Spinning Nedir? Spinning Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Spinning Nedir?

Yüksek temposu ve kondisyon artıran etkisiyle spor severlerin gözdesi olan spinning, genellikle tempolu müzik eşliğinde yapılıyor. Tek veya grup halinde gerçekleştirilen egzersiz seansları, ter dökerek toksinlerden arınmaya yardımcı olurken, hareketle sıkılaşmaya ve kilo kaybetmeye destek veriyor. Kuvvetli bir kardiyo çalışması olan spinningin bir eğitmen gözetiminde yapılması önem arz ediyor. Belirli yönlendirmeler, yoğun tempolu hareketler ve yüksek kondisyon gerektirdiği için antrenör yönlendirmesi, sağlıklı bir egzersiz için şart kabul ediliyor. Birçok amatör sporcu, antrenör yardımıyla deneyim edindikten sonra tek başına spinning yapacak düzeye gelebiliyor. 

Yüksek nabız, hızlı kalp atışı, nefes ve dökülen ter, egzersizin sonucu oluyor. Spinning egzersizine başlamayı düşünenlerin kalp sağlıklarının iyi olduğundan emin olmaları hayati önem taşıyor. Birçok antrenör, yavaş egzersizlerin ardından vücudu şaşırtmak ve forma girmeyi hızlandırmak için danışanlarına spinning yapmayı öneriyor. Yıllardır spor salonlarında yapılan çalışmalar, günümüzde evde de gerçekleştirilebiliyor. Evde spinning trendi her geçen gün yaygınlaşıyor. 

Spinning Nedir?

Spinning, iç veya dış mekanlarda yapılabilen bisiklet egzersizleri olarak tanıtılabiliyor. Kişiler tek başlarına veya grup halinde çalışıyor. Kuvvetli bir kardiyo antrenmanı olan spinning seansları, birçok spor salonunda indoor şekilde ve grup çalışması halinde gerçekleştiriliyor. Kalp solunum direncini artırmaya yönelik yapılan egzersizler, vücudun özellikle alt kısmını çalıştırıyor. Hem forma girmek isteyenler hem de doğada bisiklet sporuna hazırlananlar tarafından tercih ediliyor. Spinning teknik hareket gerektirmiyor, eklemler açısından herhangi bir zorlama yaratmıyor. Bu nedenle sırt kasları hassas olanlar tarafından da antrenör denetiminde yapılabiliyor. Ancak ardışık hareketler gerektirmesi nedeniyle bilinçsiz yapıldığında kaslarda fazla zorlanma oluşturabiliyor. Antrenörler, çalışmalar sırasında dinlenme ve yoğun egzersiz bölümleri oluşturarak vücudun süre içinde en iyi verimi almasını sağlıyor. 

Spinning Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Spinning Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Spinning Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Spinning çalışmaları, genellikle haftada iki kez yapılıyor. 
  • Antrenman süresi genellikle 30 ile 80 dakika arasında değişiyor. Grubun ve kişinin deneyimi, performansı süre konusunda belirleyici oluyor. 
  • Egzersiz sırasında nabzın yükseldiği bölümler, sprint adını alıyor. Çalışma sprint ve aktif dinlenme bölümlerinin art arda tekrarlanmasından meydana geliyor. 
  • İlk 5 dakika ısınmaya, son 5 dakika ise soğumaya ayrılıyor. 
  • Çalışmalar esnasında motivasyon ve senkronizasyon sağlamak adına yüksek ritimli müzikler tercih ediliyor. Tempoya göre antrenörün yaptığı hareketler tekrar ediliyor. 
  • Tek başına çalışanlar genellikle kulaklıkla müzik ritmine ayak uydurmaya çalışıyor. Evde yapılan çalışmalarda da videolardan veya online antrenman koçlarından destek alınabiliyor. 
  • Halihazırda bir koşu programı olan, ağırlık antrenmanı yapan veya doğa sporlarıyla ilgilenenler, diğer egzersizlerin yanına haftada ortalama 2 kez spinning ekliyor. 
  • Antrenmanın zorluğu; grubun, kişinin deneyimine göre belirleniyor. Bisikletlerin direnç ayarı düğmelerle, antrenörün yönlendirmesine göre ayarlanıyor. Pedal çevirme zorluğu direnç üzerinden belirleniyor. 
  • Bisikletlerin ayarına göre, merdiven çıkma, tırmanış, atlama etkisi yaratılabiliyor.Böylece çalışma çeşitlendiriliyor. 

Evde Spinning Yapılır mı?

Eğer kişilerin daha önce spinning deneyimi varsa, herhangi bir sağlık sorunu yoksa, kardiyo egzersizlerine alışıksa, evde spinning yapılmasında bir sorun görünmüyor. Spor konusunda deneyimli, vücudunun zorlandığını hissedebilen, herhangi bir sakatlığa karşı ısınma ve soğuma gibi adımları atlamayan kişiler, spinningi evde de rahatlıkla uygulayabiliyor. Ancak çalışmanın aktif dinlenme ve hareket aşamaları olduğu için bir antrenör yardımıyla yapılması tavsiye ediliyor. Daha verimli ve doğru bir egzersiz için birçok kişi, online antrenörlerle seanslar yapmayı veya video dersler üzerinden çalışmalara katılmayı tercih ediyor. 

Evde spinning yapmak için hazırlık yapmak gerekiyor. Spinning için alınacak bisikletlerde geniş fiyat aralığı ve oldukça çeşitli ürün yelpazesi dikkat çekiyor. Kişilerin boyuna, kilosuna, egzersiz deneyimine ve evindeki alana uygun bisikletler tercih etmesi rahat bir spor için gerekli görülüyor. Bazı spin bikelar, direnç ayarlarında ek fonksiyonlar sunarken, bazıları temel spinning egzersizi için tasarlanıyor. Ürünlerin fiyatları da genellikle teknik özellikleri ile aynı oranda artıyor. Sen de evde spinning yapmayı düşünüyorsan, ihtiyaçlarını belirleyebilir ve seçimlerini antrenörünün yardımıyla yönlendirebilirsin. Pedal sertliği, pedal hızı, direnci, oturma kalkma hareketlerinin senkronizasyonu, tempo gibi konularda profesyonel destek almak çalışma verimini yüksek oranda artırıyor. 

Evde spinning yapacak kişiler, kombinlerini de egzersize göre hazırlıyor. Vücut ısısının ve nabzın yükseleceği çalışmada, rahat edebilmek için esnek kumaşlardan yapılan spor kıyafetleri tercih etmek gerekiyor. Kadınlar sporcu sütyeni ve kadın spor şort ile çalışmayı gerçekleştirmeyi tercih edebiliyor. Erkekler ise spor tişört ve spor şort ile çalışmayı tamamlıyor. Spor salonunda çalışanlar, yoğun ter atılan seansların ardından kapüşonlu sweatshirt giyerek soğuktan korunuyor. Kullanıcılar, kadın ve erkek kapüşonlu sweatshirt seçerken tişörtün üzerine kolaylıkla geçirebilecekleri fermuarlı modellere yöneliyor. Kadın ve erkek eşofman altı ile tamamlanan kombinlerde konfor için spor ayakkabılar da vazgeçilmez oluyor. 

 

 

 

Spinningin Faydaları Nelerdir?
Spinningin Faydaları Nelerdir?

Spinningin Faydaları Nelerdir?

  • Spinning, form tutmaya yardımcı oluyor. Kondisyonu yükselten kardiyo çalışması, hızlı ve etkili kilo vermek isteyenlerin tercihi oluyor. 
  • Kalp fonksiyonları için oldukça faydalı olduğu bilinen egzersiz, dolaşımın düzenlenmesine yardımcı oluyor. 
  • Kondisyon artıyor. 
  • Kişiye zindelik kazandırıyor. 
  • Egzersiz sırasında kalça, basen ve bacak kaslarını çalıştırılıyor. 
  • Düzenli yapıldığında solunum kapasitesinin artmasına yardımcı oluyor. 
  • Yüksek sesli müzik ve tempolu hareket stres atmaya imkan tanıyor. 

Neden Spinning Egzersizi Yapmak Gerekir?

  • Yoğun bir çalışma olan spinning, hızlı nabız yükseltmesi ile diğer birçok spordan ayrılıyor. Nabızdaki değişimler, çalışmanın kalori yakma gücünü fazlalaştırıyor. 
  • Seri halde tekrarlanan fiziksel hareketler ve yüksek tempolu müzik, onu rutin spor çalışmalarından farklı kılıyor. 
  • Isınma ve soğuma çalışmaları sayesinde sakatlanma riski en aza iniyor. 

Tüm bu özellikler kişilere spinning yapmak için sebepler sunuyor. Egzersize yeni başlanan zamanlarda tempo sebebiyle nefes düzensizliği sık görülse de zaman içinde çalışma kolaylaşıyor ve solunum kapasitesinin artışıyla kişiler kendilerini çok daha rahat hissediyor. Spinning sonrasında stretching ile bedeni esnetme egzersiz sonrası konforu sağlamaya yetiyor. Yeniden hızlanan kan dolaşımı sayesinde kişiler daha az kas ağrısıyla egzersiz sonrasında kendini iyi hissediyor. 

Spinning ile Vücudunu Şekillendir
Spinning ile Vücudunu Şekillendir

Spinning ile Vücudunu Şekillendir

Pedal çevirmeye dayalı spinning egzersizi, vücut şekillendirmeye yardımcı oluyor. Antrenman özellikle arka bacak kaslarını uzattığı ve çalıştırdığı için, günlük hayatta pek çalışmayan bu kaslar harekete adapte oluyor. Hareket sayesinde arka bacağın yanı sıra, kalça, baldır kasları da çalışıyor. Vücudun en büyük kas grubu olan bacak kasları çalışınca metabolizma hızlanıyor ve kalori yakımı artıyor. Eğilip kalkma hareketleri, karın kaslarının aktive olmasına yardımcı oluyor. Seri hareketlerde sıkılan karın kasları şekillenmeye destek veriyor. Bisiklette yer alan tutamaçlar aktif kullanıldığında, omuzlar, kol ve göğüs kasları da harekete geçiyor. Böylece spinning sayesinde neredeyse tüm vücut kasları çalışmış oluyor. Yüksek kalori yakımı ve sıkılaşma etkisi sayesinde vücut forma giriyor.

 Evde yürüyüş yaparak zayıflamak isteyenler, yerini yeni bir trende evde spinning yaparak incelmek isteyenlere bırakıyor. Sen de evde spinning ile form tutmayı arzu edenlerdensen, Skechers’ın önerilerini değerlendirebilirsin. Skechers spor giyim ürünleri ve ayakkabılar, evde mükemmel hissetmeni sağlayacak bir egzersize eşlik etmeye hazırlanıyor. Sen de Skechers koleksiyonundan dilediğin spor ürününü seçerek hemen sipariş verebilir, idealindeki forma kavuşurken kendini çok daha zinde hissedebilirsin. 

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir