Spor Sonrası Baş Ağrısı

spor sonrası baş ağrısı

Spor yapan birçok kişi, yaşadığı baş ağrısından şikayetçidir. Özellikle düzenli olarak spor yapan kişilerin, yaşadığı durum nedeniyle günlük hayatı olumsuz yönde etkilenir. Spor sonrası meydana gelen baş ağrısının birçok nedeni vardır. Egzersiz sonrası ortaya çıkan ağrıyı engellemek için problemin altında yatan nedeni araştırmak gerekir. Bu şekilde spor yapmak eğlenceli ve verimli hale gelir.

Spordan Sonra Başın Mı Ağrıyor?

Spor yapmak bedensel ve zihinsel sağlık için oldukça önemlidir. Düzenli olarak spor yapan kişiler, hayal ettiği fiziki görünüme sahip olur. Zihinsel açıdan bakıldığında ise başta depresyon ve kaygı olmak üzere birçok psikolojik durum engellenir. Bu nedenle kişinin spor yaptıktan sonra kendini iyi hissetmesi oldukça önemlidir. Ancak bazı faktörler kişinin spordan sonra baş ve vücut ağrıları çekmesine yol açar. Spordan sonra meydana gelen baş ağrısı, çoğunlukla geçici ve zararsızdır. Buna rağmen sıkça tekrar etmesi ve ağrının şiddetlenmesi, günlük yaşam kalitesinin etkilenmesine sebep olur. Spor sonrası meydana gelen baş ağrısının ciddiyetini anlamak için primer mı yoksa sekonder mi olduğuna bakmak gerekir. Primer ağrılar, birincil olarak da adlandırılır ve genellikle önemli bir risk taşımaz. Fakat sekonder ağrılar, ikincil tiptedir ve oldukça şiddetlidir. Sekonder ağrılarda doktor tedavisine başvurulması oldukça önemlidir. Daha önce herhangi bir baş ağrısı yaşamayan kişilerin genel olarak endişelenmesine gerek yoktur. Çünkü ağrı ne kadar ani ve şiddetli olsa da yaşanan durumun altında küçük sebepler yatar. Yine de emin olmak için doktorla görüşülmesinde fayda olduğunu belirtelim. Spor sonrası meydana gelen baş ağrısının birçok nedeni bulunur. Bunlar çoğunlukla küçük sebeplerden oluşur ve tedavisi oldukça kolaydır. Ağrıyla baş edebilmek için antrenmana bir süre ara vermekte fayda vardır. Aksi takdirde vücut kendini çok fazla zorlayarak, ağrı daha fazla dayanılmaz bir hal alır. Özellikle spor salonu gibi kapalı ortamlarda yapılan aktivitelerde baş ağrısına yaygın olarak rastlanır. Bu gibi bir durumda açık havaya çıkarak, bir süre dinlenmek gerekebilir.

Spor Sonrası Oluşan Baş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Spor sonrasında meydana gelen baş ağrısının birçok nedeni bulunur. Bunlardan ilki kas gerginliği ve spazmlardır. Spor yaparken ya da sonrasında ortaya çıkan ağrı durumu, yoğun egzersizlere bağlıdır. Özellikle boyun, baş ve omuz bölgesinde gerginlik oluşarak spazm meydana gelir. Spor sonrasında ağrı hissinin oluşmasının nedenlerinden bir tanesi de sıvı kaybıdır. Spor yapan kişiler terleyerek, sıvı kaybı yaşar. Yetersiz su içen bireylerde bu durum daha da ciddi hale gelerek, ağrının bölgesel olarak artmasına neden olur. Bununla birlikte spor yaparken kan basıncında yükselme görülür. Ani basınç değişiklikleri baş ağrısına neden olan faktörler arasında yer alır. Egzersiz sonrası meydana gelen ağrılar migren ataklarına benzer nitelik taşır. Migren tipi baş ağrıları genellikle şiddetlidir ve zonklayarak kendini belli eder. Ağrının sıklıkla karşılaşılan nedenleri arasında zorlayıcı ağırlık kaldırma egzersizleri yer alır. Özellikle valsalva manevraları, beynin kan damarlarının genişlemesine ve daralmasına yol açar. Bunun sonucunda başın belli bölgeleri yoğun olarak ağrır. Spor sonrası ağrılarda çevresel faktörler oldukça önemli rol oynar. Yüksek sıcaklık, havasız ortam, salonun ışık seviyesi, güneş, rüzgar gibi etkenler baş ağrısının nedenleri arasında yer alır. Spor esnasında ekipmanların ve kıyafetlerin yanlış seçilmesinden dolayı da ağrı hissi meydana gelir. Özellikle terleten ve yoğun sıvı kaybına yol açan eşofman takımları ağrıyı tetikler. Bunun önüne geçmek için aktivite türüne uygun erkek ya da kadın eşofman altı modelleri tercih edilmelidir. Kadın erkek spor pantolon modelleri sayesinde vücudun ısıl konforunu dengede tutmak mümkün hale gelir.

Spor Sonrası Baş Ağrısı Nasıl Önlenir?

Spor sonrası baş ağrısı bazı durumlarda da yaralanmalar sonucu ortaya çıkar. Sporda kazaların meydana gelmesinin nedenleri arasında yanlış ekipman seçiminden kaynaklı faktörler bulunur. Bunun önüne geçmek için uygun niteliklerden oluşan erkek ve kadın günlük ayakkabı çeşitleri arasından seçim yapmak gerekir. Günlük ayakkabı modelleri genellikle yürüyüş yapan kişilerin tercihleri arasında yer alır. Bu tarz modeller özel teknolojiyle donatılarak, ayakları tam olarak kavrar. Ayakkabının güçlü zemin tutuşu güvenli ve konforlu kullanım ortaya koyar. Ayrıca seçilen ayakkabı mevsime uygun nitelikten oluşmalıdır. Kadın erkek kışlık ayakkabı çeşitleri zorlu hava koşullarında sıkça tercih edilir. Özel taban sistemi açık havada yapılan aktivitelerin güvenli hale gelmesini sağlar. Spor sonrası baş ağrısını engellemek için sıvı alımına dikkat etmek gerekir. Kaybedilen sıvıyı tedarik etmek için günde minimum 2 litre su içilmesi önerilir. Bu noktada ısınma ve soğuma hareketlerini doğru şekilde yapmak da önemlidir. Isınma hareketleri, vücudun aktivitelere uygun hale gelmesini sağlar ve düşük tempoludur. Doğru şekilde yapılan hareketler sayesinde sakatlanma ve ağrı hissi büyük oranda engellenir. Soğuma hareketleri ise kalp atışlarının normal seviyeye dönmesini sağlar. Vücut, yüksek tempolu hareketlerin ardından normal seviyeye döner ve yorgunluk hissi azalır. Spor sonrası baş ağrısını engellemek için doğru şekilde beslenmek ve dinlenmek gerekir. Bu sayede vücut kaybettiği enerjiyi yeniden kazanarak, kısa sürede toparlanır. Bunların yanı sıra; ortamın sıcaklığına dikkat etmek, aşırı gürültüden kaçınmak; alkol, sigara ve kafein tüketmemek de baş ağrısının ortaya çıkmasını engeller.

Spor Sonrası Oluşan Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Spor sonrasında başı ağrıyan kişiler için birkaç etkili yöntem bulunur. Bu yöntemlerden ilki yorucu aktivitelerden kaçınarak, vücudun dinlenmesini sağlamaktır. Özellikle ılık bir duş aldıktan sonra uzanarak dinlenmek, baş ağrısının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Baş ağrısı olan bölgeyi rahatlatmak için soğuk terapi uygulaması yapmak da oldukça etkili bir yöntemdir. Başın ağrıyan bölgelerine uygulanan soğuk kompleks, rahatlamayı sağlar. Bu noktada masaj yapmak da oldukça etkilidir. Baş, boyun ve sırt bölgesine uygulanan masaj sayesinde ağrı hissi minimum seviyeye iner. Vücut dinlenir ve ağrılı bölgede hafifleme ortaya çıkar. Baş ağrısının şiddetine göre ağrı kesici ilaçlara başvurulması önerilebilir. Hafif ağrı kesiciler kısa sürede etkili sonuçlar ortaya koyar. Fakat kesinlikle bilinçsiz kullanımdan kaçınarak, uzman görüşü almak gerekir. Ancak ağrı hissi çok fazla meydana geliyorsa sık sık ilaç kullanılmaması oldukça önemlidir. Baş ağrısının şiddetini kafeinli içecekler tüketerek azaltmak mümkündür. Bir fincan çay yada kahve içmek, ağrının azalmasını sağlar. Yine kafein tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Fazla alınan kafein de baş ağrısını tetikler. Stresli durumlar baş ağrısının ortaya çıkmasına neden olan faktörlerdendir. Bireylerin stres yönetimini iyi bir şekilde yapması gerekir. Bunun için meditasyon, yoga ve nefes egzersizlerine yoğunlaşılması tavsiye edilir. Beslenme düzeni oluşturmak da önemli noktalar arasında yer alır. Kişide rahatsızlık hissine yol açan ağır gıdalar baş ağrısına neden olur. Bu nedenle sağlıklı gıdalar tüketmek gerekir. Paketli gıdalar yerine meyve ve sebze gibi gıdaların alınması sağlık açısından önemlidir. Baş ağrısı sık sık tekrar eden kişilerin uzman bir kişiyle görüşmesi gerekir. Çeşitli tahliller yapılarak, baş ağrısının altında yatan neden araştırılarak, tedavi yöntemi uygulanır.

You May Also Like

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir?

erkek deniz şort

Soğuk Havalarda Denizde Yüzmenin Faydaları

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Soğuk Havada Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

yemek sonrası yürüyüş

Yemek Sonrası Neden Yürüyüş Yapılmalıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir