Mekik Nedir? Nasıl Çekilir?

Mekik, karın bölgesinde biriken fazla yağlardan kurtulabilmek amacıyla sağlığını önemli ölçüde ileriye taşımanın yanı sıra çok daha fit ve dinamik bir görüntüye sahip olmana yardımcı oluyor. Karın kasını çalıştırmak amacıyla yapacağın pek çok egzersiz arasında mekik, en popüler ve en temel hareketler arasında yer alıyor. Sen de daha düz ve sıkı bir karına sahip olmak istiyorsan bu içeriğimizde bahsettiğimiz farklı mekik çeşitleri arasından fitness seviyene uygun olanı seçip önemli noktalara dikkat ederek vakit kaybetmeden mekik çekmeye başlayabilirsin. Egzersizini düzenli bir beslenme programıyla birleştirerek hedeflerine doğru ilk adımı atmanın güvenini yaşayabilirsin.

Peki mekik nedir? Nasıl çekilir? Hem kilo vermek hem de daha fit bir vücuda sahip olabilmek isteyenlerin favori sporları arasında yer alan şüphesiz ki mekiktir. Mekik çekmek, etkin ve doğru bir şekilde yapıldığında karın bölgesinde istenilen sıkışmanın elde edilmesine yardımcı olurken beraberinde daha fit bir vücut için fayda sağlıyor. Etkin ve doğru mekik çekerek karın bölgesindeki fazla yağlardan kurtulup doğru beslenme ile beraber ideal hedefleri yakalaman mümkün. Elbette istenilen karın kaslarını elde edebilmek için sadece mekik çekmek yeterli olmuyor. Mekik hareketlerinin yanı sıra düzenli ve doğru bir şekilde beslenme, genel olarak daha sağlıklı bir yaşam tarzına katkıda bulunuyor.

Sıkı karın kaslarına sahip olabilmek için yapılan en etkili hareketlerin başında bulunan mekik, doğru yapılmadığı zaman hem hareketin verimliliğini hem de bel ve boyun bölgesindeki ağrıları hatta bazen belirli sakatlıklara yol açabiliyor. Karın bölgesinde bulunan kasların doğru ve etkin bir şekilde çalıştırabilmesi için vücut pozisyonunu ve mekiğin açısını doğru bir şekilde ayarlamak fazlasıyla önem taşıyor. Sen de mekik çekmeye karar verdiysen bu egzersizi doğru yaptığından emin olarak başlayabilirsin.

Mekik Ne İşe Yarar?

Günlük yaşam koşuşturmasından spor salonuna gitmeye zaman bulamıyorsan mekik çekme hareketi senin için ideal bir egzersiz olabilir. Bu egzersizin faydalarını anlatmadan önce mekik ne işe yarar sorusuna cevap verelim.

Karın, göbek ve bel kaslarını güçlendirmeye ve sıkılaştırmaya yarayan mekik egzersizini doğru biçimde yaparak düzenli bir şekilde yapmayı alışkanlık haline getirirsen bel bölgesindeki abdominal kaslarınızı güçlendirebilirsin. Mekik egzersizinden fayda sağlamak istiyorsan bu hareketi doğru şekilde yapmayı öğrenmelisin.

Mekik Nasıl Çekilir?

Mekik çekmene yardımcı olmak amacıyla mekik sehpası ya da mekik aleti gibi araçlar bulunmasının yanı sıra evinde sadece düz bir zemin ya da bir adet mat ile bu egzersizi kolay bir şekilde yapabilirsin. Mekik çekerken en önemli nokta, vücudun doğru formda olması ve bu formu tüm set boyunca koruyabilmek olduğu için bu gibi noktalara dikkat ederek egzersiz yapabilirsin. Hareketi etkili ve doğru bir şekilde yapmanın yolu, tekrar sayısından ziyade kontrollü ve yavaş bir şekilde devam etmek olduğu için kendini yeterince geliştirdikten sonra hareket sayısını arttırarak belirli mekik çeşitlerini deneyebilirsin.

Mekik çekmenin en temel kuralı, vücudun doğru pozisyonda olması olabilir. Yerde uzanarak yapılan bir hareket olan mekik çekmede doğru pozisyonunun başın nerede olduğu ve karın bölgesinin içeri çekilerek bel bölgesinin yere yapıştığı pozisyon olarak biliniyor. Bel bölgesinde boşluk meydana gelmesi, vücut ağırlığının beli etkilemesine sebep olacağı için sakatlık oluşmasına neden olabiliyor. İşaret ve orta parmak başın şakak bölgelerine değecek şekilde konumlandırılarak dirsekler ise yana doğru açılarak ya da eller göğüs kafesinin önüne kenetlenecek pozisyonda yapılıyor. Çene kısmı öne çıkmayacak biçimde vücut ile paralel olarak gövde yukarı doğru kaldırılıyor. Mekik çekme sırasında ellerin başın arkasına kenetlenmesi, vücudun yukarı doğru kalktığında boyun bölgesinin daha fazla çalışmasına neden olacağı için mekik hareketinin asıl amacı olan karın kaslarını çalıştırmak bu pozisyonla biraz zor oluyor. Ayrıca bu pozisyon, hareketin verimliliğini azaltmasının yanı sıra boyun ağrısı gibi rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına da neden oluyor. Mekik çekme hareketine başlamadan önce ısınma hareketleri yaparak vücudunu yapacağın spora hazırlayabilirsin. Egzersiz sırasında rahat hareket edebilmek için kadın spor tişört modelleri arasından seçim yapabilirsin.

Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?

Mekik çekmenin faydaları nelerdir diye merak edip bu sporu yapmak istiyorsan hareketin ilk faydasının vücudun tamamını etkin hale getirerek yağ yakılmasına yardımcı olduğunu bilmelisin. Uzman kişiler ve fitness sporu yapanlar, mekik çekme hareketini genel olarak karın kaslarını sıkışması için yapıyor.

Mekiğin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mekik çekmek, vücudun tamamının daha fazla yardımcı olduğu için metabolizmanın daha hızlı çalışmasına katkı sağlıyor.
  • Karın ve bel kaslarının daha güçlü bir hale gelmesine yardımcı oluyor.
  • Kan basıncını dengelemeye yardımcı oluyor.
  • Kişinin vücudunun estetik bir görünümü kazanmasının yanında sağlığa da faydası olduğu biliniyor.

Egzersiz yaparken erkek spor tişört modelleri arasından seçim yapıp tarzına uygun olanı seçerek stilini tamamlayabilirsin.

Mekik Çeşitleri Nelerdir?

Bilinen ve uygulanan en eski spor hareketleri arasında bulunan mekik, sporseverlerin en popüler egzersiz tercihleri arasında yer alıyor. Peki herkesin merak ettiği mekik çeşitleri nelerdir? Merkez kas egzersizleri arasında bulunan mekik hareketleri, üst bedenin aktif olduğu egzersiz çeşidi olarak ön plana çıkıyor. Düz mekik, yan mekik, yarım mekik ve ters mekik olmak üzere 4 adet mekik çeşidi bulunuyor.

Düz Mekik: Mekik deyince akla ilk gelen hareketlerden biri olan düz mekik hareketini sert bir zemin üzerinde pilates matı kullanarak gerçekleştirebilirsin. Matın üzerine sırt üstü uzandıktan sonra ayak tabanların yerdeyken dizlerini kırmadan ellerini iki kulağın yanına getirmelisin. Daha sonra karnını sıkıp üst vücudunu yerden kaldırıp oturur pozisyona geldikten sonra ardından yatar konuma geri dönmelisin. Mekiği çekerken ellerini arkadan kavuşturmaya dikkat etmelisin. Çünkü bu durum, fark etmeden boynuna fazla baskı yapmana neden olup sakatlığa yol açabilir.

Yan Mekik: Karın bölgesinde oluşan fazlalıklardan kurtulabilmenin farklı bir yolu olan yan mekik, iç ve dış karın kaslarına odaklanan bir harekettir. Zeminde sağ tarafa doğru uzanıp dizlerini büktükten sonra sağ kolunun zeminde dışarı doğru uzatmalısın. Bu pozisyondayken sol elini, sol kulağının yanına getirerek üst vücudunu yukarı doğru kaldırmalısın. Aynı hareketi diğer taraf için de tekrar edebilirsin. Fakat bu hareketi yaparken kendini fazla zorlamadığından emin olarak doğru bir şekilde yapmasın.

Yarım Mekik: Sadece karın kaslarına odaklanan yarım mekik egzersizini yapmak için bir zeminde sırt üstü uzanarak düz mekik gibi pozisyon alabilirsin. Daha sonra ellerini kulaklarının yanında olabileceği gibi çapraz şekilde göğsünün üzerinde de tutabilirsin. Vücudunu tam olarak kaldırmak yerine yarım mekik hareketini yapabilmek için karın kaslarını sıkıp başını ve omuzlarını kaldırman yeterli olacağı için bu hareketi kendini fazla zorlamadan birkaç defa tekrarlayabilirsin.

Ters Mekik: Bu hareketi yaparak karın kaslarını ya da kalça kaslarını çalıştırabilirsin. Düz ve yarım mekikten farklı olarak ters mekik için zemine yüzüstü uzanmalısın. Kollarını vücudun iki yanında paralel duracak şekilde tutup ardından göğsünü ve başını yukarı doğru kaldırıp birkaç saniye bekledikten sonra indirebilirsin.

Egzersiz yaparken ayaklarının konforunu düşünüyorsan beyaz spor ayakkabı modelleri arasından seçim yapıp rahatlığı zirveye taşıyabilirsin.

Mekik Hangi Kasları Çalıştırır?

Bir gövdeyi bükme hareketi olan mekik, bütün karın kaslarının etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Mekik, aynı zamanda sırt gelişimine de etki ediyor. Kısacası vücuttaki neredeyse bütün kas gruplarını çalıştırmaya yardımcı oluyor.

Karın ve bel bölgesini şekillendirmeye ve kasların güçlenmesine yardımcı olan mekik çekme hareketi, en etkili egzersiz yöntemleri arasında yer alıyor. Ama bazen doğru mekik çekme yöntemleri uygulanmadığı için istenilen performans alınmıyor. Sen de mekik çekmeye karar verdiysen doğru yöntemleri araştırıp uzmandan destek alabilirsin. Yapacağın hareketleri öğrendikten sonra bel ve boyun sakatlanmalarını önlemek için mekik yapacağın zemini doğru seçmelisin. Kanepe ya da yatak gibi yumuşak zeminleri tercih etmemelisin. Yumuşak zeminden hareket sırasında bel bölgesinde boşluk yaratacağından tüm ağrıların bu bölgede toplanmasına neden olacağını bilerek doğru pozisyon almalısın. Buna bağlı olarak sert bir zemin üzerine havlu ya da mat bırakarak sporu bu materyaller üzerinde yapabilirsin. Üstelik spor esnasında rahat hareket edebilmek için ortopedik ayakkabı modelleri seçeneklerine göz atabilirsin. Bu sayede spor sırasında ayaklarının rahatlarını göz ardı etmemenin konforunu yaşayabilirsin.

You May Also Like

skechers spor ayakkabı

Ofiste Yapılabilecek Egzersizler

skechers erkek tişört

Yaz Sporları Nelerdir? En Popüler Yaz Sporları Nedir?

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir