Black Friday Alışveriş Rehberi: İndirimleri Nasıl Değerlendirirsiniz?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Nefesler tutuldu! Yılın heyecanla beklenen anlarından birine çok yaklaştık. Uzun zamandır almak istediğiniz ancak fiyatından dolayı arada kaldığınız ürünlere bir şans verme daha zamanı geldi. Ülkemizi de etkileyen dünyanın alışveriş çılgınlığı Black Friday kapsamında yapılan dev indirimlerden faydalanarak avantajlı alışveriş yapabilmek için çok az zaman kaldı. Spor ayakkabıdan çantaya, telefondan bilgisayara, monttan bota aklınıza gelebilecek her şeyin fiyatında indirime gidilecek. Bu indirimlerden faydalanmak için listenizi ve bütçenizi  şimdiden hazırlamalısınız. Günün sonunda beğendiğiniz ürünleri kaçırmanızı istemeyiz! 

Black Friday Nedir?


Black Friday yani Kara Cuma, Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkmış olan bir alışveriş etkinliğidir. Amerikalılar, Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma gününü Black Friday olarak kutlamaya başlamışlar. Kara Cuma anlamına gelen bu etkinlik Amerikalılar tarafından kutsal bir gün ile bağlantılı olarak yaşanmaktadır. Black Friday, akımın ortaya çıktığı ilk yıllarda belli bir isme sahip değilmiş, 1932’den itibaren Noel alışveriş sezonunun başladığını simgeleyen Cuma günü olarak akıllarda yer edinmeye başlamış. 1961’den başlamak itibariyle akıllarda kalmaya başlamış. Etkinliğin isminin “kara” olması akıllara hemen olumsuz şeyleri çağrıştırır.

Peki ama neden “Kara”? Şükran Günü’nden bir sonraki Cuma günü ABD’deki marketler mağazalarını erkenden açarlar ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar kepenkleri açık tutarlarmış. Yıllarca süren bu etkinliğe çeşitli indirim kampanyaları da eklenmiş ve alışverişe olan ilgi katlanarak artmaya devam etmiş. Bu ilgi öylesine artmış ki 1961 yılının Şükran Günü’nden sonraki Cuma gününde, Philadelphia’da insanlar alışveriş yaparken birbirlerini ezmeye, zarar vermeye başlamışlar, sokaklarda kalabalıklardan dolayı adım atacak yer kalmamış, yoğunluktan uzun araç kuyrukları oluşmuş, şehir merkezi adeta durma noktasına gelmiş. 1961 yılındaki bu tablodan sonra, etkinlik Black Friday olarak anılmaya başlanmış. ABD, Philadelphia’dan dünyaya yayılan bu akım daha sonraları İngiltere ve Kanada’da da kutlanmaya başlanmış. 1990’lar ve 2000’lere gidildikçe yapılan kampanyalar tüm ABD’ye yayılmış. Rahat ayakkabı ve eşofmanları ile sıraya giren insanlar istediği ürünü satın almak için saatlerce kuyrukta bekliyor. 2011’e geldiğimizde perşembeyi cumaya bağlayan gece saat 24’te dükkanlar açılmaya başlanmış. Bu çılgınlık, zamanın ilerlemesi ve işin içine teknolojinin, alışveriş sitelerinin de girmesiyle dünya çapında bir anlama sahip olmuş.

Black Friday Ne Zaman?


Alışveriş meraklılarının sabırsızlıkla beklediği çılgınlığa çok az bir zaman kaldı. Bu yıl da geçtiğimiz yıllar gibi birçok marka ve mağazada indirimler havada uçuşacak. Milyonlarca insanın heyecanla beklediği 2023 Black Friday indirimleri için çok kısa süre kaldı. Her yıl Şükran Günü’nden sonraki ilk Cuma günü başlayan indirim çılgınlığı bu sene 24 Kasım Cuma gününe denk geliyor. Black Friday indirimleri genellikle 24 saat sürse de yaşanan yoğun talep ve yoğunluklar nedeniyle birçok marka ve mağaza kampanya süresini daha uzun tutmakta. Yapılan indirimler ve kampanyalar genellikle 3-4 gün sürmekte. İçinde bulunduğumuz 2023 yılının 24 Kasım’a denk gelen hafta ve sonrasında çeşitli indirimler tüketicilerle buluşacak. 

Black Friday Alışverişini Ucuza Getirmek İçin Öneriler


İndirimi herkes sever. Bu seneki Black Friday için sayılı günler kalmışken ülkemizde ve dünyanın her yerine markalar ve mağazalar çeşitli kampanyalar yürütmekteler. Alışveriş yaparken indirimler her insanın kulağına sıcak gelse de paranızı ihtiyacınızın olmadığı veya istemediğiniz ürünlere harcamak istemezsiniz. İşte size Black Friday için sağlıklı alışveriş yapmanıza yarayacak bazı ipuçları:

  • Araştırma yaparak işe başlayın
    İnternette istediğiniz ve ihtiyacınız olan ürünlerin fiyatlarına bakın. Size en iyi fiyatı sunan mağazaları belirleyin, önceliğiniz onlar olsun, kalabalıklar içinde boş yere zamanınızı kaybetmeyin. Filtreleme yaparak dikkatinizi de istediğiniz marka ve ürünlere vermiş olursunuz.
  • Ürünlerin iade imkanlarını araştırın
    Black Friday için yüz binlerce üründe indirim kampanyaları yapılacağından, marka ve mağazaların sunacağı iade olanakları altın değerinde. Özellikle internet alışverişleri, seçtiğiniz ürünün elinize ulaştıktan sonra iade ve değişim işlemi gerektirebilir. Tercih edeceğiniz ürünler iade kapsamı içinde olmayabilir. İade olanağını sunan marka ve mağazaları tercih etmeniz daha olumlu. Bunları önceden belirlemeniz faydalı olacaktır.
  • Gerçekten ihtiyacım var mı? Diye kendinize sorun
    Tüketiciler indirim ile karşılaştığında fiyatı düşen tüm ürünleri alma eğilimi hissederler. Alacağım ürüne gerçekten ihtiyacım var mı diye kendi kendimize sormalıyız. İhtiyacım olmayan bir ürün neden dolabımda yer kaplasın ki? Bu konuda almak isteyeceğimiz şeyler konusunda olabildiğince filtreli davranmak faydalı olacaktır. Daha alınacak çok güzel ürünler var…
  • Evden çıkmadan önce rahat kıyafetler giyinin
    Ben alacağım şeyi ellemek, dokunmak istiyorum, denemek istiyorum diyen biriyseniz alışverişe çıkmadan önce konforlu, rahat kıyafetler giyinin. Hatta ortopedik ayakkabı tabanlarınızın yorulmasını önleyecektir. Çünkü her kabinden çıktıktan sonra sizi rahatsız eden bir pantolon, gömlek giymek, uzun, sinir bozucu ayakkabı bağcıklarıyla uğraşmak motivasyonunuzu aşağı çekebilir. Özellikle birden fazla parça kıyafet alacaksanız bu uyarımız sizler için önemli olabilir. 
  • Lüks ve pahalı ürünlerdeki indirimleri kaçırmak istemeyebilirsiniz
    Özel tasarım, pahalı ve lüks ürünlerindeki indirim ve kampanyalar diğer ürünlere oranla daha  az yapılır. Uzun süreden beri böyle bir ürün almayı düşünüyorsanız Black Friday’i değerlendirmek isteyebilirsiniz.
  • Erken kalkın ve alışverişe erken başlayın
    Bazı markalar Black Friday gününe özel açılış ve kapanış saatlerini diğer günlerden daha farklı belirlemektedir. Alışverişe çıkmadan önce bu saatleri kontrol etmek faydalı olacaktır. Alışveriş yaparken uzun kuyruklara yakalanmamak için saatinizi erkene kurun, kalabalıklara takılmak hoş bir durum olmayabilir. 
  • Alışverişin tadını çıkarın
    Yukarıda anlattığımız maddeleri inceleyip önceliklerinizi belirlerseniz alışveriş yapmak keyifli hale gelecek ve sizler için kabus olmaktan çıkacaktır. İşinizi erken bitirirseniz sevdiğiniz bir kahvecide en sevdiğiniz kahvenizi yudumlamak isteyebilirsiniz.

Black Friday İndirimleri Nasıl Yakalanır?

Black Friday kampanyaları ile beraber tüketicilerin büyük bir kısmı önemli avantajlar elde ederken, üstünde durulması gereken nokta gerçek indirimler oluyor. Müşterilerin aklındaki en önemli soru ise yakalanılan indirimin gerçek mi değil mi sorusu oluyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi alışverişe başlanmadan önce araştırma yapılması önemli bir konu. Black Friday öncesi ürünlerin fiyatlarının belirlenmesi bu konuda faydalı olacak. Kara Cuma ile beraber eski ve yeni fiyatların karşılaştırılması, gerçek ve “fake” indirimlerin belirlenmesi konusunda yol gösterici olabilir. Bazı markalar erken indirim fırsatları yaratarak yeni kampanyalar oluştururlar, bunların tespit ederek daha faydalı alışverişler yapabiliriz. Markaların tercih ettiği indirim yöntemlerinden olan mağaza indirim kuponlarını kullanmak isteyebilirsiniz. Ücretsiz kargo imkanları da özellikle internet üzerinden yapılan alışverişlerde fayda sağlayacaktır. Alacağınız ürünlerin bütçelerini önceden belirlemek de bilinçli bir alışveriş yapmanıza olanak sağlayacaktır. 

Black Friday İndirimleri Skechers’ta!


Sen de yeni bir Skechers giymek istemez misin? Black Friday indirimleri Skechers’ta! Rahat ve konforlu ayakkabı giyenlerin tercihi olan Skechers, yüzlerce ürününü kullanıcılarına sunuyor. Bu kez Black Friday indirimleri farkıyla. Sen de aradığın şık, rahat ve ortopedik yeni ayakkabını Skechers’ten al. Hem  de bir yıldan beri beklenen özel Black Friday indirimleriyle. Her yaştan insana hitap eden zamansız Skechers ürünleri sana yol arkadaşı olacak. Gel ve indirimleri kaçırma! Seni de mağazalarımıza veya internet sitemize bekliyoruz. Yürürken yaşadığını hissedeceksin…

You May Also Like

skechers hangi ülkenin

Skechers Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

Black Friday Ne Zaman? Black Friday Nedir?

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi ve Numara Hesaplama

Sütyen Bedenleri Nasıldır?

Rahat Egzersiz Yapmanızı Sağlayacak Kıyafetler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir