Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

Yüzme, yediden yetmişe herkes için en keyifli sporlar arasında sayılıyor. Vücut sağlığına olumlu etkisinin yanında, diğer sporlar gibi terleme problemi yaratmaması yüzmeyi çok daha avantajlı kılıyor. Yazın en sıcak günlerinde egzersiz olarak yüzme tercih edilebiliyor, üstelik serinlik etkisi de sunuyor. Sayısız faydası, avantajları ve insan psikolojisi üzerindeki rahatlatıcı etkisi ile bilinen yüzme sporunu daha yakından tanımak ister misin? 

İşte yüzmenin faydaları: 

  • Yüzme hem kardiyo hem de kuvvet antrenmanı olarak sınıflandırılıyor. Bu yönüyle rakipsiz olarak anılan sporu yaparken, vücut hareket ettiği için nabız yükseliyor. Ayrıca suyun yoğunluğu nedeniyle egzersiz aynı zamanda bir ağırlık çalışması etkisi yaratıyor. 
  • Yüzme sporu, eklemlerin dinlenmesine yardımcı olduğu için sakatlık yaşayan sporcular tarafından bile tercih edilebiliyor. Eklemleri yıpratmadan spor yapmak isteyenler için yüzme mükemmel bir opsiyon sunuyor. 
  • Sudayken vücut enerjiyi daha verimli kullanmaya odaklanıyor. Nefes alışverişi düzenleniyor. Akciğerlerin kapasitesini en üst düzeyde kullanmaya yardımcı olan spor, kondisyonun korunmasına destek veriyor. 
  • Rutinde yüzen kişilerin, koşu gibi sert egzersizlerde kondisyonlarının daha yüksek olduğu biliniyor. 
  • Yüzme, herkesin yapabildiği ve maliyetsiz bir spor olmasıyla tanınıyor. Yüzmek için sadece Skechers erkek deniz şortu, kadın şort veya mayo sahibi olmak yetiyor. 
  • Yüzerken salgılanan endorfin, stres seviyesinin düşmesine yardımcı oluyor. 
  • Yapılan araştırmalar, yüzen kişilerin yaşlandığında bile kan basıncının, kolesterol düzeyinin, kalp performansının, sinir sistemi sağlığının, bilişsel yapısının, kas kütle oranının ve kan değerlerinin yaşıtlarından çok daha iyi olduğunu gösteriyor. 
  • Yüzme egzersizi sırasında günlük yaşamda çalışmayan birçok kas grubu çalışıyor. Özellikle, kol, sırt, bacak, bel ve core kaslar etkin bir şekilde çalışıyor.
  • Yüzme omurga sağlığı için önerilen egzersizler arasında yer alıyor. 
Yüzme Stilleri Nelerdir? 
Yüzme Stilleri Nelerdir?

Yüzme Stilleri Nelerdir? 

Yüzme egzersizi sırasında birden çok stili art arda uygulayabilir veya tek bir stille tüm çalışmayı tamamlayabilirsin. Yüzme müsabakalarında temel dört yüzme tekniği olduğundan bahsediliyor. Her stilin kendi tekniği olduğunun altı çiziliyor ve yüzücüler yönergeleri uygulayarak tekniğe hakim olabiliyor. 

  • Serbest yüzme stili: En çok uygulanan stil olan serbest stil, su ile mücadele etmemeye dayanıyor. Suda sert değil, oldukça yumuşak hareketlerin yapıldığı teknikte, yüzücü bedenini suya paralel tutmaya çalışıyor. Ayak vuruşları da paralel düzlemi koruyacak şekilde planlanıyor. Serbest stilde kulaç atarken eller kepçe haline getiriliyor. Parmaklar hafifçe aralık bırakılıyor. Kulaçların suyun altındaki hareketi göğüs hizasında değil, bacakların hemen yanında bitiriliyor. Kolların etkin rol oynadığı yüzme tekniğinde, suyun dışındaki kol, elin uzanabildiği en uzak noktadan tekrar suyun  içine sokuluyor. İleri doğru kulaç atılırken suyun üzerinde kayma hissi duyuluyor. Bu teknik uygulanırken 3 kulaçta bir kez nefes alınıyor. Bu süreçte zorlanan yüzücülerin iki kulaçta bir nefes aldığına da rastlanabiliyor. Nefes, başı ileri doğru çevirerek değil, suyun içinde çekilen kolun yönü döndürülerek alınıyor. Nefes verme sırasında burun ve ağız aynı anda solunum gerçekleştiriyor. 
  • Kurbağalama yüzme stili: Öğrenilmesi biraz daha zor olan kurbağalama tekniğinde diğerlerine göre biraz daha yavaş ilerleniyor. Kol ve bacaklardan daha az yararlanılıyor ve bütüncül beden hareketi ile yüzücü ilerliyor. Hareket sırasında kollar ve bacaklar yanlara açılıyor, ardından toplanıyor. Kollar çekilirken bacaklar da kalçaya doğru toplanıyor. Su sıkıştırılarak eller ileri uzanıyor ve ayaklar geriye doğru atılıyor. Kollar çekilirken nefes alınan teknikte, ileri uzanırken nefes veriliyor. Uzanırken avuç içlerinin dışarı bakmasına özen gösteriliyor. 
  • Sırtüstü yüzme stili: Sırt üstü yüzme tekniğinde vücut suya paralel ve düz tutuluyor. Kulaç atarken vücut nazikçe yana doğru döndürülüyor. Böylelikle ilerlemek mümkün oluyor. Kulaç atarken parmaklar hafifçe aralanıyor. Eller su içinde rahat hareket ediyor. Kulaç atarken bir yandan da ayaklar çırpılıyor. Yüz gökyüzüne dönük olduğu için nefes almak için özel bir teknik uygulanmasına gerek kalmıyor. 
  • Kelebek yüzme stili: Serbest yüzmeden sonra en hızlı teknik olan kelebek yüzmede iki kol ile aynı anda kulaç atılıyor. Kollar omuz genişliğinde açılıyor ve baş üzerinden ileri doğru uzatılıyor. Kulaç atarken avuç içi dışarı bakıyor, suyu çekerken ise avuç içe döndürülüyor. Ayaklar, eller suya girdiğinde ve çıkarken iki vuruşla hareket ettiriliyor. Kollar ve ayaklar çalışmaya yüzme sırasında devam ediyor. Nefes alırken ise kollar içerdeyken baş dışarı çıkarılıyor. Nefes verirken baş suyun içinde, kollar dışarıda bulunuyor. 

Yüzme tekniklerinin herhangi birinde uzmanlaşmak çalışma ve düzenli antrenman gerektiriyor. 

Yüzme Hangi Kasları Çalıştırır?
Yüzme Hangi Kasları Çalıştırır?

Yüzme Hangi Kasları Çalıştırır?

Yüzme sırasında hangi kasın hangi yoğunlukta çalışacağı tekniğe göre değişiyor. Ancak temel yüzme egzersizinde kol, bacak, omuz, sırt, karın ve göğüs kaslarının çalışması bekleniyor. Yüzme etkisi ile bu kaslarda şekillenme ve bedende toparlanma görülebiliyor. Düzenli yüzme egzersizi ile dengeli ve sağlıklı zayıflama da sağlanabiliyor. Kilo verme için yüzüyorsan, egzersiz rutinini detoks tarifleri ve uzman gözetiminde belirlenen bir beslenme düzeni ile desteklemeyi unutmamalısın. 

Yüzmek Kaç Kalori Yaktırır?

Düzenli yüzme, etkili antrenman ile kalori yakmak ve kısa sürede daha fit bir bedene sahip olmak mümkün. Spor yapmak için neden arayanlar, söz konusu yüzme olduğunda motivasyon kazanmakta zorlanmıyor. Zira, bir saat yüzme ciddi oranda kalori yakımı sağlıyor. Amerikan Spor Tıbbı Koleji araştırmasına göre, 59 kilo bir yetişkin, 1 saat yüzdüğünde 413-590 kalori arasında enerji harcıyor. Hızlı yüzme daha çok kalori yapmaya imkan tanıyor. Kişinin kilosu 70’e çıktığında, yakılan kalori miktarı 740 ile 493 arasında değişiklik gösteriyor. Eğer 81.5 kiloluk bir yetişkin 1 saat yüzerse, 817 ile 572 kalori arasında enerji yaktığı kayda geçiyor. Eğer kilo 93 olursa, 1 saatlik antrenmanla 931 ile 651 kalori arasında enerji tüketiliyor. Yapılan çalışmalar yüzmeyi rutin haline getiren kişilerin, düzenli egzersiz ile zayıflayabileceğini gösteriyor. Zayıflamak için haftada 5 gün, orta yoğunlukta, 1 saat yüzme antrenmanı yapılması tavsiye ediliyor. 

Yüzmek Kaç Kalori Yaktırır?
Yüzmek Kaç Kalori Yaktırır?

Yüzmek Neye İyi Gelir?

  • Astım hastası olan veya solunum zorluğu yaşayan kişilerin uzman kontrolünde yüzme ile rahatlayabileceği biliniyor. 
  • Kemik iltihabı sorunu yaşayanlara yüzme antrenmanları öneriliyor. 
  • Depresyon gibi stres kaynaklı sorunların üstesinden gelebilmek için yüzme sporu tavsiye ediliyor. 
  • Kalp basıncını dengeleyen yüzme, kalp ve damar sağlığının iyileşmesine destek sunuyor. 
  • Yüzen kişilerde insülin dokularının duyarlılığı arttığı için diyabet riskinde düşüş fark edilebiliyor. 
  • Yüzme, deniz ve güneş ile temas cilt sağlığı için gerekli görülüyor. 
  • Yüzme ve güneşlenme gibi plaj etkinlikleri sırasında güneşten D vitamini alınabiliyor. 
  • Kan akışının hızlanması metabolizmanın sağlıklı fonksiyonunun sürdürülmesine yardım ediyor. 
  • Yüzen kişilerin kas yapılarının güçlendiği biliniyor. 
  • Beyne daha çok oksijen ulaşıyor. 
  • Bel ve boyun fıtığı olan kişilerin iskelet sisteminin ideal forma kavuşabilmesi için yüzme etkinliklerinin faydalı olduğu söyleniyor. 
  • Hamilelikle doktorlar, yüzmenin bebek gelişimi ve kadın sağlığı için iyi olduğunu ifade ediyor. 
  • Soğuk suda yüzmek vücut direncini artırıyor. Vücut direnci nasıl artırılır, bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir blog yazımızdan öğrenebilirsin. 
Yüzmek Neye İyi Gelir?
Yüzmek Neye İyi Gelir?

Yüzmenin Psikolojiye Faydaları Nelerdir?

Yüzme egzersizi, stresin azaltılmasına destek veriyor. Rahatlatıcı ve solunumu düzenleyici bir aktivite olan yüzme sporu, beyin hücrelerinin büyümesine de yardım ediyor. Kişilerin yaşam kalitesini artıran bu değişikliklerin yanı sıra güneş ve su ile temasın rahatlatıcı etkisine de ayrı bir parantez açılıyor. Düzenli yüzen kişilerin kendilerini daha enerjik hissettiği, özsaygı ve özgüven kazandığı not düşülüyor. Aynı zamanda sosyalleşmeye de imkan veren spor, kişilerin sorumluluk, rekabet gibi konularda bilinç kazanmasına imkan tanıyor. 

Skechers, kaliteli ve havalı tasarımlarıyla yüzme sporuna gönül verenlerin de yanında. Plaj modasının gözdesi olan kadın sandalet ve erkek terlik modelleri, Skechers koleksiyonunda seni bekliyor. Üstelik ailece yapılan tatil planları için kız çocuk sandalet ve erkek çocuk sandalet tasarımları da var. Sen de Skechers’ın yaz koleksiyonunu hemen inceleyerek birbirinden şık modellerle hemen tanışabilirsin. Tatilde gezilerinde giyebileceğin yazlık ayakkabı modellerinden plaj stilinin bir parçası olacak terliklere kadar aradığın her şey Skechers’ta!

You May Also Like

skechers spor ayakkabı

Ofiste Yapılabilecek Egzersizler

skechers erkek tişört

Yaz Sporları Nelerdir? En Popüler Yaz Sporları Nedir?

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir