Koşu Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Yalnız hareket sağlamasıyla değil, nabzı artırarak metabolizmayı hızlandırdığı ve kısa sürede yüksek verim sunduğu için son yıllarda en rağbet gören egzersizlerden biri olan koşu, sağlıklı yaşam arzulayanların ilk seçimi oluyor. Özellikle açık hava parkurlarında yapılan egzersizler, koşuculara doğayla buluşma, yüksek oranda oksijen alma ve moral bulma imkanı tanıyor. Hareketsiz yaşam dolayısıyla hamlayan beden, düşen motivasyon, koşuyla beraber yerini hızla şekillenen vücuda, motivasyon ve morale bırakıyor. Terle beraber atılan toksinlerin getirdiği rahatlama, hareketle salgılanan hormonlar birçok kişi için koşuyu vazgeçilmez kılıyor. Koşuda sır, rutin programda gizleniyor. Verimli olan, koşunun art arda 2 saat yapılması değil. Her gün, kısa ısınma egzersizlerinin ardından 30 dakika civarında koşuya zaman ayırmak kondisyon ve form kazanmak için yetiyor. Koşudan en iyi verimi almak, konforla egzersizi tamamlamak için sen de gerekli ekipmanları edinebilir ve koşuyu hayatının bir parçası haline getirebilirsin.

Doğru Koşu Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Koşu için çok fazla sayıda ekipman gerekmiyor, ayakkabı ve kıyafetlerini koşuya uygun seçerek hemen egzersize başlayabilirsin. Ancak her ayakkabı koşuda sana gerekli desteği veremeyebiliyor. Ayakkabı seçerken dikkat edeceğin küçük noktalar sayesinde en konforlu koşu deneyimini yaşayabilirsin. Hızına hız katacak ayakkabıların özelliklerini senin için derledik:

· Koşu sırasında ayakkabının sert hareketler sonucu oluşan darbeyi emmesi olası sakatlıkların önüne geçiyor. Ayakkabıyı seçerken bu özelliği sağlayan taban teknolojileri ve yastıklama seçeneklerine dikkat etmelisin.
· Ayakkabının yakasındaki destekler, seçim esnasında kullanıcıların kriterleri arasında yer alıyor. Burkulmayı önleyen bilek destekleri özellikle engebeli arazilerde konfor sağlıyor.
· Koşu sırasında basıncın ayak tabanına yayılması önem kazanıyor. Ayağın bir bölümü yoğun ağırlık taşıdığında, küçük kazalar ortaya çıkabiliyor. Kazaların önüne geçmek için ağırlığı ayak tabanına dağıtan özel taban teknolojilerini tercih edebilirsin.
· Ayakkabının nefes alması, hava alan yan paneller bulundurması hijyen ve rahatlık için önemli görülüyor. Seçim yaparken, tasarımlarda hava alan panellerin, ağ kumaşların kullanılmasına ve özen gösterebilirsin.
· Modellerin dış taban materyaline bakabilirsin. Kauçuk gibi zemin tutuşunu sağlamlaştıran ve farklı zeminlere uyum sağlayan malzemeleri seçebilirsin.
· Koşarken ayak kasılıyor ve eklemler sıkışarak sert hareket için kendini hazırlıyor. Bu nedenle yürüyüş modellerinde ön kısımda ekstra genişlik ve rahat kesim araman gerekirken, koşu ayakkabısı modellerinde ayakkabının rahatsız etmeyecek kadar yastıklamalı olmasına dikkat etmelisin. Ayak parmakların ayakkabının önüne değmemeli, yanlardan desteklenerek yastıklar tarafından nazikçe sarılmalı. Skechers’ın birçok günlük modelinde relaxed fit tasarım yer alırken koşu ayakkabılarında bulunmamasının nedeni de bu. Skechers tasarımlarının her birinin yapılacak egzersizin gerektirdiği özel detaylarla donatıldığından emin olabilirsin.

Konforlu Koşu Ayakkabısı

Doğru Koşu Ayakkabısını Seçmek Neden Önemlidir?

Koşu doğrusal ve sert hareketlerle gerçekleşen bir egzersiz olduğu için bacak ve ayaklara ekstra yük biniyor. Koşarken ayakların orta ve ön bölümlerinde ekstra baskı oluşuyor. Konforlu koşu ayakkabısı, ayakta oluşan yükü ayak tabanına yayacak özel tasarımlarla tamamlanıyor. Ayakta oluşan stresin herhangi bir sakatlığa mahal vermemesi için tabandan hareketle beraber gelen şok etkisinin hafifletilmesi gerekiyor. Koşu modellerinde yer alan orta taban destekleri darbe emiciliği sağlıyor. Özel koşu destekleri sayesinde ürünler, hem ayağın spor esnasında daha konforlu hissetmesini garanti ediyor hem de bel, kalça, bacak ve ayak bölgelerinin ekstra yük taşımasının önüne geçerek beden sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Bu sayede olası sakatlıklar, küçük kazalar ve uzun vadede oluşabilecek omurga sorunları için risk en aza indiriliyor.

Koşu Ayakkabısı Teknolojileri Nelerdir?

Erkek ve kadın koşu ayakkabısı  modelleri sahip oldukları özelliklerle tüm spor meraklılarına en verimli ve rahat egzersiz tecrübesini yaşatmayı hedefliyor. Modellerin dış tabanında sert ve dayanıklı malzemeler kullanılıyor. Tabanlar, esneme kanalları ile harekete uyum göstererek ayağı desteklemeye devam ediyor. Her bükülme, kıvrılma ve esneme, kanallarla sağlanarak kullanıcıya hareket özgürlüğü kazandırıyor. Taban teknolojileri içinde ağırlığı tabana yayan özel sistemler kullanılıyor. Orta tabanda şok emicilik sağlayan mümkün olduğunca hafif malzemeler kullanılıyor. Şok emici desteğin var olması, ayakkabıların taban yüksekliklerinin de artmasına sebep oluyor. Bu nedenle kadın ve erkek koşu ayakkabıları ilk bakışta ayırt edebilebilir. Tabanlarının diğer modellerden daha yüksek olduğunu görebilirsin. Denge sağlayan sert destekler de orta taban bölümünde kullanıcıları karşılıyor. İç taban, erkek ve kadın koşu ayakkabıları modellerinin en önemli bölümü olmasına rağmen çoğu zaman ihmal ediliyor. Skechers Memory Foam adı verilen teknolojisi ile ayakların şeklini alan, mükemmel iç taban desteği veriyor. Ayağın tam şekline bürünen hafızalı köpükler, ayak tabanının tamamen desteklenmesine imkan tanıyor.

Düz Tabanlar için Koşu Ayakkabısı

Düz taban basış problemine sahip olan kişiler, ayaklarının topuğundan destek alarak adım atmaya eğilimli oluyor. Hareket kontrolü çok daha zor olduğu için düz tabanlı kullanıcıların, özel destekli modeller alması tavsiye ediliyor. Düz taban genellikle aşırı içe basma sorununu beraberinde getiriyor. Bu nedenle sık kullanılan ayakkabıların içe bakan tabanları daha çabuk aşınıyor. Eğer sende de aynı sorun varsa, ayak kemeri daha sert olan, dış kısmı daha hafif ve yumuşak köpükten imal edilen ayakkabılarla koşuda rahat edebilirsin.

Normal Ayaklar için Koşu Ayakkabıları

Normal olarak tanımlanan bir basış tipine sahipsen tüm modelleri rahatlıkla kullanabilirsin. Normal basış sayesinde, koşu sırasında, ayak dengeli adım atıyor ve ağırlık tüm zemine eşit olarak dağılıyor. Ayaklarında özel bir basış problemi yoksa, koşu ayakkabısının zemin tutuşuna önem vermen yeterli oluyor.

Yüksek Kemerli Ayaklar için Koşu Ayakkabıları

Yüksek kemerli ayaklara sahip olan kişilerin ayakkabılarının dışa bakan taban bölümleri daha çabuk aşınıyor. Dışa basan kişiler için nötr koşu deneyimi sağlayacak, iç kısmı daha hafif ve yumuşak köpükle desteklenen, dış bölüm ise daha sert destekler bulunduran ayakkabılar tavsiye ediliyor.

Koşu Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Skechers Koşu Ayakkabıları

Skechers, koşu modellerini egzersiz sırasında kullanıcıların rahat etmesi için tasarlıyor. Yaka ve dil kısımlarında bulunan özel dolgular, bilekleri destekleyerek burkulmaların önüne geçiyor. Yumuşak saya ve özel tabanlar harekete tam uyum sağlarken, hafızalı köpük iç tabanlar ayakları kusursuz şekilde destekliyor. Quick fit özellik veya çekme halkası bulunduran tasarımlar, kolaylıkla giyilip çıkarılıyor. Kullanıcılara hız kazandıran bu özellik, konfor beklentisini üst düzeye taşıyor. Skechers, dış tabanda kauçuk kullanıyor. Özel kaymayan malzeme sayesinde ayaklar en zorlu şartlarda bile kolaylıkla yere tutunuyor. Farklı zeminlerde kullanılabilen modellerin, orta tabanları şok emici dolgularla tamamlanıyor. Bu sayede ayaklar yere en sert hamlelerle vurulsa, hızlı egzersiz yapılsa da ayakkabılar şok etkisini hafifletiyor ve sakatlık riski azalıyor. Ayakkabıların sayasında hava alan paneller ve nefes alan ağ kumaş sıklıkla kullanılıyor. Skechers, ayrıcalıklı deneyimi iç tabana da getiriyor. Tabandan nefes alan yeni nesil spor ayakkabılarda da Skechers imzası bulunuyor. Skechers Air Cooled Memory Foam iç tabanlar, ayakkabının tabanı ile iç yüzeyi arasında her harekette boşluklar oluşturarak hava transferine imkan tanıyor. Nefes alan taban teknolojisi Skechers kullanıcılarını bir adım ileri götürüyor. Skechers taban teknolojileri ve saya tasarımıyla kullanıcılarının hem estetik hem de teknik beklentilerine karşılık veriyor. Koşu için tasarlanan modellerde, yılın trend renkleri, desenleri ve tasarımları kullanılıyor. Sen de hemen bir Skechers alarak bu deneyimin bir parçası olabilir, koşuya konfor katacak teknolojilerle rahatlığı hissedebilirsin.

You May Also Like

Evde Koşu Bandı Kullanımı

Evde Koşu Bandı Kullanımı

Kış Aylarında Antrenmanlarınıza Özel Kombinler

Kış Aylarında Antrenmanlarınıza Özel Kombinler

Sabah Koşusunun Faydaları

Sabah Koşusunun Faydaları

Koşu Programı

Koşu Programı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir