Sabah Sporu Nasıl Yapılır?

Sabah Sporu Nasıl Yapılır

Sabah sporu dinç bir vücut ve sağlıklı bir hayat için kesinlikle yapılması gereken aktivitelerden bir tanesidir. Sabah başlangıçlarını en etkili bir şekilde yapmak adına ve tüm gün kendinizi enerjik ve güçlü hissetmenize olanak sağlar. Sabah sporunda yapılan hareketler aslında çok basit ve oldukça faydalıdır. Spor yaparken tercih edeceğiniz kadın spor ayakkabı modelinin veya erkek spor ayakkabı modelinin önemli olduğu unutulmamalı. 

Evde Sabah Sporu Yapın

Evde yapılan sabah sporları düşünülenin aksine oldukça kolay hareketlerdir. Yapılması gereken ilk hareket ısınmadır. Kişiler amaçları farketmeksizin spor hareketlerine kesinlikle ısınarak başlamalıdırlar. Aksi bir durumda yapılacak olan spor hareketleri etkisiz kalacak ve sakatlık oranını arttıracaktır. Bu yüzden spor hareketlerinden önce zıplama, bisiklet sürme ve koşma gibi hareketlerle ısınmak gerekir. Germe ve esneme hareketlerinin ardından spor hareketlerine yavaş yavaş başlayabilirsiniz. 

Kalça kaslarını ve bacaklararı geliştirmek için en uygun hareket squat hareketidir. Squat sabah sporu hareketlerinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Squat hareketinin yapılması oldukça basittir. Kişiler sandalyeye oturdukları pozisyonu alarak dizlerini kırmalıdırlar. Aynı zamanda kalçanı yere 90 derece olacak şekilde olması oldukça önemli bir noktadır. Pozisyonu aldıktan sonra hızlı bir şekilde çömelip kalkarak veya zıplayarak bu hareketin yapılması gerekir. Genellikle 3 set 12 tekrarlı olacak şekilde yapılır.

Squat hareketinden sonra en önemli hareket mekiktir. Mekik çekmek karın kaslarını harekete geçirmek ve canlandırmaktır. Kişiler ayaklarını bir yatağın altına ya da bir koltuğun altına sabitleyerek ellerini kulak hizasına veya göğsünde birleştirerek sadece bel kuvveti ile mekik hareketini yapabilirler. Squat gibi 12 tekrar 3 set olarak yapabilirsiniz.

Bir diğer hareket olan masa pozisyonu vücuttaki bütün kasların kısa bir zaman içerisinde harekete geçmesini sağlar. Masa pozisyonu hareketi için ayaklar ve ellerden güç alınması gerekir. Ardından vücut masa şekline getirilir. Daha sonra bir el ve bir ayak kaldırılarak vücut diğer yöne olabildiğince eğilmelidir. Masa pozisyonu hareketi, soldan sağa ve sağdan sola olacak şekilde 24 kere ve 3 set olacak şekilde yapılmalıdır. 

Evde sabah sporunun en son hareketi de şınavdır. Şınav hareketinin amacı sırt, omuz ve kol kaslarının güçlenmesidir. Böylelikle klasik bir şınav hareketi sizin için oldukça önemli bir hareket olacaktır. Şınav hareketinde ilk adım yere paralel bir şekilde yüz üstü uzanmaktır. Ardından kolları 90 derecelik bir açı ile açmak ve iki ayağı birleştirmek gerekir. Şınav hareketinde sadece eller ve parmak uçlarından kuvvet alınması gerekir. Kalça ve bel düz bir şekilde tutularak kolların gücüyle aşağı ve yukarı hareket edilir. 12 tekrarlı 3’er set bittikten sonra gün içerisinde güçlü ve dinç bir şekilde tüm işlerinizi halletmeniz mümkündür. 

Sabah Sporu Ne Zaman Yapılmalı?

Sabahları güne zinde başlamak için yapılan sabah sporu kesinlikle 06.00 ve 09.00 saatleri içerisinde yapılması gerekir. Sabah saatlerinde yapılan sporlar çoğunlukla zinde olmak, vücudun zinde hissetmesi ve kilo vermek gibi hedefler doğrultusunda yapılır. Bu durumda da vücuttaki kortizol düzeyi önemli bir durumdur. Uyandıktan sonra, ortalama 45 dakika içerisinde kortizon en yüksek düzeye ulaşır. Bu en yüksek düzeyden yararlanmak için 06.00 ve 09.00 saatleri içerisinde uyandıktan sonraki 45 dakika içerisinde spor yapmak oldukça faydalı olacaktır.

Sabah Sporu Hareketleri

İlk hareket olarak kelebek pozisyonu örnek verilebilir. Kelebek pozisyonu meditasyon ve yogada sıklıkla tercih edilen bir hareket olarak bilinir. Kelebek pozisyonu, dengeli hissetmeye ve rahatlamaya olanak sağlar. Kelebek pozisyonunda, sırt üstü uzanıp nefes vermek ve dizleri bükmek gerekir. Bu pozisyonda ayaklar birbirine temas etmelidir. Herhangi bir el karında ve diğer el göğüste olmalıdır. Pozisyon alındıktan sonra nefes alıp birkaç dakika tuttuktan sonra yavaş yavaş verilmeli ve bu 10 kez tekrar edilmelidir.

Sabah sporu hareketlerinden ikincisi plank hareketidir. Bu hareket, duruş bozukluklarını düzelterek omurgayı sağlamlaştırmaya olanak sağlar. Aynı zamanda omuz, karın ve sırt kaslarını güçlendirmeye yarar. Plank hareketi için, Önkollar vücuda paralel bir şekilde yere konulur ve şınav pozisyonu alınır. En önemli nokta omurganın düz olmasıdır. Bu hareket 20 saniye yapıldıktan sonra ortalama 30-35 saniye dinlenilmelidir ve 3 kez tekrarlanmalıdır.

Sabah sporları hareketlerinin bir diğeri ise yarım köprü hareketidir. Yarım köprü hareketi tüm vücudun rahatlamasını sağlar. Yarım köprü hareketi için, sırt üstü uzanıp dizleri bükmek ve ayakları düz bir şekilde yere yerleştirmek gerekir. Bacaklar kalça genişliğinde açık olmalıdır. Yerleştikten sonra kalça yukarı kaldırılır ve 30-35 saniye bu pozisyonda bekledikten sonra kalça yavaşça yere indirilir. Bu şekilde hareket 3 kez tekrarlanmalıdır. 

En önemli hareketlerden olan bacak egzersizleri kalça ve abs kaslarının daha sağlam bir biçime gelmesine olanak sağlar. Vücuttaki dolaşım içinde oldukça önemli bir rolü vardır. Bacak egzersizleri için, yere sırt üstü uzanarak kollar yere düz bir şekilde uzatılır. Sol bacak kaldırılır, kalça ve bacak arasında 90 derecelik bir açı oluşturulur. Ardından bacak yavaşça indirilir ve diğer bacak aynı şekilde kaldırılır. Toplamda 20 kez tekrar yapılır. 

Açık Havada Sabah Sporu Hareketleri

Açık havada yapılacak sabah sporu hareketlerinin en çok tercih edileni bisiklet ve yürüyüş egzersizleridir. Bu hareketler açık havada bol bol oksijen tüketerek yapılan hareketlerdir. Diğer bir hareket ise merdiven inip çıkma hareketidir. Oldukça basit olan bu hareket karşınıza çıkacak tüm merdivenlerden faydalanmanızı sağlayarak formda kalmasına olanak sağlar. Düzenli bir biçimde 20-25 dakika bu hareketin yapılması oldukça faydalıdır. Açık havada tercih edilen diğer bir hareket ise koşmaktır. Koşmak vücuttaki bütün bölgeleri çalıştıran bir harekettir. Koşmak, stres atmak, enerji düzeyinin artması, kilo vermek ve kardiyovasküler sağlığın düzenli hale gelmesine yarar sağlar. 

Sabah Sporu Yapmanın Faydaları Nelerdir?

  • Vücudun yeterli bir seviyede sıvı almasına olanak sağlar.
  • Vücuttaki hormonların düzenlenmesini sağlar.
  • Yaşanan uyku sorunlarını, stresi ve kaygıyı minimuma indirir.
  • Yaş almanın doğurduğu yorgunluk ve halsizlik gibi durumlarla kemik ve kas erimesinin sebep olduğu denge problemleri, güçsüzlük gibi sorunların önüne geçer. Dinç hissetmeye olanak tanır. 
  • İskelet ve kas sisteminin sağlam bir hale gelmesine fayda sağlar. 
  • Kalbin günden güne daha dirençli olmasını sağlar. Fiziksel hareketlerdeki yorulmayı minimuma indirir.
  • Bacaklarında varis olan kişiler için her gün 1,5 saat yürüyüş oldukça yararlıdır.
  • Diyabet hastalığı olan kişiler kesinlikle hayatlarından egzersizi eksik etmemelidir. Kan şekeri düzeyini büyük bir seviyede dengeler ve diyabeti minimuma indirir.
  • Kan trigliserid düzeyini ve kötü kolesterolü minimuma indirir. Böylelikle iyi kolesterolün artmasına fayda sağlar. 
  • Spor tansiyonu yarı yarıya kadar düşürür ve bu yüzden yüksek tansiyon hastalarının düzenli bir biçimde spor yapmasında fayda vardır.

Yalnızca sabah sporunda değil yapacağınız tüm spor aktivitelerinde elbette ki önemli şeylerden biri de tercih ettiğiniz kıyafetler olacaktır. Kadın spor ayakkabı modeli, erkek spor ayakkabı modeli, kadın spor tişört ve erkek eşofman altı sayılabilecek bazı parçalardır. Spor yapacak her kişi tercih edeceği parçaları spora uygun bir şekilde seçmeli ve ona göre satın almalıdır. Böylelikle yaptığınız spordan keyif almanız kaçılmaz bir hal alacaktır. 

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir