Futsal Nedir? & Nasıl Oynanır?

Futsal nedir?

Amerika kıtasının ülkelerinden biri olan Uruguay’dan dünyaya yayılan futsal, günümüzde yerkürenin dört bir yanında oynanıyor. Uzun yıllar futbolda da başarıları ile iz bırakan Brezilya’nın hakimiyetinde olan spor, salon futbolu ya da mini futbol gibi isimlerle anılıyor. Ancak kuralları futbol ile birebir aynı değil. Özgün kuralları ve oynanma şekli bulunan spor için yine takımlar kurularak mücadeleye başlanıyor. Fakat kale ölçülerinden zemin tipine kadar birçok nokta futboldan oldukça farklı. Öyle ki zemin nedeniyle seçilecek erkek spor ayakkabısı da futbol kramponlarından aynı olmuyor. 

Ayrıca oyun sırasında giyilecek erkek spor giyim ürünlerinin de oyuna uygun beklentileri karşılaması gerekiyor. Sen de ülkemizde yeni yeni keşfedilen futsal nedir, oynarken ne giyilir, nasıl oynanır merak ediyorsan vereceğimiz bilgileri dikkatle takip edebilirsin. 

Futsal Nedir?

İlk bakışta futbola benzeyen oyun, basketbol sahası büyüklüğündeki alanlarda oynanıyor. Bu bağlamda futsal oyunu, hentbol, basketbol ve futbol karışımı bir spor dalı olarak tanımlanıyor. Hem açık hem de kapalı alanlarda gerçekleştirilebilen maçlar, izleyiciler heyecan vadediyor. Kaleci dahil beşer kişilik takımların mücadelesinde, maksimum 7 yedek oyuncu yedek kulübesinde yerlerini alıyor. 

Peki futsal ne demek? Oyunun adı İspanyolca/Portekizce’de yer alan futbol/futebol kelimelerinin ilk hecelerinin Fransızca veya İspanyolca’daki salie/sala kelimelerinin son hecelerinin birleştirilmesinden geliyor. Dünyada da futsal olarak adlandırılan spor için birçok ülkenin milli takımları bulunuyor. Ülkemizde de 15 yılı aşkın süredir gelişerek ilerleyen milli takımımız mevcut. 

Futsal Tarihçesi

Bilinene göre futsal, ilk olarak takvimler 1930 yılını gösterdiğinde Güney Amerika ülkesi Uruguay’da oynanıyor. Beş kişilik bir takım ile gerçekleşen ilk oyunun ardından, zaman içinde kurallar değişiyor. Bugün uluslararası geçerlilikte kuralları olan ve 1965 yılından bu yana turnuvaları bulunan oyun için en çetin karşılaşmalar Güney Amerika Kupası’nda yaşanıyor.

Futsal tarihçesinde en fazla başarıya sahip olan ülke ise Brezilya. Öyle ki ülke onlarca yıl salon futbolu şampiyonluğuna adını yazdırdı. 1989 yılında FIFA çatısı altına alınan spor, aynı yıl Hollanda, 1992 yılında ise Hong Kong’da gerçekleştirildi. Bu oyunlarda da müsabakaların galibi Brezilya oldu. 

Futsal Tarihçesi
Futsal Tarihçesi

Dünyada futboldaki başarıları ile adından söz ettiren Pele, Zico ve Bebeto gibi birçok sporcunun aynı zamanda futsal kabiliyetleri ile dikkat çektiğini aklında tutabilirsin. Günümüzde Amerika’dan Avrupa’ya dek dünyanın her yerinde oynanan ve kendi fanlarını yaratan oyun, ülkemizde de takipçilere sahip. Özellikle son yıllarda ünlü isimlerin merak duyması ile popülerleşen spor, gençlerin ilgisi ile gelecekte çok daha fazla tercih edileceğinin müjdesini veriyor. 

Futsal Kuralları Nelerdir?

Futsal oyununun kurallarını dikkatlice takip etmelisin, zira oyun futbola benzetilse de kuralları epey farklı. Eğer salon futboluna merak salanlardansan kurallara hakim olarak rakiplerinden bir adım önde bulunabilirsin: 

  • Mini futbol sahasının uzunluğu 38 – 42 metre arasında oluyor. Oyun alanının genişliği ise 18 ile 25 metre arasında değişiyor. 
  • Topun hedeflediği futsal kalesinin yüksekliğinin 2, genişliğinin 3 metre olması şart koşuluyor. 
  • Sadece 2 oyuncu kalması durumunda müsabaka tatil ediliyor.  
  • Erkek veya kadın spor giyim ürünlerinin spor için özel olması gerekiyor. Sporcular forma, şort, tozluk giyiyor. Kaleciler eşofman giyebiliyor. 
  • Ayrıca her sporcu, salon için üretilmiş erkek veya kadın spor ayakkabı modelleri tercih ediyor. 
  • 20 dakikalık iki devreden oluşan müsabakalar, toplam 40 dakikalık oyunlarla tamamlanıyor. 
  • Top dışarı çıktığında süre hakem tarafından durduruluyor. Topun tavana teması gibi durumlarda oyunlar taş atışı yapıyor. 
  • Sahadaki sporcuların forma numaraları 1 ile 15 sayıları arasında değişiyor. 
  • Maçın yönetiminde dört hakem görev alıyor. Birinci hakem en fazla yetki ile donanıyor. 
  • Eğer bir oyuncu dışarı alınırsa, tekrar oyuna girmiyor. Onun yerine başka bir sporcu sahaya giriyor. 
  • Serbest vuruş yapılacaksa, rakip takım sporcularının toptan 5 metre uzakta olması gerekiyor. 
  • Bunun yanında sporcu vuruşu 4 saniye içinde gerçekleştiriyor. Eğer süreyi aşarsa, vuruş karşı takıma geçiyor. 
  • Oyuncular taç atışını ayakta yapıyor. 
  • Taç atışından gol atılamıyor. 

Futsal Nasıl Oynanır?

Futsal oyununun başında kura atışı ile kaleler ve başlangıç vuruşu yapacak takım belirleniyor. Devre başında kaleler değiştiriliyor ve ilk kurada atışı kazanan takım ikinci devre başında da topa vuruyor. Futsal nasıl oynanır öğrenmek istiyorsan, her maçın başında, golün ardından ikinci devre başlangıcında ve gerektiğinde uzatma süresinin başında başlama vuruşu olduğunu bilmelisin. Ancak başlangıç vuruşu ile gol atılamıyor. Bu vuruş sırasında oyuncuların kendi yarı sahalarında olması, karşı takımın toptan en az 3 metre uzakta bulunmaları gerekiyor. Başlama vuruşu için orta sahanın merkezi esas alınıyor ve hakem sinyali bekleniyor. Bu vuruş ile oyun başlıyor. Başlama vuruşunu yapan oyuncunun topa başka bir oyuncu dokunana dek ikinci kez temas etme hakkı bulunmuyor. Eğer temas ederse karşı takım endirekt vuruş hakkı kazanıyor. 

Futsal Kuralları Nelerdir?
Futsal Kuralları Nelerdir?

Topun kale direkleri arasından ve gol çizgisinden geçmesi ile sayı elde edebilirsin. Ancak topun hücum oyuncuları tarafından el ve kol temasına uğramamış olması şart oluyor. En çok gol atan takım galip gelirken, eşit gol durumunda beraberlik gerçekleşiyor. Turnuvalarda beraberlik halinde maç uzatmalar ve penaltı atışları ile tamamlanabiliyor. 

Hemen hemen tüm oyunlarda olduğu gibi salon futbolu kuralları içinde de faul ve kötü hareketler için kurallar var. Faul durumunda kart gösterimi ve penaltı gibi sonuçlar olabiliyor. Hakem tarafından kurallara uymadığı tespit edilen oyuncular cezalandırılıyor. 

Türkiye’de ve Dünyada Futsal

Günümüzde FIFA’ya bağlı olan salon futbolu için ülkemizde milli takımın kuruluş tarihi oldukça yeni. 2005 yılından itibaren Türkiye uluslararası arenada futsal milli takımı ile mücadele veriyor. Ancak ülkemizde salon futbolu konusunda profesyonel çok fazla sporcu olmadığı için Benelux ülkelerinden oyuncu transferleri yapılıyor.

Türkiye’nin ilk futsal milli takımı karşılaşmasında futbolcu Ümit Davala da kaptanlık yapıyordu. Romanya ile verilen mücadelede mağlubiyet yaşansa da atılan 3 gol ülkemiz için ilkti. Türkiye’nin en büyük futsal başarısı 2007 yılına denk düşüyor. Arnavutluk ile verilen mücadelede  Türkiye, 6-3’lük galibiyet elde etmişti. 2012 yılında Hırvatistan’da yapılan Avrupa Şampiyonası’na kazanma hakkı elde eden Türkiye milli takımı bugün uluslararası alanda rekabeti sürdürüyor. Bunun yanında 2015 yılından bu yana Türkiye milli takımı teknik direktörlüğünü Sercan Görgülü yapıyor.

Dünyada ise bu spor dalında en başarılı ülkeler arasında Brezilya, İspanya, İtalya, Kolombiya, Rusya, Arjantin, Portekiz sayılabiliyor. Ayrıca 2012 yılına dek gerçekleştirilen şampiyonalarda en fazla madalya alan ülke ise 7 derece ile Brezilya oluyor. Onu 6 madalya ile İspanya, 3 madalya ile İtalya takip ediyor. 

Sen de salon futbolu için gerekli spor ürünlerini Skechers koleksiyonundan seçebilirsin. Spor sırasında rahat hissetmeni sağlayacak birbirinden konforlu giysi ve ayakkabı modelleri ile performansını maksimumda gösterebilirsin. Hemen Skechers ürünlerini incele, siparişini ver ve karşılaşmalarda en iyi halini kolaylıkla sergile! Zaman kaybetmeden alışverişe başla! 

 

You May Also Like

skechers hangi ülkenin

Skechers Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

Sütyen Bedenleri Nasıldır?

Rahat Egzersiz Yapmanızı Sağlayacak Kıyafetler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir