Kışın Doğada Sıcak Kalmanın Püf Noktaları

Kışın Doğada Sıcak Kalmanın Püf Noktaları

Kışın günlük hayata devam etmek, egzersiz yapmak veya kış sporlarıyla ilgilenmek için sıcak hissetmek ilk gereklilik ve konforun karşılığı oluyor. Vücut ısısını koruyacak doğru ekipman ve giysilerin seçilmesi hem sağlık hem de güvenlik açısından önem taşıyor. Eğer sen de kış şartlarında açık havada vakit geçirmek, egzersiz rutinini sürdürmek, kış sporlarını rahatlıkla gerçekleştirmek istiyorsan kışın doğada sıcak kalmanın püf noktalarını öğrenmelisin. Ancak öncesinde sıcak almanın önemini vurgulamalıyız. 

 

İnsanların normal vücut sıcaklığı 36.5 santigrat derece olarak hesaplanıyor. Ancak bu değerler, kişiden kişiye ufak değişimler gösteriyor. Ayrıca, vücut ısısı, dış ve iç faktörlere göre değişiyor. Örneğin egzersiz sırasında vücut ısısı artıyor, soğuk hava ise ısının düşmesine neden oluyor. Bunun yanında yaşla beraber de vücut sıcaklığı düşüyor. Bu nedenle kişiler daha çok üşüme eğilimi gösteriyor. Benzer bir fark, cinsiyetler arasında da görülüyor. Kadınların ortalama vücut ısısının erkeklerden daha yüksek olduğu biliniyor. Vücut ısısındaki bu ufak farklılıklar oldukça normal ancak vücut ısısı büyük oranda düştüğünde hayati sorunlar ortaya çıkabiliyor. Hipotermi yani vücut ısısındaki düşüş 35 santigrat dereceyi gösterdiğinde, bedenin normal faaliyetleri sekteye uğruyor. 

  • Sinir sisteminin fonksiyonları bozuluyor. 
  • Kalp ve dolaşım sistemi faaliyetleri düzensizleşiyor. 
  • Solunum sistemi bozuluyor. 
  • Vücut dokularında donma görülebiliyor. 
  • Kan akışının kesilmesine bağlı kangren ve doku ölümlerine rastlanıyor. 
  • İleri düzeydeki vakalarda kişiler hayatını kaybedebiliyor. 

Yaşamsal etkenlerle direkt ilişkili olan vücut ısısı kaybını yani hipotermiyi önlemenin birçok farklı adımı var. Doğru adımların uygulanmasıyla risk en aza indiriliyor. Ancak ne kadar doğru önlem alınırsa alınsın, sert hava koşullarına dair önerilerin dikkate alınması gerekiyor. Örneğin, en iyi koruyan, ısı izolasyonu bulunan kıyafetleri, çadırları kullansan da eğer uzmanlar hava şartlarının kamp yapmaya uygun olmadığını söylüyorsa bu şartlarda kampa gitmemelisin. Doğada sıcak kalmanın yollarını öğrenirken bu uygulamaların bir lüks değil, gereklilik olduğunu bilerek önlem almayı ihmal etmemelisin. 

Kışın Doğada Sıcak Kalmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Vücut ısısını korumana yardımcı olacak kıyafetleri seçmelisin. Bol, kat kat ve hafif giysiler tercih etmelisin. 
  • Kıyafetlerini seçerken su tutmayan malzemelerden yapılmış olmasına özen göstermelisin. Suyla beraber ağırlaşan kıyafetlerin hem vücut ısının düşmesine neden olacağını, nemin seni daha çok üşüteceğini ve ağır kıyafetlerin daha çok enerji harcamana neden olacağını aklında tutmalısın. 
  • Kıyafetlerin iç katlarına termal etkili giysiler giymeli, üst katlarda outdoor giyim ürünleri tercih etmelisin. 
  • Kıyafetlerin rüzgardan korunma etkisi sunmasına özen göstermelisin. 
  • Soğuk havada çok terlemeye ve su kaybına neden olacak aktivitelerden uzak durmalısın. Nemli kıyafetlerin vücut ısısını daha çabuk düşüreceğini bilerek hareket etmelisin. Eğer nemlenen kıyafetlerin varsa vakit kaybetmeden değiştirmeli ve kuru giysilerle soğuk havada durmalısın. 
  • El ve ayaklarının kuru olmasına özen göstermelisin. Ellerini ve ayaklarını yıkadıktan sonra iyice kurulamalısın. Trekking ayakkabısı ve eldiven gibi parçaların su almayacak formda olmasına dikkat etmelisin. 
  • Çocukların yetişkinlerden çok daha kalın giyinmesi gerekiyor. 
Kışın Doğada Sıcak Kalmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Kışın Doğada Sıcak Kalmanın Püf Noktaları Nelerdir?
  • Soğuk gecelerde uyumadan önce alkol almamaya özen göstermelisin. 
  • Kollarını ve bacaklarını bedenine bitişik, kapalı şekilde tutmalısın. Bu şekilde beden sıcaklığını daha uzun süre muhafaza edebilirsin. Mümkünse dizlerini karnına çekerek cenin pozisyonu alarak vücut ısını koruyabilirsin. 
  • Üzerindeki tüm kıyafetlerin fermuarlarını ve düğmelerini sıkıca kapatmalısın. 
  • Kamp yapacaksan ve kampta sıcak hissetmenin yollarını merak ediyorsan, güçlü ve mevsim şartlarına uygun çadır kullanmalısın. 
  • Bulunduğun yerde zeminden soğuk almamak için altında yüksek bir koltuk, minder veya ısı yalıtım etkisi gösterecek bir mat bulundurmalısın. 
  • Yanına uyku tulumu gibi seni sıcacık saracak ekipmanlar almalısın. Başı da saracak, yüksek izolasyon etkili modelleri tercih etmelisin. 
  • Yüksek kalorili, yağlı yiyecekler tercih etmelisin. Sıcak içecekler tüketmelisin. 
  • Sıcak hissetmeye yardımcı olacak termal bantlar, cep sobaları almayı unutmamalısın. Vücuda yapıştırılan yakılardan bulundurabilirsin. 
  • Kıyafetlerin koyu renkli olmasına özen göstererek gün ışığından daha çok yararlanmayı garanti altına alabilirsin. 

Kışın Nasıl Giyinilmeli?

Kışın, çok soğuk havalarda doğada sıcak kalmak için kat kat giyinmen gerekiyor. İlk katta içlik bulunmalı. Bambu, yün veya sentetik malzemelerden yapılan içlikleri tercih edebilirsin. Isı izolasyonu sağlayan üst ve alt parçalarla, ilk giyim katını tamamlayabilirsin. İlk katın üstüne, polar kıyafetler giyebilirsin. Nem transferi sağlarken hava geçişene de destek olan kumaşlardan sıcak tutan başka birine de yönelebilirsin. Sıcak tutan bu giysinin üzerine izolasyon etkili bir ceket veya outdoor mont giyebilirsin. Bunun yanında muhakkak boyunluk, bere, eldiven kullanmalısın. 

  • Outdoor Mont: Outdoor etkinliklerde kullanmak üzere tasarlanan özel ceket ve montlar ısı yalıtımı etkisiyle kullanıcıların sıcak hissetmesini sağlıyor. Üzerinde bulunan çok sayıda cep de montlara fonksiyonel özellik katıyor. 
  • Outdoor Ayakkabı & Trekking Ayakkabısı: Kışın soğuklarından etkilenmeme için kesinlikle su geçirmeyen erkek outdoor bot modellerini tercih etmelisin. Ayrıca kadın veya erkek outdoor ayakkabı seçerken iç astarının da sıcak tutma etkisi sunmasına özen göstermelisin. 
  • Şişme Mont Giymek: Kışın, özellikle yağışlı havalarda kaşe ve yün montlar yerine şişme montların giyilmesi gerekiyor. Yün, nemle beraber ağırlaşıyor hem de sıcak hissetmeyi zorlaştırıyor.
  • Şişme Yelek Giymek: Montun içine şişme yelek giymek de sıcak hissettiriyor. Ayrıca sweatshirt üzerine şişme yelek tercih ederek bahar serinliklerinde vücut ısısı korunabiliyor. 
  • Bere Kullanmak: Vücut ısısının büyük bölümü baş bölgesinden kaybediliyor. Yapılan araştırmalar, bere kullanımının vücut ısısını korumadaki önemini ispat ediyor. 

Kış Şartlarında Sıcak Kal!

Kışın sert şartlarında kullanacağın kıyafet ve aksesuarlarda, sıcak hissettirecek niteliklerin yanında bulunması gereken şu özelliklere dikkat edebilir, zorlu şartlarda bile güvende ve konforlu hissedebilirsin: 

  • Erkek veya kadın outdoor ayakkabı seçerken yer tutuşunun sağlam olmasına bakabilirsin. Bu sayede karlı, buzlu veya yağmur nedeniyle kayganlaşan yollarda bile konforla yürüyebilirsin. 
  • Montlarda gece görüşü sağlayacak reflektör parça bulunmasına dikkat etmelisin. 
  • Çantanın nemli kıyafetleri taşıyacak özel nefes alan bölmesi olmasına bakabilirsin. Böylelikle kıyafetlerini değiştirdiğinde kirlileri ayrı bir bölmede taşıyabilirsin. 
  • Outdoor kıyafetlerin güvenli, fermuarlı ve kapaklı cepleri bulunması gerekiyor. Bu sayede kişisel eşyalarının güvende olduğunu bilebilirsin. Düşme endişesi yaşamadan günlük rutinine veya egzersizine devam edebilirsin. 

Kışın zorlu koşullarında doğada sıcak kalmak, günün her anında sıcacık hissetmek senin de hayalinse sen de Skechers’ın birbirinden sıcak tutan tasarımlarını inceleyebilirsin. Isı yalıtım özelliği sunan montlar, suni kürk astar bulunduran botlar, su itici özellikli ayakkabı ve kıyafetler, termal etkili içlikler için sen de Skechers sonbahar kış koleksiyonuna bakabilirsin. Kadın, erkek ve çocuklar için çeşit çeşit ayakkabı, aksesuar ve kıyafet sunan Skechers’ın sezon tasarımların, sıcak tutan niteliklerinin yanı sıra şıklık vadeden trend dizayn özelliklerini de keşfedebilirsin. Skechers kışlık kıyafet ve ayakkabıları sipariş vermek için hemen Skechers.com.tr’yi ziyaret edebilirsin. Güvenli ve hızlı alışveriş için zaman kaybetmeden hemen tıklayabilirsin. 

You May Also Like

skechers hangi ülkenin

Skechers Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

Sütyen Bedenleri Nasıldır?

Rahat Egzersiz Yapmanızı Sağlayacak Kıyafetler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir