Kardiyo Nedir? & Kardiyo Egzersizleri

Kardiyo

Spor, yaşam kalitesini artıran ve hayatın belirli bir düzende ilerlemesini sağlayan olmazsa olmaz aktivitelerden biridir. Spor yapmak, profesyonel olarak bu işi yapmayan kişilerin de hayatına entegre etmesi gereken bir alandır. Günlük olarak yapılan hafif egzersizler dahi hiçbir şey yapmamaktan çok daha iyidir. Spor yapan kişilerde kalp, damar ve solunum yolu rahatsızlıkların ortaya çıkma olasılığı büyük oranda düşer. Bu nedenle spor yapmak yediden yetmişe herkese faydalıdır. Buna ek olarak kişinin psikolojik olarak da zinde kalmasını sağlaması bakımından spor, hayatın bir parçası olarak değerlendirilir. Kardiyo da insanın sosyal aktivitelerini güçlendirmesinin yanı sıra önemli faydaları bulunan bir spor egzersizi türüdür. Bu egzersizi yaparken hareketlerin doğru bir şekilde yapılması kadar doğru ekipmanların kullanılması ve doğru kıyafetlerin tercih edilmesi de büyük önem taşır. Skechers, bu noktada her sporcunun ihtiyacı olan  ayakkabı ve kıyafetlere ulaşabilmeniz için tasarımlar yapar. 

Kardiyo Nedir?

Kardiyo, akciğeri ve kalbi yoğun bir tempoda çalıştırarak güçlendirmesini sağlar. Bu güçlendirme, kardiyo yapan kişinin daha düzenli ve sağlıklı nefes alıp vererek yaşam kalitesini yükseltmesine yardımcı olur. Bununla birlikte metabolizmayı da hızlandırarak vücuttan karbondioksidin kolayca atılmasını da sağlar. Kardiyo yapmaya herhangi bir engeli bulunmayan, sağlık problemi olmayan herkesin daha sağlıklı olması için kardiyo yapması önerilir. Vücutta bulunan bütün hücreleri temel olarak dolaşım sisteminde kanın içerisinde bulunan besinler ve oksijenler besler. Kanın içerisindeki besin maddelerinin sağlıklı ve kaliteli olabilmesi için doğru nefes alıp verme etkinliklerinin yapılması gerekir. Bunu sağlayan kardiyo, tek bir işlevin yerine getirilmesi sonucu bütün vücutta önemli olumlu etkilerin ortaya çıkmasını destekler. 

Kardiyonun Faydaları Nelerdir?

Kardiyonun bilinen birçok etkisi bulunur. Bu etkiler, insanın direkt olarak sosyal ve sağlık düzenlerini olumlu olarak düzenleyen etkiler olarak bilinirler.

  • Nefes alış verişlerini düzenleyerek akciğerlerin fonksiyonlarını daha işlevsel kılar.
  • Stres düzeyini azaltarak depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların ortadan kaldırılmasını destekler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
  • Kalp ritminin nefes ritmiyle düzenlenmesini sağlayarak kalp rahatsızlıklarını önler.
  • Doğru diyet programıyla birlikte uygulandığı zaman zayıflamaya yardımcı olur.
  • Yağ yakımını hızlandırarak zayıflamayı desteklemesinin yanında vücudun şekillenmesinde de olumlu etkileri vardır.
  •  Vücudu ve zihni dinç tutarak yaşlanmanın fizyolojik ve psikolojik etkilerini geciktirir.

Kardiyo antrenmanları yapılırken duruş ve beden kontrolü büyük önem arz eder. Doğru duruş, hareketlerin doğru yapılmasına ve bu da olumlu etkilerin daha hızlı yanıt vermesine neden olur. Bu noktada dengeyi sağlayan ve hareketlerin rahat yapılmasını destekleyen en önemli faktör ayakların duruşudur. Spor salonlarında ayakkabı kullanımı göz önünde bulundurulduğunda, rahat ve kardiyo egzersizlerine uygun sporcu ayakkabısı kullanmak, bütün bu olumlu etkilerin daha hızlı bir şekilde vücutta görülmesini sağlar. Skechers, kardiyo antrenmanlarına uygun ayakkabıları ile spor aktivitelerini en uygun şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur. 

Kardiyo Çeşitleri Nelerdir?

Kardiyo, temelde aynı bölgeleri aktifleştirse ve etkileri değişkenlik göstermese de özelde farklı çeşitleri bulunan bir spor alanı olarak değerlendirilir. Bilinen ve en sık tercih edilen 2 kardiyo çeşidi vardır;

  • LISS Kardiyo: Sürekli ve dengeli bir biçimde, yavaş ve orta tempoyla gerçekleştirilen kardiyo çeşididir. Bu kardiyo biçiminde, fazla enerji harcamadan yağ yakımını dengeli ve uzun vadede gerçekleştirmek amaçlanır. Aletsiz olarak yapılsa da aletli olarak yapılan LISS kardiyo türleri de vardır. Kardiyo anternmanları 40 dakika ile 1 saat arasında sürebilir. Spor salonunda yapıldığı takdirde koşu bandı ve eliptikte yapılabilir. Spor salonu dışında yapılmak isteniyorsa bisiklete binmek, uzun süreli koşu gibi aktivitelerle gerçekleştirilebilir.
  • HIIT Kardiyo: yüksek tempoyla, belirli aralıklar içerisinde yapılan kardiyo biçimidir. Bu antrenmanlar da kendi içlerinde yüksek ve düşük tempolu olarak ikiye ayrılırlar. Ekipman gerektirmemesi nedeniyle sıklıkla tercih edilen bu alanda düzen ve aralıklı devamlılık önemlidir. Kişiler ihtiyaçlarına ve yaşam tempolarına göre antrenmanlarının düzenini kendileri kurabilirler.

Tercih edilen kardiyo çeşidi ne olursa olsun seçilen kıyafetler, sporcunun rahatlığı ve yüksek performans gösterebilmesi önemlidir. Özellikle ayakta kalmayı gerektiren bu gibi aktif spor kategorilerinde ayakkabıların önemi büyüktür. Birçok insan kardiyo egzersizi yaparken ne tür bir ayakkabı tercih edeceklerini bilemez. Skechers, bu noktada konforlu ve estetik fitness ayakkabısı çeşitleriyle egzersiz süreçlerinin sorunsuz olarak gerçekleşmesini sağlar. 

En Etkili Kardiyo Hareketleri & Egzersizleri

Kardiyo, farklı birçok noktada çeşitli hareket türlerini barındırır. Kardiyo yapmak isteyen kişiler, hangi hareketlerin daha kısa sürede yüksek bir etki oluşturabileceğini merak ederler. Bu noktada en sık tercih edilen kardiyo egzersizlerini bilmek gerekir.

En sık tercih edilen ve en etkili olan egzersiz mekik egzersizleridir. Bu egzersiz karın bölgesinin sıkılaşmasını sağlarken aynı zamanda nefes kontrolünü de sağlamanıza yardımcı olur. Squat da yine kullanılan ve fazlasıyla iyi sonuçlar alınan bir diğer hareket türüdür. Bunlara ek olarak yapılan box jumps, lunge jump ve hemen herkesin bildiği bisiklet binme egzersizleri vücudun dengeli ve etkili bir şekilde sonuç almasına yarayan egzersizler arasındadır.

Bütün bu egzersizleri yaparken maksimum verim alınması için her şeyden önce kişinin psikolojik ve fizyolojik olarak rahat olması gerekir. Bu rahatlık, kıyafetlerle desteklendiğinde sonuçların daha kaliteli bir düzeyde olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle erkekler için rahat şort ve sporcu atletleri önerilirken kadınlar söz konusu olduğunda kadın spor tayt ve sporcu sütyenleri önerilir. Bu tür kıyafetler, kardiyo yaparken hareket kısıtlılığını ortadan kaldırarak sporcunun daha verimli ve aktif olarak çalışmasını sürdürmesini destekler. Skechers, kadınların sporcu sütyenlerini daha rahat bir şekilde kullanabilmesi için her model ve her renk tasarımları ile sporu daha keyifli bir hale getirmeyi amaçlar. 

Kardiyo Egzersizleri Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Kardiyo hakkında her ne kadar bilgi alınmış olsa da özellikle sporun kişisel bir alan olması, insanların kafasında birçok soru işareti oluşturur. Kardiyo, kendi içinde oldukça geniş bir alandır. Burada her hareket, farklı bir yapıyı destekler ve her hareketin de herkes tarafından yapılması doğru olmayabilir. Kardiyo egzersizlerinin türü ve yapılma sıklığı, kişinin ihtiyacına, yaşam düzenine ve kişisel tercihine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu noktada kardiyo egzersizlerinin hangi amaçla yapılacağını belirlemek, sıklığını belirlemek için de kolay bir yol olarak görülebilir. Kardiyo egzersizleri yağ yakımı için yapılmak isteniyorsa bu durumda haftada en az 3-4 kere düzenli olarak yapılmaları gerekir. Sağlıklı ve zinde bir yaşam kalitesi için ya da kilo dengesi için tercih edilmek isteniyorsa bu durumda hafif antrenmanlarla haftada 3 gün çalışmak yeterli olacaktır. Kardiyoda önemli olan daima düzenli olmak ve antrenmanların sayılarını, hareket düzenlerini bozmadan gerçekleştirmektir. Bir gün bile bazen vücut dengesinin bozulmasına ve hamlık ağrısına neden olabilir. Bu nedenle kardiyo egzersizlerinin düzenli bir şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir. Fitness ile uğraşan kişilerin de kardiyo hareket ve egzersizlerini tercih ettiği görülür. Bu nedenle fitness ile ilgilenen sporcuların daima daha fazla spor kıyafetlerine ihtiyacı olur. Skechers, bu alanda kendini geliştirmek isteyen bütün sporculara hitap edebilecek güncel tasarımları ile öne çıkarak sporcuları desteklemeyi hedefler.

You May Also Like

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon Bisikleti Nedir? & Faydaları Nelerdir?

speedball

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

badminton

Badminton Nedir? Badminton Nasıl Oynanır?

skechers spor ayakkabı

Spora Göre Ayakkabı Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir