faydaları
Badem Sütünün Sağlığa Faydaları

Badem Sütü Nedir, Ne işe Yarar?

Tam bir kalsiyum deposu olan badem sütü, bildiğiniz yemiş olan bademden yapılıyor. Üstelik besin değerleri o kadar yüksek ki kalsiyum ihtiyacının %30’unu tek başına karşılayabiliyor. Özellikle vejetaryen beslenme ve vegan beslenme tarzlarını tercih edenlerin tükettiği ürünün neden değerli olduğu merak uyandırıyor. Badem sütünün ayırt edici özellikleri neler diye sorarsan, şu yanıtı verebiliriz: Laktozsuz ve kolesterolsüz olmasına rağmen hayvansal sütler ile yarışabilecek kadar yüksek besin değerine sahip olması, onu ayrıcalıklı kılıyor. Üstelik badem sütü gluten de içermiyor. Yüksek E vitamini, D ve A vitaminleri bulunduran içecek, omega 6, çinko, demir, magnezyum ve potasyum yönünden zengin görülüyor. İçinde kolay çözülebilen çok sayıda lif bulundurması sayesinde şeker emilimini dengeliyor. Tüm bu özellikler, badem sütünün beslenmede yer alması için sebep oluyor. 

Badem sütü ile neler yapılabiliyor diye merak ediyorsan, çok sayıda kullanım alanı olduğunu müjdeleyebiliriz. Yapılan araştırmalar 14. yüzyıldan bu yana badem sütünün farklı medeniyetler tarafından yemeklerde kullanıldığını işaret ediyor. İnek sütünün kullanıldığı hemen hemen her yerde badem sütünü kullanabilirsin. Örneğin, badem sütü ile patates püresi yapmak, kek çırpmak, kurabiye, çorba, yulaf lapası veya smoothie hazırlamak mümkün. 

Badem Sütü Nedir, Ne işe Yarar?
Badem Sütü Nedir, Ne işe Yarar?

Badem Sütü Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?

Badem sütü dolaylı olarak kilo vermeye destek veriyor, ancak tek başına “kilo verdirir” demek doğru görülmüyor. Badem sütü lifli içeriği ile kan şekerinin hızlı yükselmesini ve aynı hızla düşmesini önlüyor, böylecek kişilerin açlık krizlerine girmesi önleniyor. Düşük kalorili olması ve yağsız içeriği sayesinde diyetlerde kullanılabilir bir besin maddesi olarak öne çıkıyor. Ayrıca bağırsak florasının düzenlenmesi vücutta biriken toksinlerin ve ödemin atılmasına destek veriyor. Badem sütü birçok faydasıyla zayıflamak isteyenlerin tercihi oluyor. Ancak sadece badem sütü ile beslenerek kilo verilmiyor tabii ki… Düzenli spor ve egzersiz yaparak, dengeli beslenme ile kilo kontrolü mümkün oluyor. Zayıflamak için spor hareketleri yaparken yoga, pilates veya kardiyo çalışmalarını tercih edebilirsin. Sporun, esnemenin ve yoganın faydaları konusunda detaylı bilgi almak için blog yazılarımızı okuyabilirsin. 

Badem Sütünün Cilde Faydaları Nelerdir?

Antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallere karşı mücadele için etkin görev üstlenen badem sütü, bu sayede cildin canlılığını korumasına yardımcı oluyor. Badem, yaşlanma üzerinde etkileri olan serbest radikallerin oluşumunu önlemeye destek veriyor. İçindeki E vitamini, diğer vitamin ve mineraller sayesinde cildin nemlenmesine, beslenmesine imkan tanıyor. Cildin yorgun görünümünü azaltan süt, canlı görünümü destekliyor. Badem sütü besin olarak tüketilmesinin yanında birçok kozmetik ürünün içinde de yer alıyor. Bu sayede badem sütünün cildi besleyen özelliğinden cilt üstü uygulamayla da yararlanılıyor. 

Acı Badem Sütü Faydaları

Acı badem sütü, kozmetik kullanım için tercih ediliyor. Yüz ve göz makyajını mükemmel bir şekilde temizleyen ve cildi nemlendiren acı badem sütü özleri, birçok markanın ürünlerinde kendine yer buluyor. Ancak alerjik bir içerik olduğu için acı badem sütü kullanılmadan önce uzman görüşü almak öneriliyor. Özellikle kuru ciltler için tavsiye edilen acı badem sütlü temizleyiciler, yağlı cilde sahip kişilerin göz çevrelerinde kistik oluşumlara sebep olabiliyor. Etkili ve doğal içerikli acı badem sütü, makyaj temizliğindeki güçlü etkisi sayesinde dikkat çekerken besleyici özelliğiyle de kullanıcılardan tam puan alıyor. Yaş aldıkça belirginleşen çizgilerin görünümünün hafifletilmesine yardımcı olan özler, nemlendiricilerin içinde de yer alıyor. Acı badem sütlü vücut losyonları ve kremler, özellikle vücut çatlaklarının önlenmesi ve giderilmesi için hazırlanan formüllerde karşımıza çıkıyor. Hamilelik döneminde, doktor önerisiyle acı badem sütü içeren doğal nemlendiriciler kullanılabiliyor. Ciltte nem dengesini sağlayan acı badem sütleri, cildi sağlıklı görünüme kavuşturmak için destek veriyor. 

Sen de badem sütünü beslenme ve bakım rutinine ekleyebilirsin. Sağlıklı bir yaşam için Skechers Blog’u takip etmeye devam edebilir, Skechers ürünleriyle hayatında rahatlığa daha fazla yer açabilirsin. 

You May Also Like

skechers hangi ülkenin

Skechers Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

Sütyen Bedenleri Nasıldır?

Rahat Egzersiz Yapmanızı Sağlayacak Kıyafetler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir