Fitness Nedir? Nasıl Yapılır?

fitness nedir

Sağlık her ne kadar hepimiz için önemli olsa da sağlıklı olmak için ne yapıyoruz? Belki sağlıklı ve dengeli besleniyoruz, zararlı besinleri elimizden geldiğince az tüketiyoruz ama spor yapmaya ve vücudumuzu zinde tutmaya özen gösteriyor muyuz? Beslenme düzeni ne kadar önemli olursa olsun spor ve günlük aktiviteler, sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazları arasında yer alır. Özellikle fitness, hem ruhsal hem de fiziksel sağlık için oldukça faydalı bir spordur. O halde öncelikle fitness nedir? Sorusuna cevap verelim.

Sağlıklı ve formda olmak anlamına gelen fitness egzersizlerinde diğer spor dallarından farklı olarak buradaki hedef, kas gruplarının birçoğunun sıkılaştırılması ve güçlendirilmesidir. Fiziksel yeterlilik ya da uygunluk anlamına gelen fitness, sağlıklı bir yaşama sahip olabilmek için yapılan egzersizleri kapsayan spor dalıdır. Vücudu geliştirme antrenmanları ile karıştırılan fitness egzersizlerinde kas gelişimini destekleyen antrenmanlara yer verilir.

Zindeliği ve enerjiyi korumaya yardımcı olan fitness, koşu ya da ağırlık kaldırmaktan çok daha fazlasıdır. Standart bir antrenman programı ile birlikte fitness esneklik, dayanıklılık, genel kondisyon ve güç gibi birçok unsuru kapsayan yaşam tarzını ifade eder. Bu anlamda da enerji ve birtakım görevleri tamamlamak için gereken fiziksel güce sahip olmak anlamına da gelebilir.

Fitness Nedir?

Sağlıklı bir yaşam için spor rutini oluşturmak oldukça önemlidir. Tam da bu anlamda fitness, önemli egzersizler arasında yer alır. Fitness nedir sorusu, formda kalabilmek amacıyla yapılan antrenmanlar bütünü olarak tanımlanabilir. Fitness egzersizinde genel olarak az ağırlıkla çok tekrar tekniği uygulanır. Fitness hareketlerinde asıl amaç, vücuttaki yağları yakarak kasları güçlendirmektir. Ağırlık arttırılıp tekrar sayısı azaltıldığında geliştirme tekniği uygulanmış olur.

Sportif bir görünüme kazanabilmek için yapılan fitness egzersizleri hem kolay hem de çok keyiflidir. Sağlıklı bir hayata kavuşmanın en pratik yolu olan fitness, yeni başlayanlar için sorumluluk ve disiplinin gerektirebilir. Başlangıçta yapılan hareketler zor gelse de zaman içerisinde daha fazlasını denemek isteyeceğinden emin olabilirsin.

Fitness yaparken bütün kıyafetlere uyum sağlayan siyah spor ayakkabısı modelleri arasından seçim yapıp tarzını her an tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşayabilirsin.

Fitness Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Vücut kaslarının hemen hemen hepsinin kullanılmasını sağlayan fitness, düzenli olarak yapıldığı zaman kas ve kemik sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Kardiyo ve ağırlık egzersizlerinin kombinlenmesi sonucu oluşan fitness egzersizleri, vücudun ekstra kalori yakmasına yardımcı olarak bazal metabolizma hızının artmasını sağlayıp kilo verme sürecini hızlandırır. Peki fitness yapmanın faydaları nelerdir diye sorabilirsin. Fitness sporunun kas gelişimini sağlamak, kilo vermek ya da kişiye sağlıklı bir görünüm kazandırmak gibi birçok faydası bulunur. Diğer faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Dinçlik Sağlamada Etkili: Fitness egzersizleri, diğer spor çeşitlerinde olduğu gibi canlılık ve zindelik sağlar. Bu sporu yapmayı alışkanlık haline getirerek günün geri kalanını enerjik ve dinç bir şekilde geçirebilirsin.
  • Metabolizmayı Hızlandırmaya Yardımcı Olur: Metabolizma sadece içilen su ya da yenilen besinlerle artmaz. Fitness egzersizi metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Özellikle kilo vermek ve vücudundaki yağları azaltma gibi amacın varsa fitness antrenman programı uygulamak tam da sana göre olabilir.
  • Kilo yönetimi: Fitnessı bir yaşam tarzı haline getirdiğin zaman sağlıklı beslenmenin ve antrenmanların sağladığı en büyük faydalardan birinin kilo yönetimi olduğuna şahit olabilirsin.
  • Ruhsal Gelişime Katkı Sağlar: Fitness antrenmanlarından biri kardiyo olarak bilinen kardiyovasküler hareketlerini içerir. Yani bisiklet sürmek ya da koşmak gibi dolaşım sistemini geliştirmek amacıyla yapılan sporlar arasındadır. Bu egzersizler dopamin ve serotonin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasına da katkı sağlar. Bu nedenle fitness, ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Uykuyu Düzene Sokmada Etkili:  Sağlıklı yaşam söz konusu olduğu zaman uykunun yeri her zaman ayrıdır. Hatta bazı sağlık problemlerinin sebebi de uyku düzensizliği olabilir. Fitness egzersizi yaparak uyku saatlerini ve süresini düzene sokup verimli bir gün geçirebilirsin.

Tüm bunlar dışında fitness programlarına eklenen pilates ve yoga uygulamaları, sırt ve karın kaslarının daha güçlü olmasına olanak tanıyarak duruş bozuklukları gibi problemlerin çözülmesine katkı sağlar. Nefes alıp vermeyi de düzenleyen fitness egzersizleri, akciğerin tam kapasite çalışmasına yardımcı olur. Egzersiz sırasında terleme yoluyla vücuttaki toksin maddeler ve fazla suyun dışarı atılması sağlanır. Kasların çalışması, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin salgılanmasını sağlar. Buna bağlı olarak hayatına daha pozitif ve neşeli bakmanı destekleyen fitness, aynı zamanda zihinsel yeteneklerinin artmasına da yardımcı olur. Bu da özgüveninin her zamankinden daha fazla olmasını sağlar.

Fitness Hareketleri Nelerdir?

Hızlı bir şekilde vücudun sıkılaşmasını sağlayacak ve daha fazla estetik görünmene yardımcı olacak en temel fitness hareketlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bench Press (Göğüs egzersizi)
  • Squat (Bacak egzersizi)
  • Barbell Curl (Kol egzersizi)
  • Barbell Rowing (Sırt egzersizi)
  • Deadlift (Bacak egzersizi)
  • Neck Press (Sırt ve omuz egzersizi)

Fitnessı oluşturan hareketlerin tamamı farklı alanlarda da etkilidir. Ancak ortak amaç, kasların sıkılaşmasını sağlayarak bütün vücuda yerleşen yağların kasa dönüştürülüp daha formda ve daha sağlıklı bir vücut elde etmektir. Fitness yaparken tek amacın, vücuttaki yağları kasa çevirmek ise spor tercihini vücut geliştirmeden yana yapman gerektiğini unutmamalısın. Yapılan hareketler kadar spor esnasında giyilen kıyafetler de önemli olduğu için erkekler için erkek spor şort modelleri, kadınlar için ise kadın spor tayt modelleri seçeneklerini değerlendirerek spor esnasında konforu maksimum seviyeye taşıyabilirsin.

Fitness Nasıl Yapılır?

Diğer tüm spor programlarında olduğu gibi fitness antrenmanları da kişiye özel olarak belirlenmelidir. Uzman spor eğitmeni tarafından fitness programını hazırlayarak bu sporu yapmaya başlayabilirsin. Fitness antrenmanları, aletlerle beraber yapılabildiği için hiçbir alet kullanmadan sadece vücut ağırlığı ile yapıldığını bilerek programını oluşturabilirsin.

Genellikle kondisyon ve dayanıklılığı artırmak amacıyla yürüyüş, koşu, kürek çekme ya da yüzme gibi kardiyo antrenmanları ile ağırlık kaldırma, pilates gibi kas sıkılaşmasına yönelik egzersiz programlarının bir bileşenden oluşur. Kan dolaşımını düzenleyen kardiyo egzersizleri, vücudun daha fazla kalori harcamasına olanak tanır. Bu sayede yağ yakımı hızlandırılarak fazla kilolardan kurtulmak hedeflenir. Ağırlık antrenmanları ise bölgesel kasların çalışmasını sağlayarak kasların gelişmesine yardımcı olur. Ağırlık ya da özel olarak tasarlanan aletler yardımıyla yapılan ağırlık egzersizlerinin asıl amacı, kasa şekil vermektir. Fitnessta da vücuda şekil vermek önemli bir etken olurken vücut geliştirmede ise kaslara hacim kazandırmak çok önemlidir. Fitness için yapılacak olan ağırlık antrenmanlarında kaslara esneklik  kazandırılarak vücudun daha hafif görünmesi için vücut yağlarının eritilmesi hedeflenir. Genellikle bölgesel hareketleri içeren fitness, yağ yakımını hızlandırıcı etkiye sahiptir.

Fitness programları, kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Ancak bu programlar, uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Bir fizyoterapist ya da spor eğitmeni tarafından hazırlanan programlar, aletli ve aletsiz şekilde yapılabildiği için formuna uygun şekilde belirlenmelidir. Sen de kendine uygun bir fitness programı oluşturarak genel sağlığını ve koordinasyonunu arttırabilirsin. Hatta uyku alışkanlıklarını ve öz güvenini bile iyileştirebilirsin. Fitness nasıl yapılır diye merak ediyorsan uzman tarafından hazırlanan programı uygulamaya başlayabilirsin. Üstelik spor esnasında giyilen kıyafetlerin de fazlasıyla önemli olduğunu bilerek rahat giyim ürünleri tercih edebilirsin. Özellikle sporcu ayakkabısı modelleri seçeneklerini inceleyerek antrenman sırasında ayaklarının özgürce hareket etmesine yardımcı olabilirsin.

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir