Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Havalarda Nasıl Giyilmelidir?

Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Havalarda Nasıl Giyilmelidir?

Soğuk algınlığı veya nezle adıyla bilinen hastalıklar özellikle mevsim geçişlerinde artış gösteriyor. Üst solunum yollarında etkinlik gösteren viral bir enfeksiyon olan hastalık, tıp dilinde nazofarenjit olarak adlandırılıyor. Özellikle burun ve boğaza rahatsızlık veriyor. Genellikle zararsız olan ve kısa sürede vücuttan atılan nezleye, 200’den farklı virüs neden olabiliyor. Soğuk algınlığı yaratan bir virüs alan kişiler birkaç saat içinde kırgınlık belirtileri göstermeye başlıyor ve iyileşme ortalama 10 günde gerçekleşiyor. 

Virüsün yerleştiği burun dokusunda bağışıklık sisteminin aktive olması sonucu hapşırma, burun akıntısı gibi semptomlar başlıyor. Beden, virüsü dışarı atmak için reaksiyonlar yaratarak harekete geçiyor, ancak bu aktiviteler kişiye rahatsızlık veren nefes alamama, burun akıntısı, hapşırık gibi sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Grip ve soğuk algınlığı sıklıkla birbirine karıştırılıyor. Oysa gripte burun akıntısı beklenmiyor. Nezlenin ise temel belirtisi olarak burun akıntısı işaret ediliyor. 

Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?
Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?
  • Soğuk algınlığı göz, burun veya ağız yoluyla bulaşıyor. 
  • Çevrede virüs taşıyan biri olduğunda havadaki damlacıklar vasıtasıyla nezle kapabilirsin. 
  • Ayrıca temas edilen eşyalar da virüsün geçmesine neden olabiliyor, elini önce bulaşık nesneye değdiren kişi sonra ağzına, burnuna dokundurduğunda virüs bedene girebiliyor. 
  • Dış faktörler de hastalığın bulaşma ihtimalini artırabiliyor. Havadaki nem düzeyine bağlı olarak damlacıkların taşınma oranı artıyor. Benzer şekilde soğuk havalarda mekanların havalandırması daha zayıf olduğu için soğuk direkt nezle vakalarında artışa sebebiyet veriyor. 
  • Bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde hastalığa yakalanma riski artıyor. 
  • Sigara kullananların nezle olma olasılığı daha fazla görülüyor. 
  • Kalabalık alanlarda virüs kapma ihtimalinin attığından bahsedilebiliyor. 

Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

Soğuk algınlığının tedavisinin bir uzman tarafından belirlenmesi gerekiyor. Verilen ilaçların düzenli kullanımı ve önerilerin değerlendirilmesiyle hastalık, bedenden kolaylıkla uzaklaştırılabiliyor. 

Bu süreçte bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için destekleyici yöntemler kullanılabiliyor. Kişilerin dengeli beslenmesi, yeterli mineral ve vitamin alması öneriliyor. Detoks içecekleri, bol su, antioksidan özellikli meyveler, besleyici sebzeler gün içinde tüketilerek bedenin zinde kalması sağlanabiliyor. Ayrıca düzenli ve yeterli uyku almak bağışıklığın ideal fonksiyonunu yerine getirebilmesi için önemli görülüyor. Hastalığa yakalanmamak ve sonrasında virüs yükünü olabildiğinde kısa sürede azaltmak için ellerin sık sık yıkanması, beden temizliğine dikkat edilmesi tavsiye ediliyor. 

Yaşanan semptomların günlük hayat konforunu olumsuz etkilememesi için burun tıkanıklığına karşı burun spreyleri verilebiliyor. Kişiler yanlarında akıntılara karşı mendil bulunduruyor. Çok sert hapşırmamak ve burun temizlerken sertçe nefes vermemek, virüsün kulak kanalına ulaşmaması için uzmanlarca sunulan öneriler arasında kendine yer buluyor. Ayrıca geniz akıntısının öksürüğe yol açmaması için geniz akıntısını kesen ilaçlar doktorlar tarafından reçete edilebiliyor. 

Soğuk Havalarda Nasıl Giyilmelidir?
Soğuk Havalarda Nasıl Giyilmelidir?

Soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bedenin güç toplayabilmesi ruh sağlığıyla da ilişkili görülüyor. Stressiz bir yaşamın kişilerin daha güçlü bir vücuda sahip olmasında birincil faktör olduğunun altı çiziliyor. Tüm bunlara ek olarak, soğuk algınlığı yaşayan kişilerin süreci rahat geçirmesi için doğru ve rahat kıyafetler seçmesi öneriliyor.

Soğuk Havalarda Nasıl Giyilmelidir?

  • Ayakların üşümemesi ve olası terleme anında rahat hissetmesi için pamuklu spor çorap giymelisin. Çorap seçerken lastiklerin ayaklarını sıkmamasına, konforlu hissettirmesine ve şık görünmesine özen göstermelisin. Pamuklu dokuma sayesinde fazla nemin emilmesini, esnek dokumalarla gün boyu ayakkabının içinde kalsa da ayaklarının rahatsızlık vermemesini sağlayabilirsin. 
  • Soğuk günlerde iç ve dış mekanlar arasında ani hava değişiklikleri ve yoğun hareket terlemeye neden olabiliyor. Kıyafetlerinde nem transferi sağlayan kumaşları veya emici pamuklu dokumaları tercih ederek nem hissini teninden uzaklaştırabilirsin. Çok kalın veya çok ince giyinmek yerine, dilediğin zaman giyip çıkarabileceğin kat kat kıyafetler tercih etmen, soğuk havalarda senin için avantaj olabiliyor. 
  • Soğuk havaların hissedildiği günlerde virüs salgınlarının artması nedeniyle medikal maske takmayı daha çok önemsemelisin. Ağzını, burnunu kapatacak atkılar, şallar tercih edebilir, gözlük takmayı ihmal etmeyerek kendi koruyabilirsin. 
  • Soğuk havalarda bedenin daha konforlu hissetmesi için vücut ısısını ideal düzeyde tutacak kıyafetler tercih etmelisin. Hava sıcaklığına uygun spor mont ve şişme yelek tasarımlarını giyebilirsin. Yağışlı havalarda kapüşonlu modelleri, çok soğuk günlerde ekstra koruyucu özellikli kışlık mont alternatiflerini seçebilirsin. Skechers, soğuk havalarda seni rahat hissettirecek, hareket özgürlüğü sağlayarak sıcak hissetmene yardımcı olacak hafif mont ve yelekleri koleksiyonunda bulunduruyor. 
Soğuk Hava için Mont
Soğuk Hava için Mont

Sonbaharda Şişme Mont Seçimleri

Mevsimlik şişme mont seçerken bedene uygun seçim yapılması önem taşıyor ancak montun içine giyilecek kıyafetlerin kalınlığının da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Şişme montlar genellikle ince tişörtler, hafif sweatshirtler ile beraber giyiliyor. Kesimleri, kalınlıkları değerlendirirken giyim alışkanlıklarını göz önüne alarak senin için doğru modeli bulabilirsin. Örneğin eğer oversize kesimlerde sweatshirtler giymeyi seviyorsan slim fit bir mont yerine regular kesimli şişme montu tercih edebilirsin. 

Sonbaharda Şişme Mont Seçimleri
Sonbaharda Şişme Mont Seçimleri

Buna ek olarak, doğru montu bulmak için onu giyeceğin sıcaklığı da değerlendirmelisin. Sonbaharda, mevsimlik giyilecek bir mont alacaksan çok kalın dolgulardan uzak durabilirsin. Önceliğin yanında kolaylıkla taşıyacağın hafif montlar olabiliyor. Hatta kollarını dilediğin zaman çıkararak yelek olarak kullanabileceği veya kapüşonunu çıkarıp takabileceğin seçenekleri bahar için daha kullanışlı bulabilirsin. 

Erkek Spor Yelek Kombinleri
Erkek Spor Yelek Kombinleri

Mont seçerken boyunun da mevsime uygun olmasına özen gösterebilirsin. Uzun montlar daha çok soğuk havalar ve kış ayları için uygun görülüyor. Sonbahar için mont alacaksan daha kısa boydaki sportif seçenekleri alabilirsin. Montun kollarından ve boyun kısmından soğuk girmesinden endişe ediyorsan kolları manşetli ve yüksek yakalı alternatiflere yönelebilirsin. 

Evde Soğuk Algınlığı için Ne Yapılmalıdır?

Soğuk algınlığı geçirirken vücudunu desteklemek elinde! Evde yaşam rutininde küçük değişiklikler yaparak kendini daha iyi hissedebilir, bağışıklık fonksiyonunun desteklenmesine yardımcı olabilirsin. 

  • Her gün aynı saatte uyumaya, aynı saatte kalkmaya dikkat etmeli ve yeterince dinlendiğinden emin olmalısın. 
  • Aldığın sebze ve meyveleri birkaç gün içinde, tazeliklerini kaybetmeden tüketmelisin. Ayrıca, vitaminlerini koruyacakları şekilde pişirmeye dikkat etmen gerekiyor. 
  • Bol su içmeli, antioksidan içeceklerle toksinleri atmak için bedenine yardımcı olmalısın. 
  • Toksin atmanın en etkili yollarından biri elbette spor. Evde spor yaparak antioksidan etkinin artmasını sağlayabilirsin. Seçtiğin sporların seni çok yormamasına dikkat etmelisin. Bedeninin güç toplaması gerektiğini aklında tutarak hafif yoğunluklu spor çalışmalarını tercih edebilirsin. Hafif sporlarla kan dolaşımını artırabilir ve akyuvarların enfeksiyon bölgesine daha kolay ulaşmasına destek olabilirsin. 
  • İyileşme sırasında kesintisiz uyumak büyük önem taşıyor. Uyku sırasında ve evde dinlenirken rahat hissettirecek kıyafetler seçmelisin. Üzerindeki giysiler seni sıkmamalı, nem ve hava transferi sağlamalı. Tüm bunlara ek olarak iyileşme devresinde sık sık terlediğini fark edebilirsin. Kıyafetlerini sık sık değiştirmeyi ve gün içinde ılık duş almayı unutmamalısın. 
  • Evi sık sık havalandırmayı ve temiz hava almayı ihmal etmemelisin. Mümkünse açık havada yürüyüş yaparak metabolizmanı hızlandırabilirsin. 

Skechers sonbaharda, soğuk kış günlerinde günlük hayatta ve spor esnasında hep yanında! Evde veya egzersizde kendini rahat hissedeceğin kıyafetleri Skechers’ta bulabilir, soğuk algınlığına karşı direncini artıracak sportif aktiviteleri yaparken Skechers’ı tercih edebilirsin. 

Dipnot: Yazımız bilgilendirme amaçlıdır, soğuk algınlığı tedavisi önermez. Teşhis ve tedavi uzman doktorlar kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Bilgilendirici önerilerimiz destekleyici olarak sana bu süreçte yardımcı olabilir. Soğuk algınlığı yaşarken muhakkak doktor kontrolüne gitmeli, muayene olarak hekim önerilerinden yararlanmalısın.

You May Also Like

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir?

erkek deniz şort

Soğuk Havalarda Denizde Yüzmenin Faydaları

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

yemek sonrası yürüyüş

Yemek Sonrası Neden Yürüyüş Yapılmalıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir