Kayak Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlar İçin Kayak

Kayak Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlar İçin Kayak

Bembeyaz karların üzerinde adeta uçuş deneyimi yaşamak ister misin? Tek ihtiyacın olan biraz kar, bir de kayak tecrübesi. Her yaştan insanın birçok spora göre kısa sürede öğrenerek deneyimleyebildiği kayak sporu, ülkemizin dört bir yanında özel pistlerde yapılıyor. Ege’den Akdeniz’e, Doğu Anadolu’dan Marmara’ya dek her bölgemizde amatör ve profesyonel sporcuların gönüllerinde spor yapabileceği merkezler var. Hız, denge, kondisyon ve eğlence sağlayan spor nasıl yapılır öğrenmek ister misin? Eğer yanıtın “evet” ise yeni başlayanlar için notlarımızı mutlaka okumalısın. 

Kayak Nasıl Yapılır?

Kayak yapmak için bir eğitimden geçmek şart, ancak eğitim yoluyla en güvenli ve doğru ipuçlarını öğrenebilirsin. Bunun yanında elbette “kayak nasıl yapılır” sorusunu yanıtlamana yardımcı olacak temel bilgiler var.

  • Herhangi bir erkek outdoor bot ile spor yapman mümkün değil, mutlaka kayak ayakkabısı kullanman gerekiyor. Bu ayakkabıları kilit bölümlerine sürterek temizlemeyi unutmamalı, ayakkabının tabanında kar kalmadığından emin olmalısın. Ayrıca kayağın uzun bölümünü ayağın ön kısmına, kısa tarafını ise topuk alanına yerleştirmeye dikkat etmelisin.
  • Eğer alışkın değilsen, takımı giydiğinde gövden arkaya doğru çekilebiliyor. Bunu önlemek için bacakların omuz hizasında açıkken dizlerini bükmeyi deneyebilirsin. 
  • Dengeyi sağlamak için iki ayağına da eşit miktarda ağırlık vermeye özen göstermelisin. Eğer dengeyi sağlayamazsan ilerlerken sağa veya sola doğru kaydığını fark edebilirsin. 
  • Özellikle yüksek bir tepeye doğru ilerlerken arkaya doğru çekildiğini hissediyorsan, ayaklarını yere saplamalı ve yan yan yürümeye çalışmalısın. 
  • Sıra kaymaya geldiğinde dizlerini kırarak, ayaklarına eşit ağırlık vererek kollarını arkada tutmalısın. Böylelikle, daha kolay dengede durabilirsin. 
  • İyi kayak yapmak düşmeden kaymak demek değil. Düşerken kontrollü olmak ve kontrolü kaybetmemek anlamına geliyor. Kayarken ani hareketlerde denge kaybedebilirsin. Bu durumda dizlerini kıvrık tutmaya gayret etmelisin. Düşerken pozisyonu korumaya özen gösterebilirsin. 
  • Kayarken düştüysen tamamen durmadan kalkmaya çalışmaman gerekiyor. 
  • Kayarken önündeki ve arkandaki kayakçıyla arandaki mesafeyi sürekli takip etmelisin. 

Kayak Yapmak Nasıl Öğrenilir?

Kayak nasıl yapılır sorusuna yanıt verirken sürekli kontrol vurgusu yaptığımızı fark etmiş olabilirsin. Çünkü bu spor için en önemli unsur kontrol. Bu nedenle kayağa gitmeden mutlaka hava durumunu kontrol etmeli, pisti tanımalı, riskli rakımlara çıkmamalısın. Bunun yanında herhangi bir solunum sorunun varsa iyileşene dek yüksek pistlerden uzak durmalısın.  

Kayak Yapmak Nasıl Öğrenilir?
Kayak Yapmak Nasıl Öğrenilir?

Kayak yapmayı öğrenmenin en kolay ve en iyi yolu mutlaka profesyonel bir hocadan eğitim almaktan geçiyor. Ancak eğer sık sık kayağa gitme imkanın yoksa bilgisayarına kayak simülatörü programlar indirmeyi deneyebilirsin. Bu uygulamalar üzerinden farklı pistlere, senaryolara uygun strateji geliştirmeyi öğrenebilir ve deneyim kazanabilirsin. Ancak ne olursa olsun simülasyonun gerçek deneyim ile bir olmadığını aklında tutmalı ve eğitim almadan kesinlikle piste çıkmamalısın. Yalnızca birkaç saatlik bir eğitimle bile oldukça iyi sonuçlar alabilir ve kayağı öğrenebilirsin. 

Kayak Yapmak Zor mudur?

Kayak sporu bireysel değişkenlere bağlı olması, kar üzerinde, dik yamaçlarda yapılması ve ilk bakışta kontrolünün güç görülmesi nedeniyle zor olarak algılanıyor. Oysa kurallara uyduğunda, öğrendiklerini uyguladığında ve kuralları aklından çıkarmadığın durumlarda kış sporları yapmanın o kadar da zor olmadığını fark edebilirsin. Düz zeminlerde hareket ederek kayağa başladığın ve yavaş yavaş eğimli arazilere geçtiğin için kayma pratiğinin düşüncesinden daha kolay olduğunu görebilirsin. 

Kayak Yapmak Zor mudur?
Kayak Yapmak Zor mudur?

Küçük alıştırmalar ve deneyim kazandıran çalışmalarla sen de kolaylıkla spor yapabilirsin. Bu nedenle hocana güvenmeli, adım adım ve sabırla ilerlemelisin. Ayrıca sana vereceğimiz “kayak nasıl yapılır” ipuçları da yanında! Böylelikle sen de kaymanın zor olduğu düşüncesiyle baş etmenin, sporu pratik etmekten daha güç olduğunu görebilirsin. 

Kayak İçin Gerekli Kıyafetler Nelerdir?

Kış sporlarının en sevileni olan kayak, hem güvenlik hem de konfor için bazı ekipmanlar gerektiriyor. Peki kayak için gerekli kıyafetler arasında neler var biliyor musun? Birçoğunu kış sporları merkezinden tedarik edebileceğini hatırlatarak yine de bavuluna koymak isteyebileceğin kıyafetleri senin için derliyoruz. 

Kayak İçin Gerekli Kıyafetler Nelerdir?
Kayak İçin Gerekli Kıyafetler Nelerdir?

İlk olarak seni soğuğa karşı koruyacak outdoor giyim ürünlerinden destek almalısın. Başlıca kayak kıyafetleri arasında mont, pantolon, eldiven, bere, çorap, atkı ve termal içlik yer alıyor. Bunun yanında kış sporları için özel tasarlanmış kadın veya erkek outdoor ayakkabı kullanabilirsin. 

Gerekli Kayak Malzemeleri Nelerdir?

Kaymak için hazırlanırken yanında olması gereken birkaç kayak malzemesi var. Onlar sayesinde daha kolay denge sağlayabilir, güvenle spor yapabilirsin. Bu sayede hareket esnasında kontrolü elinde tutman mümkün. Gerekli malzemeler listemizi kullanarak sen de kış tatili öncesi eksiklerini tamamlayabilirsin, kişisel malzeme kullanma gereksinimi duymuyorsan malzemeleri kayak merkezinden de kiralama imkanın var. 

  • Kayak takımı: yaşına, boyuna ve kilona uygun takımı seçerek rahat bir şekilde spora başlayabilirsin.
  • Dengede durmak, hızlanmak ve yavaşlamak için kayak batonu kullanabilirsin. Ancak baton seçerken yine boyuna uygun olmasına özen göstermelisin. 
  • Kar veya kayak gözlüğü adı verilen aksesuarlar ise gözlerinin güneş ışınlarından korunmasına ve kar körlüğü oluşmamasına yardımcı oluyor. Özellikle uzun süre karlı alanda kalacaksan  iyi görüş için mutlaka kullanmalısın. 
  • Elbette güvenli bir spor deneyimi için olası bir düşüş anına karşı tedbirli olmalısın. Bunun için bir kayak kaskı bulundurmayı tercih edebilirsin. 

Kayak yapmaya gitmeden önce bedenine, deneyimine ve piste uygun malzemeleri edinerek eksiksiz bir hazırlık yapmalısın. Böylelikle dağda geçireceğin vaktin çok daha konforlu, keyifli ve güvenli olmasını sağlayabilirsin. 

Kayak Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

Kış sporları yapmak istiyor ancak henüz deneyimlemediğin bu spor için endişe taşıyorsan. Sana özel hazırladığımız tavsiyelere kulak verebilirsin. 

  • Eğer tansiyon, kalp, solunum sorunları yaşıyorsan, kronik veya akut bir sorunla baş ediyorsan doktoruna danışmadan spor yapmamalısın. Özellikle çok yüksek rakımlı dağlardan uzak durmalısın. 
  • Spora başlamadan ısınma, bırakmadan soğuma hareketleri yapmayı ihmal etmemelisin. Böylelikle kayak sporunda sakatlanma riskini en aza indirebilirsin. 
  • Kar soğuk olsa da kar yanığı yapıyor. Bunun için gözlük kullanmayı, güneş kremi sürmeyi ve dudaklarını, cildini nemlendirmeyi unutmamalısın. Aksi halde soğuk nedeniyle cildinin tahriş olduğunu, gözlerinin acıdığını fark edebilirsin. 
  • Yamaçlardan kaymak çok keyifli olsa da fark ettirmeden sporcularını çok hızlı yoruyor. Bu nedenle pistte vakit geçirirken ara ara su içmelisin. Biraz nefeslenmek için ara vermelisin.
  • Parkurların zorluk düzeyleri değişiyor. Henüz yeterince deneyim edinmeden zor pistleri denememelisin. 
  • Yaşayabileceğin herhangi bir olumsuzluğa karşı hava durumunu kontrol etmeden piste çıkmamalı ve gideceğin yeri mutlaka birilerine haber vermelisin. Ayrıca kayak yapacağın alanın krokisini dikkatle inceledikten sonra parkura çıkmayı unutmamalısın. 

Tüm kayak ipuçlarından yararlanarak sen de sorunsuz ve keyifli bir kış tatili geçirebilirsin. Kışın en zorlu günlerinde yanında olacak erkek ve kadın outdoor ayakkabıları ise Skechers koleksiyonunda bulabilirsin. Rahat ayakkabı denince ilk akla gelen, dünyanın tercihi olan Skechers ile dört mevsim konforu deneyimleyebilirsin. Hemen Skechers giyim ve ayakkabı ürünlerini sipariş verebilirsin!

 

You May Also Like

skechers hangi ülkenin

Skechers Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

Sütyen Bedenleri Nasıldır?

Rahat Egzersiz Yapmanızı Sağlayacak Kıyafetler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir