Sporun Faydaları

Sporun Faydaları

Fiziksel aktivitelerden oluşan, zaman zaman yoğun, zaman zaman ise hafif tempoda yapılan etkinlikler, sporu işaret ediyor. Her ne kadar spor, içinde rekabet ve mücadele olan karşılıklı faaliyetleri ifade etse de bugün evde yapılan egzersizler spor olarak adlandırılıyor. Biz de senin için sporun ve egzersizin faydalarını anlatmak istiyoruz. Sen de egzersiz yapmayı günlük hayatın bir parçası haline getirerek sporun faydalarını deneyimleyebilirsin. Hem zihinsel hem de fiziksel kazanımlar sayesinde yaşam kalitenin arttığına şahit olabilirsin. 

Öncesinde sporun avantajlarından bahsedebiliriz. 

  • Egzersiz yapmak için illa yanında biri olması gerekmiyor. Yalnız başına da spor yapabilirsin. 
  • Her zaman spor salonuna gitmen veya çok sayıda profesyonel ekipman kullanman gerekli değil. Ekipmansız egzersiz yapmak için Skechers sana rehberlik ediyor: 

  • Egzersiz yapmak için çok uzun zamanlar ayırman şart değil. Kısa süreli çalışmalarla bile vücuduna fayda sağlayabilirsin. 
  • Uzun süreli bir hazırlığa ihtiyacın yok. Sadece uygun egzersiz, yürüyüş veya koşu kıyafetleri giyerek hemen spora başlayabilirsin. 
  • Hem fiziksel hem de zihinsel birçok fayda görebilirsin. 
  • Başkalarına fayda sağlaman da mümkün. Günlük adım sayılarını bağışa dönüştüren birçok farklı uygulama bulunuyor. Sadece hareket ederek başkalarına yardım edebilirsin. 
  • Egzersizlerin en önemli avantajlarından biri de her an yapılabilmesi oluyor. Gündüz, gece, dilediğin her yerde, her an spora başlayabilirsin. 
  • Spor yapmanın bir yaşı yok. Her yaşta spor ile tanışabilir veya yeni bir egzersiz alışkanlığı kazanabilirsin. Her yaşa uygun bir egzersiz bulunuyor. 
  • Eğer bir spordan sıkıldıysan  seçebileceğin onlarca farklı egzersiz bulunuyor. Başka birini deneyerek kendine yeni bir hobi kazandırabilirsin. 

Sporun Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar, her fırsatta egzersiz yapılmasını, aktivitelere zaman ayrılmasını öneriyor. Elbette bu tavsiyeler, sağlık ile gerekçelendiriliyor. Hem psikolojik hem de fizyolojik sağlık için spor yapmanın oldukça önemli olduğunu fark edebilirsin. İşte o faydalar: 

  • Kilo vermek, düzenli spor ve diyetle kolaylaşıyor. Uzun vadeli kilo kontrolü için spor alışkanlığı kazanmanın önemli olduğunu bilmelisin. Eğer doğru bir beslenme programı ile beraber sıkı bir egzersiz çalışması yaparsan kısa sürede forma kavuşabilirsin. 
  • Belli bir yaş sonrasında, bedenin metabolik yaşı yavaşlıyor. Bununla beraber, halsizlik gibi etkilerin yanında, ciltte solgunluk gibi estetik belirtiler de ortaya çıkıyor. Uzmanlar, düzenli sporun metabolik hızın korunmasına yardımcı olduğunun altını çiziyor. 
  • Düzenli spor ile daha güçlü kas ve iskelet sistemine sahip olabilirsin. Ayrıca kalp ve solunum gücünün de çok daha fazla olacağından şimdiden emin olabilirsin. 
Sporun Faydaları Nelerdir?
Sporun Faydaları Nelerdir?
  • Yaşlanma sonucu kan basıncı artıyor, kandaki yağ oranı yükseliyor ve beraberinde kalp-damar hastalıkları baş gösteriyor. Egzersizle bu tip birçok sorunun önlenmesine yardımcı olabilirsin. 
  • Düzenli egzersiz, kişilere düzenli bir hayat rutininin de kapısını aralıyor. Yemek saati, egzersiz saati ve çalışma saatleri rutin halini alabiliyor. Düzenli bir hayat isteyenlerin sporla tanışması öneriliyor. 
  • Sporun faydaları arasında beyin fonksiyonlarının düzenlenmesi de yer alıyor. Stres ve anksiyete gibi zihinsel zorluk oluşturan problemler sporla beraber hafifliyor. 
  • Spor, kişilerin kendilerini daha enerjik hissetmesine yardımcı oluyor. 
  • Sürekli işleyen ve hareket halindeki bir bedenin dayanıklılığı da artıyor. Ağrı, sızı ve incinme yaşama olasılığı düzenli sporla azalıyor. 
  • Sporun faydaları arasında sosyalleşme etkisi de sayılıyor. Özellikle takım sporlarını seçerek, yeni arkadaşlar kazanabilirsin. 

Düzenli Spor Yapmak

Spor ortalama haftada, 3-4 gün yapıldığında bu rutin yani düzen anlamına geliyor. Rutin olarak spor yapan birinin her gün aynı egzersiz programını tekrarladığını düşünüyorsan yanılıyorsun. Dilersen her gün aynı egzersiz programını tekrar edebilirsin tabii. Ancak bir süre sonra aynı hareketlerden sıkılacağın ve bedenin bu çalışmalara alışacağı için yeni hareketler bulmak isteyebilirsin. Dilersen, bir gün yüzme, bir gün koşu, bir gün fitness gibi farklı etkinliklerle tamamlayacağın bir haftalık spor programı yapabilir ve yine düzenli spor yapmış olabilirsin. 

Başlangıç seviyesinde, haftada 3-4 gün spor yaptıktan sonra daha yoğun bir programa adım atabilirsin. Egzersiz yoğunluğunu artırabileceğin gibi maksimum yoğunlukta, haftada 5-6 gün çalışabilirsin. Ancak her gün spor yapmamalısın. Düzenli spor yapmak, haftanın her günü yoğun egzersiz anlamına gelmiyor. Uzmanlar, haftada en az bir gün dinlenmenin beden için daha iyi olduğu görüşünde birleşiyor. 

Sporun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Sporun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Hedeflerine ulaşmak için ne kadar hırslı olursan ol, haftada 1-2 gün dinlenerek daha kolay sonuç alacağını bilmelisin. Düzenli spor, düzenli uyku ve yemek ile tamamlandığında sağlıklı yaşamı beraberinde getiriyor. Sadece spor yaparak sağlıklı olman çok zor. Düzenli sporu, aynı özenle hazırlanan bir diyet programı ile desteklemeli ve dinlenerek bedeninin toparlanması için zaman ayırmayı unutmamalısın. 

Düzenli spor yaparken esneme çalışmaları, ağırlık egzersizleri, takım sporları ve bireysel etkinlikler bulunduran bir program hazırlayarak daha yüksek verim alabilirsin.  

Sporun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Fiziksel aktivitelerle kalp rahatsızlığı riskini azaltabilirsin. 
  • Düzenli spor sayesinde, akciğerlerinin oksijen kapasitesini artırabilirsin. 
  • Yüksek tansiyon riskini minimize edebilirsin. 
  • Kandaki triglycerid seviyesini kontrol altında tutabilirsin. 
  • Kandaki iyi kolesterol düzeyini yükseltebilirsin. 
  • Çabuk yorulma eşiğini yukarı taşıyabilirsin.
  • Damarlarda kan pıhtılaşma hassasiyetini spor yaparak düşürebilirsin. 
  • Çarpıntı riski düşüyor.
  • Baş ağrısı ve eklem ağrısı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalini, düzenli egzersizle beraber aşağı çekebilirsin. 
  • Stresle baş etmeyi öğrenebilirsin. 
  • Bağımlılıklardan kurtulmak için spora yönelebilirsin. 
  • Yaşa bağlı gelişen rahatsızlıklara karşı daha dirençli olabilirsin. 
  • Kilonu kontrol edebilirsin. 
  • Yüksek oranda gıda tüketmene rağmen yüksek metabolizma hızın sayesinde yediklerini yakabilirsin. 

Spor Yaparken Nasıl Giyinmeliyiz?

Egzersiz sırasında kıyafetlerinin çok sayıda ve rahatsız edici aksesuarlar bulundurmamasına özen göstermelisin. Hareketlerini kısıtlayacak kıyafetlerden uzak durmalısın. Ayrıca kıyafetlerinin kumaşlarının nem ve hava transferi sağlaması gerekiyor. Buna ek olarak çabuk kuruyan kumaşları tercih etmeli ve ağırlaşmamasına özen göstermelisin. Sporun faydalarını hissedebilmek için şüphesiz ki, konforlu hissetmek gerekiyor. Bunun için, giydiğin kıyafetin mevsim şartlarına uygun olmasına dikkat edebilirsin, ancak sadece hava koşullarına uyum yeterli gelmiyor. Örneğin, giydiğin ürünlerin egzersize de uygun olması gerekiyor. Mesela, koşu yapacaksan herhangi bir erkek veya kadın spor ayakkabı modeli değil, koşu ayakkabısı tercih etmeli, yüzeceksen yüzücü mayolarını kullanarak egzersize başlamalısın. Sporun ihtiyaçlarına özel tasarlanan modelleri tercih ederek, konfor hissini garanti altına alabilirsin. Son olarak, spor yaparken giydiğin kıyafetin beden ölçülerine uyumlu, temiz ve spor için özel tasarlanmış olması önem taşıyor. 

Elbette spor kıyafetlerin bakımını da özel olarak yapmalısın. Bu sayede, kıyafetlerin ve ayakkabıların sağladığı ilk günkü performansını uzun süre korumasına yardımcı olabilirsin. Örneğin, kıyafetleri yıkarken yumuşatıcı kullanmamalısın. Böylelikle dokuların kolaylıkla durulanmasını sağlayabilirsin. Ayrıca, ayakkabı ve giysilerini kullanım talimatlarına uygun olarak temizlemelisin. Mesela, makinede yıkanması uygun olmayan ayakkabıları kesinlikle makineye atmamalısın. 

Skechers, spor için özel üretilen kıyafet ve ayakkabılarıyla seninle. Sen de farklı egzersizler sırasında konforlu hissetmeni sağlayacak birbirinden şık ve kaliteli tasarımları Skechers koleksiyonunda bulabilirsin. Spor yaparken giyebileceğin ürünler için hemen Skechers.com.tr’den sipariş verebilirsin. 

 

You May Also Like

skechers spor ayakkabı

Ofiste Yapılabilecek Egzersizler

skechers erkek tişört

Yaz Sporları Nelerdir? En Popüler Yaz Sporları Nedir?

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir?

erkek deniz şort

Soğuk Havalarda Denizde Yüzmenin Faydaları

1 thought on “Sporun Faydaları”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir