Vibram Taban Nedir? Nerede Kullanılır?

Vibram Taban Nedir? Nerede Kullanılır?

1930’lu yıllardan bu yana hayatımızda olan  vibram taban, günümüzde hala güncelliğini koruyor. Özellikle dağcılık ürünlerinde, erkek ve kadın outdoor ayakkabı tasarımlarında kullanılıyor. Kauçuk ve köpük karışımı, esnek ve yenilikçi bu materyal, dış tabanda adeta devrimi işaret ediyor. Henüz 20. yüzyılın ilk yarısında yapılan bu inovatif buluş, bugün hala ayakkabı endüstrisine yön veriyor. Yenilikçi buluş, materyalin önemi, güvenliğe ve konfora etkisi konusunda ders niteliğinde görülüyor. Bu bağlamda  günümüzde sahip olduğumuz teknolojinin emekleme aşamalarına karşılık geliyor.

Özellikle kışlık modellerde kullanılan tabanlar, hem kadın hem de erkek ayakkabı modellerinde kullanışlılık vadediyor. Hem kullanıcının kendini daha güvende hissetmesini sağlayan hem de ürünün uzun ömürlü olmasını sağlayan teknik hakkında daha detaylı bilgi edinmen için Skechers Blog yazımız seninle. Sen de adını sıklıkla duyduğun vibram tabanların hikayesini, özelliğini, farkını ve avantajlarını inceleyerek adım adım yenilik arayışına tanık olabilirsin. 

Vibram Taban Nedir?

Vibram taban, esneklik, hareket özgürlüğü sunan yapısı, dayanıklılığı ve yol tutuşu ile outdoora uygun olan taban teknolojisine deniyor. Elbette köpük ve kauçuğun birleşiminden oluşan vibram tabanlar, dış taban için ilerici bir teknolojinin karşılığı oluyor. İsmini mucidi olan Vitale Bramani’nin adı ve soy adından alıyor. Üreticisinin isminden ilhamla bugün hala vibram taban olarak anılıyor. Ayakkabı endüstrisinden yaygın olarak kullanılan materyal bugün hemen hemen tüm erkek outdoor ayakkabı modellerinde kendine yer buluyor. 

Vibram Taban Nedir?
Vibram Taban Nedir?

Sertlik derecelerine göre farklı vibram taban çeşitleri olduğundan söz edebiliriz. İlk grupta günlük hayata ve trekking aktivitelerine uygun olan modeller yer alıyor. Diğer taraftan sertlik düzeyi daha yüksek olan modeller ise hafif dağ yürüyüşlerinde kullanılıyor. Üçüncü düzey sert tabanların kullanım alanı orta düzey dağcılık aktiviteleri oluyor. Son düzey olan dördüncü grupta ise her türlü zorlu zeminde kullanılabilen ayakkabılar karşımıza çıkıyor. 

Vibram Tabanlar Nerede Kullanılır?

Bugün Avrupa kıtasının birçok ülkesinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Brezilya’da binlerde ayakkabı üreticisi vibram materyalden faydalanarak kadın ve erkek bot üretiyor. İlk başlarda dağcılık için üretilse de bugün kentte kullanılan birçok kışlık model de bu tabanlara tasarımında yer veriyor. Yalnız dağcılık ve doğa faaliyetlerinde değil, kış şartlarında kent sahasında, askeri alanlarda da vibram tabanları görebilirsin. Vibram teknolojisinin kullanımının bu denli yaygınlaşmasının nedeni ise saymakla bitmeyen avantajları. Zemin tutuşundan arazi koşullarına uyuma, hafiflikten dayanıklılığa kadar getirdiği faydalar vibram tabanları birçok farklı alanda tercih edilen hale getiriyor. 

"<yoastmark

Peki vibram tabanlar nerede kullanılır? Kampçılıkta, trekking faaliyetlerinde, tırmanış ve hiking etkinliklerinde erkek kışlık ayakkabı modellerinde vibram tabana rastlayabilirsin. Hatta arazide görev yapan güvenlik timlerinin, koruma görevi yürütenlerin bu ayakkabıları tercih ettiği biliniyor. Ayrıca paintball, hazine avı gibi eğlenceli saha aktivitelerinde de kauçuk ve köpük birleşimi tabanlarından yararlanabilirsin. Üstelik artık kışların çetin geçtiği tüm kentlerde, kırsal alanlarda da vibram tabanların avantajlarını yaşaman mümkün. 

Vibram Taban Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

Doğada, şehir hayatında veya tırmanışlarda vibram taban kullanarak hangi avantajları elde edebileceğini biliyor musun? 

  • Çetin hava şartlarına ve zemin koşullarına karşı maksimum güvenlik ve dayanıklılık ile karşılaşabilirsin. 
  • Daha uzun süre ilk günkü performans ve sağlamlık ile karşılaşabilirsin. 
  • Sert adımlarda yerden yansıyan şok etkisinin hafiflediğini fark edebilirsin. 
  • Soğuk ve nemli koşullarda, vibram taban kullanıcıların sıcak hissetmesini sağlıyor. 
  • Esnek tabanlar ayak hareketlerine uyum sağlıyor. 
  • Kayalık ve pürüzlü zeminlerde maksimum yer tutuş vadediyor. Zemin çamurlu, taşlık, düz, eğimli veya kayalık olsa da vibram tabanlar sağlam yer tutuşu avantajı sunuyor. 
  • Güvenli ve dengeli adımlara yardım ediyor. 
  • Yağışlı zamanlarda şehir hayatının temposuna kolaylıkla ayak uydurmana destek veriyor. Fayans, mermer, seramik, asfalt veya toprak zeminlerde kaymamak için kullanılabiliyor. 

Vibram Taban Ortaya Nasıl Çıktı?

Teknik özellikleri sayesinde dayanıklılık ve güvenlik sunan vibram tabanın hikayesi aslında bir trajediye dayanıyor. 1935 yılında altı sporcu, Alp Dağları’nda tırmanış yaparken kaza geçiriyor. Dağcıların ölümünde ayakkabılarının sorumlu olduğuna inanılıyor. Outdoor spor için uygun, zorlu koşullara dayanıklı malzeme arayışı sonucu yenilikçi bir materyal keşfediliyor. Bu arayışın sonucu olarak 1937 yılına uzanabiliriz. Kauçuk tabanlı ayakkabı üretimine başlanan bu tarih itibarıyla outdoora özel kauçuk tabanlar “vibram taban” olarak anılıyor. Yıllar içinde popülerleşen bu tabanlar takvimler 1954 yılını gösterdiğinde K2 zirvesine tırmanan dağcıların ayaklarında kendine yer buluyor. Böylelikle üretici firma ve patentli vibram tabanları artık evrensel olarak ünlü hale geliyor. 

Vibram Taban Ortaya Nasıl Çıktı?
Vibram Taban Ortaya Nasıl Çıktı?

Henüz 20. yüzyılın başlarında dünyada ayakkabı sanayinin kösele materyaller çevresinde şekillendiğini hatırlatmalıyız. Bugünkü teknik birikim ve materyal çeşitliliği o günlerde bulunmadığı için vibram tabanların adeta bir devrim olduğunu söylemek yanlış olmaz. Öyle ki girintili çıkıntılı ve kauçuk/köpük karışımlı tabanlar bugün hala ayakkabı sanayinde üretilen outdoor modellerin ilk prototipi. Temel üretim dinamikleri korunarak tasarlanan erkek ve kadın spor bot modelleri, vibram teknolojisine çok şey borçlu. Öyle ki günümüzde sayıları 1000’i aşan birçok ayakkabı üreticisi hala vibram teknolojisi kullanıyor.

Elbette geliştirmelerle çok daha etkili sonuçlar elde ediliyor. Örneğin Skechers’ın erkek ve kadın kar botu ürünleri, Skechers patentli birçok taban teknolojisini bünyesinde bulunduruyor. Özellikle iç ve orta taban teknolojileri ile tanınan Skechers ayakkabılar kullanıcılarına maksimum konfor sağlıyor. 

Skechers Kışlık ve Outdoor Modelleri 

Skechers, dünyanın dört bir yanında konforlu sportif ayakkabılar denildiğinde akla ilk gelen marka oluyor. Hem sıcak tutan hem de su iticilik özelliği bulunduran outdoor modeller Skechers’ta buluşuyor. Hem tabanda hem de sayada üstün teknolojilerden yararlanan Skechers, kullanıcıları için dört mevsim aynı rahatlığı garanti ediyor. Örneğin su geçirmeyen ayakkabılar PTFE ve PU materyaller içeriyor. Hafiflik, dayanıklılık gibi avantaj sağlayan materyalleri, farklı yüzeylerde su koruması sağlıyor. Bu sayede farklı kullanıcı beklentilerine cevap oluşturuyor. 

Defalarca testten geçirilen ürünler buna göre sınıflandırılıyor. Örneğin, üzerine su dökülüyor, su spreyleniyor, su damlacıkları bırakılıyor. Yürüme simülatöründe farklı açılarda test edilen Skechers ürünleri, su ve hava dolu bölmeler arasında sınamış durumda. Bu zorlu test süreci sonrasında ürünlerin özellikleri ve dayanıklılık düzeyleri belli oluyor. Kullanışlı, sağlam ve şık tasarımların adresi olan Skechers, kullanıcılarını farklı hava koşullarına meydan okumaya davet ediyor. 

Farklı aktivitelerde, zorlu hava ve zemin şartlarında güvenli adımlar atmak için senin de tek ihtiyacın olan Skechers. Skechers koleksiyonunda yer alan modelleri inceleyerek sen de kararını verebilirsin. Hem kendin hem de sevdiklerin için outdoor aktivitelerinde, şehirde kullanabileceğin onlarca seçenek mevcut. Sen de hemen sipariş vererek ayrıcalıklı ayakkabı deneyimini yaşayabilirsin! Skechers’ın yer tutuşu yüksek ayakkabılarıyla zorlu aktivitelerin dahi üstesinden gelebilirsin! Sen de zaman kaybetmeden siparişini oluştur! 

You May Also Like

Skechers Eşofman Takımında Tiftiklenme

Skechers Eşofman Takımında Tiftiklenme Olur mu?

Ayakkabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Ayakkabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Skechers ayakkabı kayar mı?

Skechers Ayakkabılarının Taban Boyası Atar mı?

Kar Tatilinde Yanınızda Bulunması Gereken Kayak Malzemeleri

Kar Tatilinde Yanınızda Bulunması Gereken Kayak Malzemeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir