Korona Döneminde Spor Salonuna Gidilir mi?

Korona Döneminde Spor Salonuna Gidilir mi?

Pandemi dönemi hayatın birçok alanında alışkanlıkların değişmesine neden oldu. Kalabalık alanların ve çok kişinin temas ettiği yüzeylerin hastalığın yayılmasını hızlandırdığı biliniyor. Bu nedenle kamusal birçok alan, tedbirler gereğince bir süre kapatıldı. Spor salonları da tedbirlerin sıkılaştırdığı alanlar arasında yer aldı. Peki covid19 döneminde spor salonlarına gidilmeli mi, nasıl tedbirler alınmalı ve nelere dikkat edilmeli? Sporu hayatının ayrılmaz bir parçası olarak görenler için hazırladığımız pandemi dönemine spor salonu kullanımı notları sizlerle. 

Korona Dönemi Spor Salonuna Gidilir mi?
Korona Dönemi Spor Salonuna Gidilir mi?

Korona Dönemi Spor Salonuna Gidilir mi?

Güney Kore’de yapılan araştırmalar, kapalı fitness salonlarında virüs riskinin arttığını ortaya koyuyor. Özellikle nemli ve sıcak ortamların elverişli olduğu belirtilirken, damlacıkların bu alanlarda daha hızlı yayılabildiğine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, ter ve rutubet barındıran spor salonlarındaki yüzeylerin temizlenmediğinde endişe uyandırdığının altını çiziyor. Ortak kullanılan spor aletleri, ağırlıklar, eldivenler, takım sporları virüs bulaşma ihtimalini maalesef üst düzeye çıkarıyor. Havalandırma ve hava sirkülasyonunun yeterli olmaması ise solunum yoluyla virüs alımına davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, tüm bu bilgilerin “spor salonuna gidilmemeli” anlamına gelmediğinin altını çiziyor. Alınacak önlemler, güvenilir salonlar, düzenli temizlik ile spor salonlarında egzersiz yapılabiliyor. Korona dönemi açık hava egzersizlerinin daha çok tavsiye edildiği belirtilirken, gerekli tedbirler alındığında rahatlıkla spor salonlarında da egzersiz yapılabileceği söyleniyor. 

Pandemide Spor Nasıl Yapılmalıdır?

Dünya Sağlık Örgütü, uzun süren pandemi döneminde hareketsizliğin insan sağlığına ciddi zararlar verebileceğini belirtiyor. Dünyada, bir yılda yaklaşık 2 milyon kişi fiziksel hareketsizliğe bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Pandemi sürecinde insanların covid19’dan korunurken uzun vadede sorun yaratacak hareketsizliğe karşı dikkatli olmaları öneriliyor. Uzmanlar, Covid19 enfeksiyon riskini azaltmak için kişisel hijyen, mesafe ve sağlıklı yaşamın önemini vurguluyor. Bağışıklık hastalıkla savaşın ilk önemli unsuru olurken, güçlü bir bağışıklık sistemi ise egzersizle bağdaştırılıyor. Ancak aşırı antrenman risklerinden kaçınmak öneriliyor, maraton koşusu gibi uzun süreli dayanıklılık aktivitelerine karşı temkinli olunması öğütleniyor. 

Isınma egzersizleri sonrasında kadın veya erkek koşu ayakkabısı giyerek kısa koşular yapabilir, açık havada yapacağın düşük tempolu yürüyüşlerle kendini zinde tutabilirsin. Evde pilates ve yoga gibi bireysel egzersizlere yer verebilir, her gün bedenine özen göstererek hafif yoğunluklu antrenmanlarla hareketsizliğin önüne geçebilirsin. Yeterli önlemleri aldığın sürece spor salonlarında form tutmaya yönelik hafif egzersizler yapabilirsin.

Eğer covid19 için pozitif test sonucun varsa, uzmanlara danışılması ve dinlenilmesi gerektiği önemle hatırlatılıyor. İyileşene dek dinlenmek, en iyi seçenek olarak görülürken, iyileştikten sonra da yoğun antrenmanlar için muhakkak doktor onayı alınması gerekiyor. Hastalığın henüz uzun vadeli sonuçları konusunda yeterli bilgi sahibi olunmadığı için temkinli olunmasında fayda görülüyor. 

Süreç içinde, sağlıklı kişilerin bağışıklıklarını güçlendirmek için uzun süreli tek egzersiz seansının yerine kısa süreli, çok seanslı egzersizler planlamaları tavsiye ediliyor. Uzmanlar, yürüyüşün herkesin bu süreçte hareket için tercih edebileceği en ideal egzersiz olduğunun altını çiziyor. Eğer bir Skechers yürüyüş ayakkabısı sahibiysen sahilde yürüyüşe çıkabilir veya evde/spor salonunda koşu bandını yürüyüş moduna getirerek kondisyonu kaybetmenin önüne geçebilirsin. Her gün yapacağın kısa yürüyüş seanslarının bile bedenine, kaslarına ve iç organlarına iyi geleceğinden emin olabilirsin. 

 

Pandemide Spor Nasıl Yapılmalıdır?
Pandemide Spor Nasıl Yapılmalıdır?

Korona Dönemi Spor Salonunda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Eğer spor salonuna gitmeyi düşünüyorsan, dikkat edeceğin bazı noktalar bulunuyor. Her bir maddeye özenle uyarak güvenle salonlarda spor yapabilirsin. İşte pandemi döneminde spor salonlarında dikkat edilmesi gerekenler: 

  • Randevu alarak spora gitmelisin. 
  • Sosyal mesafeni spor esnasında korumalısın. Hem antrenör hem de diğer müşterilerle arandaki mesafeyi korumaya özen göstermelisin. 
  • Kişisel havlu ve mat gibi malzemelerini yanında götürmelisin. 
  • Havlu ve matlar salon tarafından veriliyorsa tek kullanımlık pakette ve dezenfekte edilmiş olmalarına dikkat etmelisin. 
  • Yüzünün yüzeylere, aletlere değdiği hareketlerden kaçınmalısın. 
  • Spor salonuna girdikten sonra ellerini yıkamalı, aletleri kullandıktan sonra ellerini dezenfekte etmeli ve spor sırasında hiçbir şekilde yüzüne dokunmamalısın. 
  • Egzersiz sırasında yiyecek ve içecek talebinde bulunmamalısın. 
  • Mümkünse salonun açık alanlarında, az kişi olan bölümlerinde egzersiz yapmayı tercih edebilirsin. 
  • Hava ile el kurutan cihazları kullanmamalısın.
  • Maske ve siperlik gibi kişisel önlemleri ihmal etmemelisin. 
  • Başkalarının kullandığı alet ve araçları dezenfekte edilmeden kullanmamalı, temizlenmesini beklemelisin. 

Spor Salonlarındaki Koronavirüs Önlemleri Nelerdir?

Sağlık Bakanlığı, spor salonlarında uyulacak kuralları belirledi. Bakanlıkça yayınlanan, Spor Salonları ve Spor Merkezlerinde Alınması Gereken Önlemler, 30 maddeden oluşuyor. Spor salonlarında 6 metrekareye 1 kişi düşmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Sosyal mesafenin salonlarda 2 metre olarak uygulanması bekleniyor. Tüm ekipmanların mesafe uyarınca yerleştirilmesi, müşterilerin randevu ile kabul edilmesi gerekiyor. Spor salonlarında takım sporlarının yapılmaması, sürekli maske ve mümkünse siperlik takılması önemle hatırlatılıyor. Dezenfektanların ve mendillerin kullanımı, alanın temizliği ve çöplerin sık sık boşaltılması uyulması gereken diğer tedbirler arasında sıralanıyor. İstasyonların bir arada kullanılmaması gerektiği kaydediliyor. Ödeme terminallerindeki yüzeylerin sürekli dezenfekte edilmesi, mümkünse temassız ödeme yapılması öneriliyor. Ortak kullanım alanlarında dergi, gazete bulundurulmaması, her müşteri için gerekli hallerde tek kullanımlık malzemelerin açılması, spor salonunun sorumluluğunda oluyor. Aletlerin her kullanımın ardından dezenfeksiyonu sağlanıyor.  Hijyen ve temizlik kurallarının detaylarıyla belirlendiği önlemler listesinde mekanın havalandırılması konusunda da tavsiyelerin altı çiziliyor. 

Korona Dönemi Spor Salonunda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Korona Dönemi Spor Salonunda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Koronavirüs Fitness Salonlarında Çabuk Yayılır mı?

Güney Kore’de yapılan testlerde nemli ve sıcak hava yoğun olduğu için spor salonları, yayılma için elverişli ortam oluşturuyor. Fitness merkezlerinde damlacıklar ortalama 3 saate kadar havada asılı kalıyor. 5 ile 20 kişinin bulunduğu 195 metrekarelik bir alanda, 50 dakika kadar fitness yapmak virüs almak için yeterli oluyor. Egzersiz sırasında alınan sert nefesler, virüsün insandan insana yayılımının kaynağı oluyor. Uzmanlar, hızlı ve derin nefeslerde damlacık sayısının arttığını vurguluyor.  Bu nedenle sık sık havalandırılan, havalandırma sistemi güçlü olan, önlemlerin alındığı salonlarda spor yapılması gerekiyor. Açık hava egzersizleri de kişilerin spor yaparken hastalık riskini en aza indirilmesine yardımcı oluyor. Eğer pandemi döneminde spor salonlarından uzak durmak istersen evde spor nasıl yapılır yazımıza bakabilir, etkili omuz hareketleri, etkili basen eritme hareketleri gibi yazılarımızda yer alan egzersiz önerilerine kulak verebilirsin. 

Spordan Vazgeçme, Skechers Seninle!

Virüsün mutasyon ihtimali olduğunu ve bulaşma yolunun, süresinin, havada asılı kalma durumunun gelecek günlerde değişebileceğini hatırlatmalıyız. Spordan vazgeçmek, hareketsiz kalmak pandemi dönemi için yapılacak en kolay hata oluyor. Azimle, eldeki imkanlarla spora devam etmeli, evde, salonda veya açık havada alacağın önlemlerle kendini koruyarak egzersizleri sürdürmelisin. Elbette spor, tek kıstas değil. Bu dönemde egzersizin yanında; meyve, sebze tüketimi, mineral ve vitamin alımı ile bağışıklığını destekleyerek, bağışıklık sisteminin günlük fonksiyonunu sürdürmesine yardımcı olabilirsin. Bugüne dek egzersize gereken önemi vermemiş, spor için herhangi bir hazırlık yapmamışsan üzülme. Dolabında spor için uygun bir ayakkabın yoksa alarak kendini motive etmeye başlayabilirsin. Yapacağın egzersize uygun ayakkabıyı seçtikten sonra spor giyim ürünleri alabilirsin. Bir tişört, bir sporcu sütyeni, tayt veya eşofman ile dolabını spora hazır hale getirebilir, bedeninin bu zorlu süreçten en sağlıklı şekilde çıkmasına yardımcı olabilirsin. Tüm egzersizlerde Skechers, konfor sağlayan kaliteli ürünleriyle yanında… Koşuda, yürüyüşte, pilates veya yogada sen de Skechers spor giyim, ayakkabı ve aksesuarlarla  spor yapmayı daha çok sevebilirsin. 

You May Also Like

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir?

erkek deniz şort

Soğuk Havalarda Denizde Yüzmenin Faydaları

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

2 thoughts on “Korona Döneminde Spor Salonuna Gidilir mi?”

  1. BEN COVİD VİRÜSÜNÜ KAPTIM SPOR SALONU YÜZÜNDEN 3 AY ARA VERDİM TEKRAR SALONA GİTMEK İSTİYORUM AMA TEKRAR VİRÜSÜ KAPARIM DİYE KORKUYORUM MASKEYLE SPOR YAPSAM BİR ZARARI VARMI BİRDE SALONA GİDERKEN TAM ÖNLEM ALMAK İÇİN NE GİYİLMELİ HANGİ TÜR MASKE KULLANILMALI BULAŞMAYI NASIL MİNİMİZE EDEBİLİRİM RANDEVULU SPOR YAPMAM İMKANSIZ FİYATLARI ÇOK YÜKSEK EVDEDE YETERİ KADAR SPOR MALZEMESİ YOK DIŞARDADA AYNI ŞEKİLDE SALONDAN BAŞKA ÇAREM YOK GİBİ AMA SAĞLIĞIMIDA DÜŞÜNMEM LAZIM BU KONUDA CİDDİ YARDIMA İHTİYACIM VAR TAM KORUMALI NASIL GİDİP VİRÜSÜ KAPMADAN SPOR YAPABİLİRİM YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM İYİ GÜNLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir