İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

Küçük çocuğunuz ilk değerli adımlarını dokuz ila on sekiz ay arasında atmaya başlar; bu dönemde bebeğinize ilk adım ayakkabısı almayı düşünebilirsiniz. Yürümek, küçük çocuğunuzun ulaşacağı en önemli bebek kilometre taşlarından biridir. Doğru durum için doğru ayakkabı tipini seçmek, ayağınıza tam oturan ayakkabılara sahip olmak ve düzenli ölçüm yaptırmak çok önemlidir. Küçük çocuğunuz yardımsız adım atmaya başladığında ilk ayakkabısını giymeye hazırdır. Bu yeterince basit görünebilir, ancak Royal College of Podiatry (ayaklarla ilgili akademik otorite) bir ankette Birleşik Krallık’ta yaklaşık 4 milyon çocuğun ayağına uymayan ayakkabılar giydiğini tespit etti. Küçük bir çocuk için ayakkabı seçerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç önemli nokta vardır; tabii ki en önemlisi beden uyumudur, ancak ister bahçede keşif yapmak ister kumsalda yürümek olsun, ayakkabılarına ne için ihtiyaç duyacaklarını düşünmek de önemlidir. Bebeğiniz harekete geçtiğinde ayakkabı alışverişine çıkmanın zamanı geldi demektir! Bebeğinizin ilk adım ayakkabısı için dikkat etmeniz gerekenleri bir araya getirdik. Çocuğunuzun yürümemesinden endişeleniyorsanız veya küçük çocuğunuz 18 ay sonra hala o titrek ilk adımları atmaya başlamadıysa, bir doktora görünmek iyi bir fikirdir. Çocuğunuzun ayaklarını nasıl sağlıklı tutacağınız konusunda daha fazla tavsiye almak için ayak hastalıkları uzmanına gidebilirsiniz.

İlk Adım Ayakkabısı Satın Alma Rehberi 

Muhtemelen fark etmeyeceksiniz, ancak bir ila üç yaşları arasında küçük çocuğunuz hızlı bir şekilde büyüyecek. Doğru ayakkabıyı seçebilmek için küçüğünüzün ayaklarını sekiz haftada bir ölçerek kayıt etmeniz alışverişi kolaylaştıracaktır. Yetişkinler için ayakkabı seçmek pratik ve eğlenceli bir durum olabilir. Küçükler de ise işler biraz daha karmaşıklaşabilir. Etrafınızdaki herkes ilk adım ayakkabısı hakkında görüşlerini belirtebilir, ancak hangilerinin doğru olduğunu öğrenmek çok önemli. Ayakların sadece ayak parmaklarından değil, ayağın tüm farklı bölgelerinden büyüdüğünü unutmayın. Küçük çocuğunuzun ayaklarının uzunluğunu ve genişliğini ölçecek ve ayakkabılarının iyi oturduğundan emin olacaktır. 

Bebeklerin Ayak Sağlığı Neden Önemlidir? 

Esnek tabanlı bir ayakkabı, yürümeyi yeni öğrenen bebekler için harika bir ayakkabı türüdür. Bunun nedeni, yürümeyi öğrenme şekillerini etkilememesi ve yalınayak yürümeyi taklit etmeye yardımcı olmasıdır. Ayak parmağının üst kısmı ile ayakkabının ucu arasında bir parmak genişliği olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Küçük çocuğunuzun ayaklarını sadece ayakkabı alacağınız zaman kontrol etmeyin! Tırnakların etrafındaki iltihaplı dokuyu, ayak parmaklarının küçük eklemlerinin üstünde, ayak bileği kemiğinin altında ve topuğun arkasında kırmızı basınç izlerini düzenli olarak kontrol edin. Bunların hepsi ayakkabılarının doğru şekilde uymadığının işaretleri. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz size ayaklarının acıyıp acımadığını veya ayakkabılarının çok sıkı olup olmadığını söylemeyecektir. Bu işaretler için ayaklarına dikkat edin. Ayrıca her şeyin ayakkabılarla ilgili olmadığını da unutmayın. Çocuğunuzun çorapları veya bebek ayakkabısı çok sıkıysa, bu da hassas ayaklarda sorunlara neden olabilir. Bebeğinizin çoraplarının içinde ayak parmaklarını serbestçe hareket ettirebildiğinden ve ayak parmaklarının sıkışmadığından emin olun.

Bebek Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalıdır? 

Bebek ayakkabısının tabanı esnek olmalı, ayakkabı giymenin amacının yürüme şeklinizi değiştirmek değil, ayağınızı korumak olduğunu unutmayın. Tabanın ayrıca bebeğin kaymadan yürüyebilmesi için yeterince iyi bir tutuşa sahip olması gerekir.

Ayakkabının uyumu özellikle önemlidir çünkü kötü oturan bir ayakkabı ayağın büyümesini ve çocuğun yürümeyi öğrenme şeklini etkileyebilir.

Ayakkabı ve botları bağlamanın birkaç yolu vardır ve bazıları çocuklar için daha uygundur. İlk adım ayakkabısına uygun bağlama ya da kapatma yöntemlerini ayakkabıyı satın almadan önce deneyimleyin. Doğru kapatma yöntemi ayağın doğru pozisyonda sabitlenmesine yardımcı olurlar, böylece ayakkabının içinde kayarak sorunlara neden olmazlar.

Kanvastan deriye, plastikten vegan seçeneklere kadar pek çok farklı malzeme türü var. Çocuğun ayaklarının terlemesini önlemeye yardımcı olacağından nefes alabilen bir malzeme seçin.

Erken ayakkabılar için, ayak bileği çevresinde dolgulu ayakkabıların olması faydalı olabilir. Bu, bebeğinizin ayak bileğini desteklemeye ve korumaya yardımcı olur. Ayakkabının topuğunun etrafındaki dolgu aynı zamanda ayakkabının arka kısmının ayağa tutulmasına da yardımcı olur.

Ayak bileği etrafındaki destek çocuğa bağlı olacaktır. Dolayısıyla, bir tür hareket bozukluğu olan bir çocuğa bakıyorsak, topuk çevresinde daha sert bir ayakkabıya ihtiyaç duyabilir. Ancak erken yürümeye başlayan biri için, yalınayak aktiviteyi taklit eden daha esnek bir ayakkabıyı tercih edebilirsiniz. 

Bebeklere Ayakkabı Ne Zaman Alınmalıdır? 

Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre bebeğinizin yürümeye başlayana kadar ayakkabıya ihtiyacı yoktur. Küçük bebeklerin ayaklarında ihtiyaç duyduğu tek şey onları sıcak tutacak çoraplardır. Ayakkabıya ihtiyaç duymamanın ötesinde, büyüyen ayakları üzerinde dengede durmayı yeni öğrenen bebeklere ayakkabı giymek tam bir engel olabilir. Esnek tabanlı ayakkabılar, bebeğin esnemeyi ve yürümek için ayaklarını hareket ettirmeyi öğrenmesini engelleyebilir. Çocuk doktorları bebeklerin oturma odasının zemini gibi güvenli bir alanda çıplak ayakla yürümeyi öğrenmelerini önermektedir. Bu, bebeğinizin ayaklarındaki kasları ve tendonları güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Bebeğinizin ayakkabıya ihtiyaç duyacağı belirli bir yaş yoktur, ancak yürümeyi öğrenene ve ayağa kalkma isteği belirtileri gösterene kadar beklemek iyi bir kuraldır. Bir bebeğin yürümeye başlamasıyla ilgili genel kilometre taşı kılavuzu şöyledir: 

  • 6 ila 13 ay arasında: Emekleme 
  • 9 ila 12 ay arasında: Kendini yukarı çekmek 
  • 8 ila 18 ay arasında: Yürüme

Uygun İlk Adım Ayakkabısını Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler 

  • Rahat hareket etmelerine ve ayağın sağlıklı şekilde büyümesine yardımcı olacak uzunluk ve genişlikte olmalı.
  • Küçük çocuğunuzun takılıp düşmesini önlemek için tabanlarının yakın kesimli olduğundan emin olun.
  • Ayakkabıların yumuşak, nefes alabilen bir malzemeden yapıldığından emin olun; deri veya süet iyi bir seçimdir.
  • Tabanını mutlaka kontrol edin; bu da ayakkabının kendisi kadar önemlidir. Yürüme gelişimine yardımcı olmak için hafif ve esnek olduğundan emin olun.
  • Mükemmel uyumu bulmanızı sağlamak için çeşitli tam ve yarım bedenlere ve çeşitli genişlik bağlantı parçalarına sahip bir model seçmeyi deneyin.
  • Ayakkabının düzgün bir şekilde oturmasını ve ayağın dışarı kaymamasını sağlayan tamamen ayarlanabilir bağlantı parçalı olanları tercih edin.
  • Bilek kısmı dolgulu olan tasarımları tercih edin; bu, küçük çocuğunuzun ayaklarının korunmasına ve desteklenmesine yardımcı olur.

Bebek Ayakkabı Numarası Nasıl Hesaplanır? 

Doğru numara ayakkabıyı seçmek için ayak uzunluğunu ölçmek en iyisidir. Her ne kadar bebeklerin yürüyebilecek yaşa gelene kadar ayakkabı giymeleri teknik olarak gerekmese de birçok ebeveyn, bebeklerine görünüm için veya bebeklerinin ayaklarını belirli hava koşullarından korumak için ayakkabı giymeyi tercih ediyor. Peki, ayak uzunluğunu nasıl ölçersiniz?

  • Topuktan ayağa kadar ölçmek için bir cetvel veya şerit metre kullanın. 
  •  Uzunluğa en az 1 cm ekleyin ; Örneğin uzunluk 10cm ise 1cm ekleyin  10cm + 1cm = 11cm 
  • Mümkünse, çocuğunuz ayakta dururken ayakları ölçmek her zaman en iyisidir. 
  • Çocuğunuzun boş bir kağıt parçası üzerinde durmasını sağlayın ve ayak parmağını ve topuğu işaretleyip ölçün. 

6 Aylık Bebek Kaç Numara Ayakkabı Giyer? 

Küçüklerle alışveriş yapmak zor olabilir, ancak yeni ayakkabı almak için bebeğinizi yanınızda getirmeniz daha iyi olur. 

0- 6 ay arası bebeklerin ayak uzunluğu ortalama 11 cm olur ve ayakkabı numaraları 17-18 arasıdır.

1 Yaşında Bebek Kaç Numara Ayakkabı Giyer? 

12 – 18 ay arası bebeklerin ayak ölçüleri ortalama 14 cm’e ulaşırken ayakkabı numaraları da 21 – 22 arası olacaktır.

2 Yaşında Bebek Kaç Numara Ayakkabı Giyer?

18 – 27 ay arasındaki bebeklerin ayak uzunluğu ortalama 15 cm’e ulaşır. Ayakkabı numaraları 23 – 24’e yükselir.

You May Also Like

skechers hangi ülkenin

Skechers Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Sütyen Bedenleri Nasıldır?

Rahat Egzersiz Yapmanızı Sağlayacak Kıyafetler

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Alışveriş Rehberi: İndirimleri Nasıl Değerlendirirsiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir