Boy Uzatma Egzersizleri

Boy Uzatma Egzersizleri

Daha uzun bir boy, dik bir duruş ve kendine güvenli bir imaj birçok kişi tarafından arzu ediliyor. Özellikle gelişme çağında yapılan sporlarla boy uzunluğunun bir miktar artırılabileceği biliniyor, yapılan çalışmalar bazı egzersizlerin her yaşta boyun uzamasına yardımcı olabildiğini gösteriyor. Birkaç santimetre artışla sonuçlanan düzenli egzersiz için farklı hareket önerileri sıralanıyor. Egzersiz rutinine başlayacak kişilerin, sürece başlamadan önce boyunu ölçmesi ve duruşunu belirgin olarak gösterecek bir fotoğraf çekmesi öneriliyor, egzersizlerin ihmal edilmeden yapıldığı birkaç ayın ardından tekrar karşılaştırma, sonucun belirginleşmesi için tavsiye ediliyor. 

En Etkili Boy Uzatma Egzersizleri 

Boy uzatma egzersizleri, kasların uzaması, omurların açılmasına dayanıyor. Özellikle pilates gibi kas uzatan egzersizler, postür düzeltme çalışmaları ve streching ile bedeni esnetme çalışmaları boy uzatma için tavsiye ediliyor. İşte en çok tercih edilen boy uzatma etkili hareketler: 

  • Esneme: Hangi egzersizi yaparsan yap öncesinde ısınmaya, sonrasında soğumaya zaman ayırmalısın. Boy uzatıcı etkisinin yanında, egzersiz öncesinde de esneme hareketlerinden yararlanabilirsin. 
    • Swan yani kuğu hareketi yapabilir, yüz üstü yere yattıktan sonra avuç içlerini yere koyarak vücudunu yukarı doğru kaldırmalısın. Boynun ve sırtın dik olacak şekilde 5-10 saniye kadar durman hareketi tamamlamana yetiyor. 
    • Kobra egzersizi için yüzüstü uzanman gerekiyor. Ardından ayakların hafif açıkken, avuç içlerini omzunun altına yerleştirmelisin. Kuyruk sokumundan esneyerek, dirseklerin kırık bir şekilde göğsünü ileri ve yukarı çekmeye başlaman gerekiyor. Dirsekleri bedenden uzaklaştırmadan hafifçe yukarı hareket etmelisin. 
  • Yüzme: Özellikle kurbağalama ve sırt üstü yüzme şekillerinde beden esneyerek yüzme hareketini gerçekleştiriyor. Omurganın uzadığı, kasların güçlendiği yüzme egzersizlerini düzenli yaptığında boyunun daha uzun göründüğünü fark edebilirsin. Uzun süreli yüzme antrenmanları düzenli yapıldığında, özellikle omuzların genişlediği, kol ve bacakların biçimlendiği fark edilebiliyor. Ayrıca, sırt üstü yüzme postürü de düzelteceğinden, dik durulduğu için boyun daha uzun göründüğü belirtiliyor. 
  • Pilates ile postür düzeltme egzersizleri, duruşu dikleştirerek daha uzun bir görünüm elde etmeye yardımcı oluyor.

Bu konuda Skechers’ın postür düzeltme videosundan yararlanabilirsin. Videoda yer alan egzersizler:

  • Reverse Plank Bridge: Ters köprü egzersizi olarak anılan bu harekette, el ve ayaklarının üstünde köprü pozisyonu aldıktan sonra başlangıç duruşuna dönebilirsin. 
Pilates ile Boy Uzatma
Pilates ile Boy Uzatma
  • Laying Arch-Up: Yüz üstü uzandıktan sonra kollarını ileri uzatıp yukarı kaldırmaya, yana ve arkaya doğru açmaya dayanan egzersiz, sırtın etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. 
Evde Boy Uzatmak Mümkün mü?
Evde Boy Uzatmak Mümkün mü?
  • Hareketleri Shell Stretch ile sonlandırabilirsin. Bunun için dizlerinin üstünde oturarak kollarını omuz genişliğinde açman ve öne uzanman bu hareket için yeterli oluyor. 
Boy Uzatan Egzersizler Hangi Yaş Döneminde Yapılmalıdır?
Boy Uzatan Egzersizler Hangi Yaş Döneminde Yapılmalıdır?

Evde Boy Uzatmak Mümkün mü?

Fiziksel egzersizlerle boy uzaması destekleniyor, ancak elbette tek kıstasın egzersiz olmadığının altı çiziliyor. Evde boyun uzaması için önerdiğimiz boy uzatma egzersizlerinin yanında ip atlama, bara asılma çalışmaları da yapabilirsin. Hareketleri doğru bir şekilde yapmak ise birincil derecede önem taşıyor. Zıplama gibi hareketleri yaparken muhakkak orta taban destekli rahat ayakkabı ve sneakers modelleri tercih etmelisin. Eğer ayak kemeri problemleri varsa ortopedik ayakkabı giymelisin. 

Evde boy uzatma sürecini desteklemek için beslenmeni de gözden geçirmeli, dengeli bir beslenme programın olduğundan emin olmalısın. Boy uzatmak için yeterli protein, kalsiyum, vitamin ve mineral almak büyük önem taşıyor. Uzman bir diyetisyenden destek alabilir, kan değerlerini ve beden kitle endeksini öğrenerek senin için en iyi beslenme planını uygulayabilirsin. Doğru besinlerle boy uzama sürecinin de destekleneceğinden emin olabilirsin. 

Boy uzama sürecinde uykunun da önemli olduğu belirtiliyor. Gelişme çağındaki çocuk ve gençlerin günde 9 saatten az uyumaması öneriliyor. Büyüme hormonunun yeterli düzeyde üretilebilmesi için uyku düzeninin oluşması, korunması tavsiye ediliyor. 

Ek olarak, kötü alışkanlıkların varlığı beden gelişiminin yavaşlamasına neden olabiliyor. Bilinçsiz gıda takviyelerinin kullanımı, sigara, aşırı kafein, alkol tüketimi ve bilinçsiz ilaç kullanımları boy uzamasını olumsuz etkileyebiliyor. Alışkanlıklarını gözden geçirerek boyunun uzama hızının düşmesini önleyebilirsin. 

Stresin büyüme hormonlarının etkisini azalttığı biliniyor. Bir evcil hayvan edinerek, meditasyon  uygulamalarını deneyimleyerek stresi azaltmayı deneyebilirsin. Daha stressiz bir yaşam hormon dengesinin sağlanmasının sırrı oluyor. 

Boyu Daha Uzun Gösterecek Öneriler 
Boyu Daha Uzun Gösterecek Öneriler

Boy Uzatan Egzersizler Hangi Yaş Döneminde Yapılmalıdır?

Çocukluk çağında yapılan egzersizlerin boy uzamasında önemli etken olduğu biliniyor. Özellikle 10-20 yaş aralığında bedenin boy uzama hızı arttığı için bir uzman gözetiminde boy uzatan egzersizler uygulanabiliyor. Ancak yaş tek kıstas değil… Her yaşta boy uzatmak veya boyu daha uzun göstermek için egzersizlerden faydalanılabiliyor. Hayatının her döneminde boyunun daha uzun görünmesi için sağlıklı yaşama önem verebilir, egzersizler için duruşunu düzeltebilirsin. 

Boyu Daha Uzun Gösterecek Öneriler 

Hareketlerin ve sağlıklı yaşamın etkisiyle boyunda birkaç santimetre uzama fark edebilirsin. Eğer daha uzun görünmek istiyorsan, yapacağın uzak değişikliklerle kendini daha uzun göstermen mümkün. 

  • Boynunun daha uzun görünmesi, boyunun da daha uzun algılanmasına yardımcı oluyor. Boynunu uzun göstermek için saçlarını toplamayı veya boynu açık bırakacak şekilde kestirmeyi deneyebilirsin. 
  • Dikine çizgiler giymek boyun daha uzun algılanmasına destek oluyor. 
  • Daha ince bir beden daha uzun görünmeye destek veriyor. Biraz kilo vererek ve şekilli bir vücuda erişerek daha uzun boylu hissedebilirsin. 
  • Vücut tipleri hakkında bilgi alarak vücut tipine uygun giyinme  önerilerini değerlendirebilirsin. 
  • Topuklu ayakkabılar boyun daha uzun görünmesi için bilinen en kısa çözümler. Eğer topuğun dışarıdan görünmesini istemiyorsan, ayakkabıların içine seni yükseltecek tabanlıklar yerleştirebilirsin.
En Etkili Boy Uzatma Egzersizleri 
En Etkili Boy Uzatma Egzersizleri

Boy Uzatma Sürecinde Kendini İhmal Etmemelisin 

Boy uzatmaya odaklanan kişiler, bir süre sonra kendilerini ihmal ederek sadece bedenlerine dair ön yargıyla hareket edebiliyor. Özellikle, egzersizin, beslenmenin, dikkat edilen her noktanın öncelikle sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunu hatırlamalısın. Boy uzunluğunu, büyük oranda genetik faktörler belirliyor. Ancak boyun daha uzun olması için beslenme, uyku, egzersiz gibi dış faktörler etki gösterse de birkaç santimetrelik farkların dışında genetik belirlenmişliğin dışına çıkılamıyor. Eğer genetik olarak boyunun daha uzun olması gerektiğini düşünüyorsan ancak tüm çabalarına rağmen boyunun uzamadığından endişe ediyorsan muhakkak bir doktora muayene olmalısın. 

Boy uzatma konusundaki sihirli formüllerin, mucizelerin olduğuna inanmamalı, sağlıklı yaşamla potansiyelinin en iyisini gerçekleştirmeye çalışmalısın. Bedenine özen göstermeli, egzersizleri de aynı özen ve dikkatle uygulamalısın. Hareketleri hızlı hızlı ve bir an önce bitmesi gereken bir işlem gibi değil, ideal hızda, uygun set sayısında yapmalısın. Sporun keyif alınacak yönlerini fark etmeli ve hareketleri arada derede değil, spora ayrılan özel vakitlerde yapmalısın. Ayrıca, üzerinde spor için özel tasarlanmış, rahat hareketi destekleyecek sporcu sütyeni, tayt ve tişört gibi kıyafetler olmasına özen gösterebilirsin.

Skechers en şık ve rahat tasarımlarıyla boy uzatma egzersizlerinde de yanında. Sen de Skechers’ın birbirinden konforlu spor ayakkabı ve giyim ürünleri arasından seçimini yapabilirsin. Evde veya dışarıda yapacağın egzersizlerde rahatlığı keşfedebilirsin. Önerilerimizin bir sağlık tavsiyesi olmadığını, destekleyici püf noktalar içerdiğini aklında tutabilirsin. Uzman desteği alman gerektiğinde bir doktora danışman gerekiyor. Diyetisyen, fizyoterapist, spor antrenörü yardımıyla boyunun daha uzun olmasını sağlayacak kapsamlı bir programa erişebilirsin.

You May Also Like

skechers spor ayakkabı

Ofiste Yapılabilecek Egzersizler

skechers erkek tişört

Yaz Sporları Nelerdir? En Popüler Yaz Sporları Nedir?

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemlidir?

erkek deniz şort

Soğuk Havalarda Denizde Yüzmenin Faydaları

2 thoughts on “Boy Uzatma Egzersizleri”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir