Gölge Boksu Nedir? & Nasıl Başlanır?

Gölge Boksu Nedir? & Nasıl Başlanır?

Herhangi bir rakip olmadan, hayal edilen kişiye karşı verilen mücadele gölge boksu sporunun temelini oluşturuyor. Hem hücum hem de savunma tekniklerinin uygulandığı, birden çok spor türünün kalıplarının kullanıldığı bu aktivite, birçok yönüyle klasik sporlardan ayrılıyor. Hem teknik hem de estetik açıdan yenilikçi bir spor deneyimi arayanların seçimi olan gölge boksu hakkında aradığın tüm bilgiler yazımızda!  

Gölge Boksu Nedir?

Boks sırasında karşılıklı iki sporcuya ihtiyaç olmadığını düşünenlerin sporu gölge boksu, herhangi bir rakip olmaksızın yapılan teknik hareketleri kapsıyor. Yalnız boks değil, kick boks, muay thai gibi birçok aktivitenin hareketlerini içinde bulunduruyor. Üstelik hem vuruş hem de savunma adımları içeriyor. Gölge boksunun temel prensibi ise kişinin daima hareket halinde olması. Herhangi bir düzeni olmayan bu spor sırasında hareket çeşitliliği için repertuvarındaki tüm savunma sporlarından yararlanabilirsin. Yaratıcılığını kullanarak hareketleri ardışık hale getirebilir, savunma ve hücum hamlelerini sıralayarak tempoyu kendin belirleyebilirsin. 

Gölge Boksu ile Normal Boksun Farkları Nelerdir?

Henüz gölge boksu kavramı ile yeni tanışanlardansan, bu sporun sıradan boks ile farklarını detaylandırarak biraz daha zihnini netleştirebiliriz. Gölge boksu ile normal boksun farkları şöyle sıralanıyor: 

  • Geleneksel boks sporunda hareketler el ve kollar üzerinden şekilleniyor. Oysa bu sporda ayak ve dizleri de kullanabilirsin. Bu açıdan gölge boksunun kick boks ile benzediğini fark etmen mümkün. 
  • Boks yaparken, vücudun üst kısmına vuruş yapmak üzere çalışman gerekiyor. Fakat gölge boksunda antrenman tüm vücut kombinasyonlarını çalışmayı içeriyor. 
  • Boks iki kişilik bir etkinlik ve oyunun ritmi iki sporcunun ortak hamleleri tarafından belirleniyor. Bunun yanında, tek başına hareket ettiğin için oyunun ritmini, akışını sen belirleyebilirsin. Bir anlamda sporcuyu daha özgür kılan bir etkinlik
  • Boks ekipmanlarının birçoğu sporcunun zarar görmemesi için tasarlanıyor. Öyle ki boks yapan birinin eldivenlerden başlıklara dek tepeden tırnağa özel aksesuarlarla donatıldığını görebilirsin. Diğer taraftan eğer gölge boksu yapmak istiyorsan, sadece kendi konforunu düşünmelisin. Bir rakip ve ona zarar verme ihtimali olmadığı için zorunlu herhangi bir ekipman yok. Ancak rahat etmek istiyorsan hareketi kolaylaştıracak bir erkek veya kadın spor tişört ve şort giyebilirsin. Elbette sert hareketlere karşı darbe emici etkisinden yararlanmak üzere sporcu ayakkabısı modellerini tercih etmen önemli. 

Gölge boksunda, hareket sırasında sana özgürlük vadeden, ağırlık yapmayacak erkek veya kadın spor giyim seçeneklerini değerlendirebilirsin. 

Gölge Boksu Nasıl Yapılır?

Evde, spor salonunda dilediğin her an, her şartta gölge boksu yapman mümkün. Spor bu özgürlüğü, özel bir aksesuar veya yer gerektirmemesinden hatta bir rakibe bile ihtiyaç duymamasından alıyor. Aslında gölge boksu hareketleri, profesyonel taekwondo veya karate sporcuları tarafından ısınma ve soğuma süreçlerinde yapılıyor. Ancak ayrı bir spor disiplini olarak bu hareketlere merak duyman da olası. 

Gölge Boksu Nedir?
Gölge Boksu Nedir?

Herhangi bir kuralının, özel bir ritminin olmaması nedeniyle gölge boksunun rastgele hareketlerden oluşan bir seri olduğunu düşünmemelisin. Her ne kadar kuralı olmasa da bu bir spor, düzensiz hareketler kümesi değil. Bu nedenle, farklı sporların hücum ve savunma hamlelerine hakim olman gerekiyor. Farklı sporların hareketlerini harmanlayarak vücudunu kendi ritminle eğitebilir, geliştirebilirsin. Yumruk sallayarak, tekme atarak, kapanarak veya saldırarak hayali bir rakibe karşı mücadele vermenin zorluğunu hissedebilir ve kendini geliştirebilirsin. Aslında shadow box yapmak, strateji kurma, yaratıcılık, hamle planlama ve teknik geliştirme için mükemmel fırsatlar tanıyor. 

Tek başına boks ideal bir şekilde yaparak hız kazanabilir, vücudunu şekillendirebilir, beklenmedik hamlelere karşı hazırlıklı olabilir ve kendi stratejilerini geliştirebilirsin. Yüksek efora dayalı gölge boksu sayesinde kendini daha iyi tanıman mümkün. 

Gölge Boksuna Nasıl Başlanır?

Daha önce herhangi bir savunma veya dövüş sporu deneyimin varsa gölge boksuna başlayabilirsin. Eğer yoksa öncelikle bu sporlara, hamlelere hakim olmalısın. Aksi takdirde sistemsiz hareketler sonucu yaralanman, hız gerektiren adımlar nedeniyle gerektiğinden daha sert hamleler yaparak kendini zorlaman mümkün. Bu nedenle gölge boksuna başlamadan önce mutlaka en az bir savunma/dövüş sporu hakkında bilgin olmalı. Sonrasında kendi kendine çalışarak, videolar izleyerek, seyir sırasında kendini orada hayal ederek gölge boksuna başlayabilirsin. 

Gölge Boksuna Nasıl Başlanır?
Gölge Boksuna Nasıl Başlanır?

İlk kez shadow box yapacaksan, ilk olarak dans etmekle başlayabilirsin. Aynı yerde kalmamayı ve sürekli hareket halinde olmayı amaçlayarak çalışmaya start verebilirsin. Sonrasında blok, kaçış ve eğilmelere odaklanarak defans hareketlerine geçmen gerekiyor. Rakibinin sana yumruk attığını varsayarak hareketler geliştirebilirsin. Son adımda ise atağa geçme sırası sende. Yumrukla, dizle, tekmelerle hücum yapabilir ve gölge boksunda adım adım kendini geliştirebilirsin. 

Gölge Boksunun Faydaları Nelerdir?

Tüm vücudu kullanarak hareket edilen gölge boksunun beden ve zihin için birçok faydası mevcut. Gölge boksunun faydaları arasında kişisel gelişime katkısını, bedensel sağlığa etkisini, akıl yürütme becerileri üzerindeki yararını görebilirsin. 

  • Tüm vücudun hareket ettiği spor sayesinde ter atarak toksinlerden arınabilir, kilo verebilirsin. Ayrıca vücudunun şekillendiğini fark etmen olası. 
  • Ardışık çok sayıda hamle yaptığın için kaslarının geliştiğini, sıkılaştığını görebilirsin. 
  • Hızlı karar verme, harekete geçme gibi noktalarda aşama kaydedebilirsin. 
  • Vücudunun denge kazanma becerisinde artış görebilirsin. 
  • Ritim duygusunun geliştiğini ayırt edebilirsin. 
  • Farklı hareketler deneyerek kendini keşfedebilirsin. 
  • Strateji geliştirebilir, akıl yürütme becerilerinin kuvvetlendiğine dikkat edebilirsin. 
  • Sık tekrarlarla antrenman yaparak nefes kapasiteni artırabilirsin. 
  • Vücudunun güçlenmesi gereken alanlarını daha kolay tespit edebilirsin. Kendine odaklandığın için eksiklerini ve avantaj sahibi olduğun noktaları daha kolay görebilirsin. 

Gölge Boksunun Karın Kasına Etkileri Nelerdir?

Boksun aksine bedenin alt kısmının da harekete geçtiği gölge boksu, vücudun tümünü çalıştırdığı için özellikle core kasların gelişimini destekliyor. Ayak kaslarından boyna kadar bedenin her bölgesinin çalıştığı hamleler sırasında tüm vücudu çalıştırabilirsin. Kesintisiz ve ardışık eylemler sayesinde kondisyonunun hızla arttığını fark edebilirsin. Üstelik eğilme, yumruk atma, tekme savurma gibi karnın sıkılaşmasını sağlayan hareketler de var. Bu hareketler sayesinde karın kaslarının gelişme olasılığı yüksek. Elbette hareketleri doğru yapmaya özen göstermelisin. Böylelikle sporun karın kasına etkilerini bizzat gözlerinle görebilirsin. Karnının sıkılaştığını hissedebilirsin. 

Gölge boksu yaparken kadınların kendilerini rahat hissetmesini sağlayan sporcu sütyenleri Skechers koleksiyonunda. Üstelik yalnız kadınlar değil erkekler de, Skechers’ın birbirinden şık ürünleri ile boks sırasında konforlu hissedebiliyor. Erkek spor giyim koleksiyonundaki onlarca tişört, şort, atlet ve eşofman sayesinde erkekler de gölge boksu yaparken hareketlerine eşlik edecek esnek kıyafetlere kavuşuyor. Şimdi alışverişe başla, birbirinden şık ve rahat kıyafet ve ayakkabıları dolabına ekleyerek mücadeleye başla! Her hamlenin daha iyi performans sergilemesi için en önemli destekçinin doğru ekipmanların olduğunu hatırla! Sen de adeta üniforman olacak, konforu ile alışkanlık yaratacak spor giysilerini Skechers ayrıcalıkları ile hemen sipariş ver, hedefinin hep daha iyisi olması için gelişmeye devam et!

You May Also Like

skechers spor ayakkabı

Ofiste Yapılabilecek Egzersizler

skechers erkek tişört

Yaz Sporları Nelerdir? En Popüler Yaz Sporları Nedir?

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir