Oryantiring Nedir? Oryantiring Kuralları Nelerdir?

Oryantiring Nedir? Oryantiring Kuralları Nelerdir?

EDoğada keyifle vakit geçirirken spora oyunun eğlencesini de katmak ister misin? İşte oryantiring tam olarak bu ihtiyaca yanıt veriyor. Günlük yaşamın, şehrin stresinden uzaklaşmana yardımcı oluyor. Yalnız fiziksel değil, bilişsel aktivitelerle rahatlamana destek veriyor. Kondisyon, harita okuma, konsantrasyon becerilerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Rutininde oryantiring aktivitelerine vakit ayırarak yaşamını renklendirebilirsin. Sevdiklerinle beraber kaliteli zaman geçirmenin tadına varabilirsin. Bu sayede, boş zamanlarını hobilerinle değerlendirebilirsin.

Skechers’ın oryantiring sırasında kullanılabilecek onlarca serisini, yüzlerce modelini bir arada bulabilirsin. Haydi etkinliğe konfor katan Skechers ürünlerini ve sporu yakından tanıyalım!

Oryantiring Nedir?

İçerisinde açık hava etkinliklerine, bilişsel çalışmalara yer veren yenilikçi spora oryantiring deniyor. Biraz oyun, biraz spor içeren bu aktiviteye pusula ve haritalar eşlik ediyor. Katılımcılar, şehirden uzak alanlarda kontrol noktalarını bulmaya çalışıyor. Haritalar ve ipuçları yardımıyla arazide ilerlerken onları eğlenceli ve heyecanlı dakikalar bekliyor.

Oryantiring Nedir?
Oryantiring Nedir?

Farklı arazi koşullarında, hava şartlarında yapılarak çeşitlenen spor, oldukça keyifli bir aktivite yaşatıyor. Henüz amatör olan sporcuların harita ile iz sürebilmesi amaçlanıyor. İlerleyen düzeylerde parkur da, harita bulmacaları da zorlaşıyor. Hatta rota bulmak için özel zihinsel beceriler yarıştırılıyor. Hem açık hem de kapalı alanlarda oynanabilen oyunlar için farklı birçok mecra var. Ormanlar, parklar, spor salonları, kampüsler ilk akla gelen oryantiring alanları oluyor. Oyun için seçilen alanlara oryantiring sahası deniyor. Bu sahalar Uluslararası Oryantiring Federasyonu (IOF)’nun belirlediği kriterlere uygun çiziliyor. 

Henüz olimpiyatlarda yer alan bir branş olmasa da oryantiring resmi olarak bir spor. Uluslararası federasyon ve dünya çapında düzenlenen organizasyonları, gelişmiş turnuvaları var. Ancak tam olarak spor da değil, zira bildiğimiz sporlar kadar belirgin kuralları yok. Oryantiring nedir daha iyi anlamak için tarihine bakmak yolumuza ışık tutabiliyor. 

Oryantiring Tarihi

19. yüzyıla dek uzanan oryantiring tarihi, takviminin ilk yapraklarını İsveç’te dolduruyor. Askeri eğitimin bir parçası olarak icat edilen faaliyet, günümüzde hobi olarak yapılıyor. Ancak temel amacı, oyun süreci, hareket prensipleri sabit. Katılımcılar pusula ve harita yardımıyla hedefleri arıyor. Bu çalışmalarda parkuru tamamlamak, kazanmak anlamına geliyor. En kısa sürede hedefe ulaşan galibiyetini ilan ediyor.

Oryantiring Tarihi
Oryantiring Tarihi

Türkçe’de yönbul olarak adlandırılan spor, İsveççedeki orientering kelimesinden dilimize geçiyor. Sporun ilk resmi faaliyeti 1918 yılına dayanıyor ve Ernst Kilander imzası taşıyor. İskandinavya topraklarında hızla yayılan sporun federasyonu ise 1961 yılında kuruluyor. Türkiye’de 70’li yıllar itibarıyla askeri eğitimlerde kullanılan etkinlikler, kamu kurumlarında da gerçekleşmeye başlıyor. 1999 yılında ise halka açık gruplar yaygınlaşıyor. Türkiye’de 2002 yılında Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nde bağlı Dağcılık Federasyonu bünyesinde Oryantiring Asbaşkanlığı kuruluyor. 2004 yılında İzcilik Federasyonu’na bağlanan spor, 2006’de kendi federasyonuna kavuşuyor. Türkiye’deki en önemli yönbul faaliyetinin ise İstanbul 5 Gün yarışmaları olduğunu aklında tutabilirsin.

Oryantiring Nasıl Oynanır?

Organizatörler, oryantiring oyunu başlamadan önce ön hazırlıkları tamamlıyor. Hedeflerin ve ipuçlarının yerleştirildiği parkurda katılımcılara başlangıç haritaları veriliyor. Hedef noktaların hepsi haritalarda gösteriliyor. Ekipmanlarını alan katılımcılar, belirlenen süre içinde parkura giriyor. 

Hedef noktalarında bulunan bayraklar, katılımcılara yol gösteriyor. Sporcular hedeflere ulaştığında ellerindeki kontrol kartlarına zımba ile basarak, hedefe varlığını ispat ediyor. Bir sonraki hedefe ilerlerken zaman kaybetmemeye özen gösteriyor. Yarışın sonunda hedefleri eksiksiz bulan, en kısa sürede son hedefe varan kişi galip oluyor.

Oryantiring Kuralları Nelerdir?

Diğer sporların yanında yönbul, organizatörler ve sporcular için daha çok sürpriz vadeden bir spor. Genelde şehirden uzakta yapılması, şehir içinde de parkurlar bulundurabilmesi sürprizin ilk basamağı. Ayrıca sporda, hava şartları da etkili. Parkurun heyecan veren yenilikler sunması ilse en cazip yanı oluyor. 

Oryantiring Nasıl Oynanır?
Oryantiring Nasıl Oynanır?

Oyunun kuralları oldukça basit: 

  • Sporcular yön bulmak için yalnızca ellerindeki haritaları, pusulaları kullanabiliyor. Başka herhangi bir teknik cihazdan haber alınamıyor. 
  • Hedefe ulaşamayan, parkurdan çıkan veya hedef atlayanlar ise diskalifiye ediliyor.
  • Ayrıca oyun sırasında sporcuların birbirini takip etmesi kesinlikle yasak. Hatta sporcuların parkurda karşılaşmaması için sporcular yarışa birkaç dakika arayla başlıyor. 
  • Arazinin temel özellikleri haritalarda bulunuyor. Her sporcunun elindeki haritanın birebir aynı olması gerekiyor. 
  • Sporcular son hedefe ulaştığında ellerinde tüm hedefleri aştıklarına dair veri bulunması gerekiyor. Bu elektronik bir sistemle veya zımbalama yoluyla anlaşılıyor. Hatta günümüzde birçok parkurda küçük cihazlar hedef noktalarına okutularak kayıt açılıyor. Hedefe gelmesine rağmen okutma yapmayan yarışmacılar o hedefe uğramamış sayılıyor. 

Oryantiring Türleri Nelerdir?

Parkurda gerçekleşen ve esasları arazi şartlarına göre değişen oyunun farklı birçok türü mevcut. Ek olarak, arazi şartlarına, oyun süresine, katılımcılara göre farklı oryantiring türlerinden bahsetmek mümkün. 

  • Uzun mesafede yapılan yönbul aktivitelerinde, ormanlık alanlar saha olarak kullanılıyor. Dayanıklılık ve fiziksel performans, ön plana çıkıyor. Elit kategoriler için süresi 90 dakikayı buluyor. 
  • Orta mesafe oryantiring etkinlikleri yine ormanı mekan olarak seçiyor. Teknik bilginin yoğun olarak kullanılması bekleniyor. Elit kategori bitirme süresi 30-35 dakika arasında değişiyor. 
  • Sürat oryantiring yarışında ise hız esas alınıyor. Hızlı karar verme becerisinin ölçüldüğü sporda, elit sporcular parkurları 12-15 dakika içinde tamamlıyor. 
  • Bayrak oryantiringi, orta mesafe kabul ediliyor. Üçer kişilik takımlar yarışıyor. En kısa sürede parkuru bitiren takım kazanıyor. 
  • Karma bayrak oryantiringi, iki erkek, iki kadın takımlardan oluşuyor. Şehirde kurulan sürat parkurlarında yarışma yapılıyor. 

Diğer taraftan, yaygın olarak oynanan yönbul türlerinin yanında, gece, skor, park oryantiringini de görebilirsin.

Oryantiring Disiplinleri Nelerdir?

Oryantiring sporunda resmi olarak, dört disipline sahip. Bu disiplinler, Foot-O, Ski-O, Trail-O ve Mtb-O adını taşıyor.

  • Foot-O, en yaygın disiplin. Koşarak veya yürüyerek etkinlik gerçekleştiriliyor. Yarışmacıların tek yardımcıları koşu ayakkabısı oluyor. Herhangi bir teknik ekipmandan yardım almak ise yasak.
  • Ski-O, kayak ile yapılan yönbul, çoğunlukla Kuzey Avrupa’da, kış mevsiminde tercih ediliyor. Yoğun kar yağışı olan alanlarda oyunun heyecanı da artıyor. Sporcular, etkinlik sırasında kayağa uygun kıyafet ve ayakkabılar giyiyor.
  • Trail-O, patika yönbulu olarak adlandırılan spor, engelli sporcuların da katılımına açık oluyor. Parkur bitirme süresinin önemli olmadığı etkinliklerde deneyim esas alınıyor. Harita okuma becerisi ve hızlı çözme kabiliyeti önem kazanıyor. 
  • Mtb-O, dağ bisikleti ile gerçekleştiriliyor. Ormanlık arazilerde yapılan spor sırasında bisikletini bırakanlar diskalifiye oluyor. Sporcuların bisiklet sürerken rahat edebileceği erkek eşofman altı, ayakkabılar kullanması önem taşıyor.

Temel disiplinler, Uluslararası Oryantiring Fedarasyonu tarafından belirleniyor. Bunun  yanında, atlı, kano ile yapılan, tırmanış gibi farklı çeşitler de bulunuyor. Ayrıca motosikletle yapılan, suda oryantiring ve ATV ile yön bulma gibi resmi olmayan disiplinler de söz konusu. 

Erkek ve kadın koşu ayakkabısı modelleri ile dünyanın en konforlu ayakkabılarını sunan Skechers yönbul sporunda da yanında. Skechers hem kadın spor ayakkabı hem de giysi ürünleriyle sportif aktivitelerde rahatlık vadediyor. Zorlu arazi şartlarında veya iç mekanlarda kullanabileceğin ürünleri koleksiyonda bulabilirsin. Modelleri dikkatle inceleyerek seçebilirsin. Bu bağlamda etkinlik alanına, disiplinine en uygun alternatifi hemen sipariş verebilirsin. Skechers zengin ürün gamı ile hem kadın hem de erkekler için alternatiflere sahip. Zaman kaybetmeden sipariş vererek spor dolabındaki eksikleri şimdi tamamla! Önüne çıkacak her engele hazır ol, oyuna konsantre olarak yön bulmada rakiplerinin önünde ol!

You May Also Like

skechers hangi ülkenin

Skechers Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

Sütyen Bedenleri Nasıldır?

Rahat Egzersiz Yapmanızı Sağlayacak Kıyafetler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir